Foto: KSS

Poraz zakomplikovao sve.

Nije uspela košarkaška reprezentacija Srbija pojačana nekolicinom asova da reši izazov zvani Letonija u pretposlednjem meču prve faze kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

PROČITAJTE JOŠ

Dobro je delovala Srbija bar u rezultatskom smislu do sredine treće četvrtine i delovalo je da će kvalitet pretočiti u pobedu. Međutim, proradila je artiljerija Letonije i sve se raspalo za čas.

Nije pomoglo ni to što je selektor Svetislav Pešić mogao da računa na Nemanju Bjelicu, Bobana Marjanovića, Filipa Petruševa, Dejana Davidovca i Letonija je napravila veliki korak ka plasmanu na Svetsko prvenstvo.

Poraz sam po sebi nije dramatičan, ali je zakomplikovao put Srbije na Mundobasketu.

Izabranici selektora Pešića već su obezbedili plasman u narednu fazu, ali kako će tamo ići i Letonci poraz je prilično neprijatan, jer se prenose bodovi iz međusobnih duela.

Srbija će do kraja prve faze igrati u niškom „Čairu“ protiv Belgije u nedelju i tu ne sme da bude kiksa. Podrazumeva se da će pobeda biti imperativ, i da bi „orlovi“ sa skorom 2-2 u drugoj rundi zadržali šanse za plasman na Mundobasket. U protivnom, još jedna senzacionalna pobeda Belgijanaca, znatno bi suzila put Srbiji ka SP.

Foto: fiba.basketball

Rivali Srbiji biće Grčka, Turska i Velika Britanija, s obzirom na to da je Rusija zbog dobro poznatih dešavanja diskvalifikovana iz kvalifikacija. Samim tim, FIBA je odlučila da se u drugoj fazi brišu mečevi sa poslednjom selekcijom u grupi, a u našem slučaju to je Slovačka, koja za sada ima svih pet poraza.

U novoformiranoj grupi, plasman na Svetsko prvenstvo obezbediće tri prvoplasirane selekcije, prednost će u startu imati Grčka i Letonija.

Ove dve selekcije će sigurno u narednu rundu ući sa skorom od tri pobede i jednog poraza, dok bi Srbija mogla u najboljem slučaju da ima 2-2.

Zbog toga će se pomno pratiti i okršaj Velike Britanije i Turske koje prema trenutnom stanju stvari prenose po jednu pobedu i dva poraza i pobednik će ostati sa Srbijom u borbi za jedno od tri mesta.

Naredni ciklus kvalifikacija igraće se pred početak Evropskog prvenestva, što bi moglo da ide na ruku Srbiji. „Orlovi“ bi trebalo da budu u najjačem sastavu i u završnoj fazi priprema i da sa najjačim snagama odigraju verovatno i dva ključna duela.

Ipak, treba reći i da će rivali biti u sličnoj poziciji, a pogotovo to važi za Grčku koja će predvođena Janisom Adetokumbom imati veliki ambicije na Evrobasketu.

Svetsko prvenstvo će se igrati naredne godine od 25. avgusta do 10. septembra u Indoneziji, Japanu i Filipinima.

I grupa:

Grčka 3-1 (+23)

Letonija 3-1 (+12)

Turska 1-2 (+7)

Belgija 1-2 (-2)

Srbija 1-2 (-10)

Velika Britanija 1-2 (-30)

BONUS VIDEO Najboljih 10 blokada u sezoni Evrolige

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar