Foto: KSS

Košarkaši Srbije pobedili su Brazil 89:85 u pripremnom meču na turniru u kineskom Šenženu, poslednjem pred Mundobasket u Manili.

Srbija je oscilirala u igri, nije blistala ni u odbrani, ni u napadu, ali je bila bez dvojice veoma važnih igrača, bez kapitena Bogdana Bogdanovića i centra Nikole Milutinova.

PROČITAJTE JOŠ:

Kad se to uzme u obzir, onda je pružila veoma dobar otpor Brazilu u čijem dresu nije bilo Marselinja Uertasa, a pred mečeve sa Kinom, Portorikom i Južnim Sudanom od 26. avgusta nadalje.

Posle pobede nad Kinom, drugi meč Srbije u Šenženu rešen je daleko dramatičnije u poslednjoj četvrtini u kojoj je Brazil počeo da pogađa trojke u seriji i nadoknadio je dvocifreni minus koji je imao tokom trećeg perioda.

Dejan Davidovac i Stefan Jović su postigli važne poene sa linije za slobodna bacanja, ali je sve prelomio Nikola Jović, trojkom u poslednjih šezdesetak sekundi za 85:82. Ni tu nije bio kraj drame u meču, pošto je Jago dao trojku, ali u momentima kad je Ognjen Dobrić ubacio jedno od dva slobodna bacanja za nedostižnu prednost.

Najefikasniji je kod pobednika bio Filip Petrušev koji je meč završio sa 17 poena, Aleksa Avramović je postigao 14, Ognjen Dobrić 11, baš kao i Nikola Jović, dok su Stefan Jović i Marko Gudurić imali po devet. U timu Brazila su čak petorica igrača imala po deset i više poena, a efikasniji od ostalih bio je Viktor Benite koji je postigao 17, dok je Bruno Kaboklo ubacio 16.

Foto:. Photo: © 2023 Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Srbija je u prvu četvrtinu ušla sa dvojicom mladih igrača na unutrašnjim pozicijama koje su zauzeli Filip Petrušev i Nikola Jović.

Njihova energija se videla odmah od prvih napada, mada je u tim trenucima još uvek bilo nejasno zbog čega nema Bogdanovića i Milutinova.

I bez njih, naš tim je uspevao da odigra neke dobre napade, posebno kada su loptu vukli Aleksa Avramović i Stefan Jović, dok je problema bilo u skoku i izgubljenim loptama.

Petrušev je iz pika sa Jovićem ubacio prve poene Srbije, a onda je Nikoli Joviću asistirao u kontri posle ukradene lopte.

Svetislav Pešić Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

Bruno Kaboklo je u tim trenucima rano počeo da pravi probleme odbrani našeg tima, ali se videlo da će Brazilci igrati grublje i da neće puštati lagane poene.

Upravo je Kaboklo zbog toga morao na hlađenje posle dva faula i šest poena, dok su Brazilci sredinom prve četvrtine bili u egalu 10:10.

Tada je Stefan Jović iz bloka Petruševa ubacio trojku, nadovezao se i Petrušev svojim novim poenima za +5 u korist srpskog sastava.

Brazil je odgovorio energijom i poenima Raula Neta, koji je preuzeo ulogu da završava napade svoje reprezentacije. I počeo je da rešeta, pa su zeleno-žuti brzo nadoknadili zaostatak, a Aleksa Avramović je tek trojkom iz sredine u poslednjim sekundama prve četvrtine vratio prednost Srbiji 21:20.

Druga četvrtina je bila i nešto drugačija priča. Avramović ju je otvorio ukradenom loptom i zakucavanjem u kontri, dao je time zamajac svojim saigračima od kojih smo videli neke zaista teške poene.

Foto: Stefanos Kyriazis/IPA Spo / Sipa Press / Profimedia

Dobrić je pogodio uz mnogo kontakta i preko ruke u prodoru, Petrušev je bio precizan od table i uz faul, ali su oči boli promašeni ziceri sa metar, dva od koša.

Tri takva šuta nisu realizovali naši momci, a Brazil je svaki put te promašaje kažnjavao ofanzivnim skokovima ili pogocima na drugoj strani, pa je Srbija bila u prednosti konstantno, ali je njen protivnik stalno „disao za vratom“.

Tek u finišu druge četvrtine su i Galvanini i Don Anžos malo „popustili gas“ u pogledu energije na terenu i otvorio se prostor da se napravi veća razlika.

Uglavnom je napravljena sa linije bacanja pa je Srbija u poslednja dva minuta mini-serijom od četiri poena otišla na 45:37, dok je posle tehničke greške na faul Simanića, Brazil prišao na 45:38 posle 20 minuta igre.

Za drugo poluvreme je ostalo pitanje kako zaustaviti Neta koji je u prvih 20 minuta igrao ozbiljnu rolu.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Drugo poluvreme je počelo jednim slabim napadom Srbije, Jago je pratio Stefana Jovića, a Marinković je promašio trojku i Brazil je u kontri preko Soaresa poentirao.

Onda su krenule trojke Srbije. Nikola Jović, Stefan Jović i Vanja Marinković ubacili su dalekometne hice i time anulirali i jednu Soareosovu trojku za srpskih +10.

Naš tim je poveo sa 54:44, da bi onda Petrušev posle faula doneo svojoj ekipi najveću prednost od 12 poena. Nju je Brazil prepolovio trojkama Kabokla za dva minuta i tako je ostalo do kraja treće četvrtine posle koje je Srbija vodila 64:59.

Jago, novi košarkaš Crvene zvezde je na startu četvrte četvrtine dao dve trojke i njima je Brazil preokrenuo rezultat na 65:64.

Srbija vs Portoriko Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Ristić je posle toga prekinuo seriju Brazila svojom trojkom iz efektnog dodavanja Gudurića, ali je onda i Benite opet ubacio šut spolja.

Sve što je Brazilci bacali ka košu, činilo se da ulazi unutra. Ritam im je malo poremetio Avramović svojim ukradenim loptama, pa je posle prve promašio polaganje, posle druge je otišao do obruča, a posle treće se došlo u situaciju da Ristić ubaci dva penala za 71:68 u korist Srbije.

Ta prednost je posle asistencije Dobrića za Aleksu i njegovog koša uz faul bila šest poena, dok su „orlovi“ bili u seriji 7:0.

I još jedanput su je ispustili jer se Benite i ostali nisu predavali, pa su do poslednjeg trenutka činili meč zanimljivim. A onda je na 82:82 na scenu stupio Nikola Jović.

Čudno ili ne, što tinejdžer rešava akciju u poslednjem minutu iz driblinga, tek prošlo je i trojka je značila predost za srpski tim. Prednost, uvećanu za poen posle faula nad Dobrićem, koji je u jednom od dva šuta bio „kratak“.

Jago je vratio neizvesnost svojom trojkom i -1 za Brazil, ali su „orlovi“ uspeli da u poslednjem napadu prenesu loptu posle čega je Dobrić trojkom sa zvukom sirene samo potvrdio pobedu i razliku povećao na četiri poena.

Srbija prvi meč u Manili igra 26. avgusta od 14 časova protiv Kine, a naredni mečevi protiv Portorika i Južnog Sudana u grupi B se igraju na po dva dana.


Srbija – Brazil 89:85 (21:20, 24:18, 19:21, 25:26)

Dvorana: Gimnazija Baoan Distrikt;

Srbija: S. Jović, N. Jović, Gudurić, Ristić, Simanić, Radanov, Dobrić, Avramović, Marinković, Davidovac, Petrušev; Selektor: Svetislav Pešić;

Brazil: Uertas, Jago Mateuš, Neto, De Paula, Benite, Santoš, Meindl, Luzada, Jau, Diaz, Kabokolo, Saoreš, Dos Anžos, Felisio; Selektor: Gustavo de Konti;


Srbija - Brazil 89:85 (21:20, 24:18, 19:21, 25:26)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar