Bravo!

Košarkaška reprezentacija Srbije do 18 godina savladala je Španiju u finalu Evropskog prvenstva u Nišu rezultatom 81:71 i tako se po 11. put u istoriji a peti otkako se takmiči kao samostalna država popela na tron Evrope.

PROČITAJTE JOŠ...

Reprezentativci Španije neštoi su bolje ušli u meč, pa su prvi stekli prednost (5:2), ali je iz napada u napad Nikola Topić pokazivao zašto predstavlja „suvo zlato“ srpske košarke i održavao „orliće“ u egalu, da bi Španci nakon pogođene trojke Andreja Mušickog Španija odgovorila preko Marija Sejnt Superija i Alvara Folgueirasa (18:13), što je nateralo selektora „orlića“ Nenada Stefanovića da zatraži tajm-aut.

Nije se to odrazilo previše dobro na igru Srbije pošto su se ređali promašaji za tri poena, ali je u završnici prve četvrtine Topić „dodao gas“, prvo je pogodio na akrobatski način uz kontakt, mada sudije nisu dosudile faul, da bi potom u narednom napadu „crvene furije“ odbrana Srbije bila gotovo savršena, Topić „namirisao“ ukradenu loptu, a potom u kontri zakucao za 19:17, da bi trojkom Alekse Ristića na semaforu stajalo 20:19 nakon serije od sedam vezanih poena.

Od tog momenta usledila je prava rezultatska klackalica tokom koje su pogađali Sejnt Superi sa jedne, Đorđe Ćurčić sa druge strane, a prva četvrtina je okončana egalom, 24:24.

U drugoj četvrtini usledila je prava „eksplozija“ na tribinama kada je u pitanju sudijska trojka, pošto su navijači počeli da negoduju nakon svake odluke protiv Srbije, a atmosfera je proključala kada prvo Špancima nisu svirali dva puta korake u jednom napadu, a potom ni poene Srbiji pošto je Adam Mara loptu „skinuo“ iako je bila silazna putanja, da bi na kraju Stefanović dobio tehniču grešku.

Foto: fiba.basketball

Ipak, taj trenutak kao da je poslužio kao dodatno „gorivo“ izabranicima selektora Srbije, pa su „orlići“ preuzeli inicijativu, ali se ni Španci nisu predavali, te je prvo poluvreme okončano u pravoj rezultatskoj klackalici, 41:40 za Srbiju.

A početkom drugog poluvremena Topić je još jednom zablistao. Prvo je doduše Mitar Bošnjaković pogodio trojku za 44:40, Topić je prelepim prodorom na drugi obruč doneo Srbiji 50:44, potom je to još jednom ponovio za velikih +8, ali je usledila trojka Sejnt Superija. To je bio uvod u poslednji nalet Španije, koja je poslednju četvrtinu otvorila sa četiri vezana poena (56:54), i to je bilo sve od „crvene furije“.

Srbija je zaigrala fantastično, pogđali su trojke Aleksa Ristić i Pavle Nikolić a prednost je i brzo otišla na dvocifrenu, da bi na kraju rezultat bio 81:71.

Foto: Miloš Ljubisavljević/Nova.rs

Srbiju je do pobede predvodio Topić sa 24 poena, Bošnjaković je dodao 21, dok je kod Španije prednjačio Hugo Gonzales sa 16.

SrbijaŠpanija 81:71 (24:24, 17:16, 15:11, 25:20)

Dvorana: Čair (Niš); Sudije: Jorgos Pursanidis (Grčka), Peter Prakš (Mađarska), Gatis Salins (Letonija)

Srbija: Ristić 8, Kostić, Marković 2, Mušicki 12, Bošnjaković 21, Nikolić 7, Ćurčić 3, Romić, Milošević, Mišić 4, Topić 24

Španija: Sejnt-Superi 17, Martinez, Langarita 12, Gonzalez 16, Visente, Mari 8, Vidarte, Folgeiras 6, Garmendija, Barbera, Mara 12, Salo

Srbija - Španija 81:71 (24:24, 17:16, 15:11, 25:20)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare