Košarkaška reprezentacija Srbije poražena je od Grčke u meču kvalifikacija za Mundobasket sa 97:92 nakon produžetka i tako je propustila prvu šansu za plasman na Svetsko prvenstvo.

Svim srcem uz Orlove sa MaxBetom.

Iako su „orlovi“ u jednom trenutku imali čak 13 poena prednosti, Grčka je uspela da se vrati i izbori produžetke, dok je Ognjen Jaramaz promašio šut za pobedu u poslednjim sekundama regularnog dela meča.

Još veći problem predstavlja povreda Stefana Jovića, koji je izašao tokom treće četvrtine, nakon što je osetio bol u laktu.

PROČITAJTE JOŠ

Početak je bio veoma nervozan i obe ekipe su ušle u seriju promašaja. Čak tri i po minuta je prošlo dok neko konačno nije postigao koš iz igre, a do tada je postignut samo jedan poen i to Alekse Radanova sa linije slobodnih bacanja.

Nastavila se slaba igra tokom celog prvog perioda, ali su „orlovi“ stigli do prednosti i čuvali su je do kraja prve deonice, te su imali sedam poena viška.

Već tada je moglo da se nasluti da će klučan igrač za Srbiju biti Nikola Milutinov, koji je do kraja meča igrao gotovo bez greške.

Srbija – Grčka Foto:FIBA.basketball

Stefan Jović je igrao sjajno i delio je asistencije u drugoj deonici, a Milutinov je blistao, da bi Boriša Simanić trojkom u poslednjoj sekundi doneo najveću prednost „orlovima“ na kraju prvog poluvremena – 39:30.

Drugo poluvreme krenulo je prilično dobro po „orlove“, pošto je trojkom Marka Jagodića-Kuridže prednost za naš tim po prvi put na ovom susretu bila dvocifrena.

Ipak, „heleni“ su nastavili da šutiraju izuzetno kvalitetno, te na krilima toga nisu dozvoljavali Srbiji da se odlepi i definitivno prelomi ovaj susret.

Problemi su počeli kada je Jović zbog povrede morao da napusti teren i Grci su se „mic po mic“ vraćali u meč. Sve je „zakuvala“ trojka Dimitrosa Moraitisa sa gotovo celog terena u poslednjoj sekundi treće deonice.

Grčka je uspela da se potpuno vrati u utakmicu kada je sedam minuta pre kraja smanjila na 65:63, a onda je usledilo i vođstvo „helena“ četiri minuta pre kraja (71:68).

Srbija – Grčka Foto:FIBA.basketball

Ipak, u tim trenucima je igrao sjajno Ognjen Jaramaz, postigao je trojku i nije dao domaćinu da se odlepi. Tri minuta pre kraja je i asistirao Milutinovu, te su „orlovi“ imali dva poena prednosti (73:75).

Nastavili su da pogađaju na košarkaši obe selekcije i Srbija je na kraju imala napad za pobedu. Ipak, šut Jaramaza je pogodio samo obruč i otišli smo u produžetke.

Teško se u produžetku dolazilo do poena na obe strane. Srbija nije došla do koša iz igre tri i po minuta, a Milutinov je bio jedini raspoloženi igrač Srbije u završnici.

„Orlovima“ je trojkama presudio Rogkavopulos, koji je čak dva puta vezao pogotke van linije 6,75.

Srbija – Grčka Foto:FIBA.basketball

Ipak, Srbija je novom trojkom Jaramaza, na devet sekundi do kraja utakmice, dobila nadu, koju su oduzele sudije. Oni su faul Jaramaza na šest sekundi do kraja okvalifikovali kao nesportski i sve je nakon toga bilo rešeno.

Nikola Milutinov je postigao 24 poena za Srbiju, Dejan Davidovac je dodao 11, a Dušan Ristić 10 poena, dok su kod Grčke bili najbolji Nikos Rogalopulos sa 28 poena i Dimitris Moraitis sa 23 poena.

Srbiji je sada za plasman na Mundobasket potrebno da Velika Britanija pobedi Belgiju u meču koji će početi u petak od 20.30, dok „orlovima“ vizu za Svetsko prvenstvo donosi i pobeda u poslednjem kolu protiv Velike Britanije (27. februar, ponedeljak, 20.00).


Grčka – Srbija 97:92 (8:15, 22:24, 25:23, 25:18, 17:12)

Dvorana: Olimpijska dvorana u Atini; Sudije: Antonio Konde, Luis Kastiljo, Pablo Luis Markez;

Grčka: Rogkavopulos 28, Papas, Flionis 3, Kalaicakis 10, Mouratos 9, Moraitis 23, Kouzeloglou 1, Gontikas 6, Tsalmpouris 2, Toliopolus 3, Kugas 8, Kacidakis 4; Selektor: Sotiris Manolopulos

Srbija: Dangubić 6, Davidovac 11, Milutinov 24, Radanov 7, Ristić 10, Jagodić-Kuridža 7, Jović 5, Jaramaz 7, Simanić 6, Jeremić 9, Beslać, Uskoković; Selektor: Svetislav Pešić

Grčka - Srbija 97:92

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare