Foto: TANJUG/AP Photo/Michael Conroy

Reprezentacija Srbije u utorak su u četvrtfinala Svetskog prvenstva pobedili selekciju Litvanije sa 87:68. I prvo pitanje koje se postavlja posle takve pobede je ko će biti sledeći protivnik, a odmah ono sledeće - kako možemo na Olimpijske igre?

Sve utakmice Mundobasketa pratite u direktnim prenosima uz SBB na kanalima Sport kluba.

Osim plasmana u polufinale i borbe za medalju, Srbija je pobedom prišla i plasmanu na Olimpijske igre, jer je ispunila onaj najbitniji uslov da sama prođe dalje.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema propozicijama, dve najbolje evropske selekcije obezbediće plasman na Igre u Parizu, a Srbija je eliminisala jednu selekciju koja je bila direktan konkurent.

Pored Srbije i Litvanije, sastaju se i Nemačka i Letonija i pobednik tog duela mogao bi potencijalno da se nađe u Parizu uz, nadamo se, naš tim. Za to je potrebno da se poklope i dva rezultata – Da SAD opravda ulogu apsolutnog favorita i pobedi Italiju i da Kanada opravda ulogu favorita protiv Slovenije.

Tako bi u polufinalu ostale samo dve evropske selekcije i automatski bi obezbedile olimpijsku vizu. Ukoliko Kanada i SAD kiksnu, onda će se borba nastaviti i u polufinalnim mečevima, jer Srbija ide na Sloveniju.

Do sada su plasman na Igre obezbedili domaćin Francuska, Južni Sudan kako predstavnik Afrike, Japan kao predstavnik Azije, selekcije SAD-a i Kanade kao predstavnici Severne, Srednje i Južne Amerike i Australija kao predstavnik Okeanije.

Nakon Mundobasketa ostaju još četiri mesta koja će se dobiti posle četriri kvalifikaciona turnira čiji će se učesnici i domaćini znati naknadno.

Orlovi su u prve tri utakmice do vrha napunili mrežice Kine, Portorika i Južnog Sudana, a dodatnu motivaciju dala im je Mozzart fondacija koja za svaki poen donira 1.000 dinara, a za svaku trojku 10.000 dinara. Na samo tri meča u grupnoj fazi takmičenja prikupljeno je 694.000 dinara, koji će se usmeriti za razvoj sporta među školarcima.

BONUS VIDEO: Ples igrača Srbije posle pobede nad Litvanijom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar