Foto: EPA/PEKKA SIPOLA

Košarkaši Švajcarske pobedili su Srbiju sa 92:90 u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2022. godine, a ironija je htela da presudi Dušan Mlađan.

On je u tandemu sa bratom Markom predvodio Švajcarce, i to kako – Marko je asistirao Dušanu za koš koji je doneo pobedu timu koji je poslednji put na Eurobasketu učestvovao još davne 1955. godine!

PROČITAJTE JOŠ

Srbija potom nije uspela da dođe barem do produžetka u poslednjem napadu, a statistika je bila bolna, srpski tandem je bio najbolji u taboru „Sajdžija“.

Marko je ubacio 18 poena uz pet asistencija, Dušan je ubacio samo dva poena manje, a zanimljivo je da se radi o naslednicima Milana Mlađana, člana šampionske generacije Zadra iz 1986. godine, koja je u finalu plej-ofa senzacionalno pobedila Cibonu u trenerskom mandatu Vlade Đurovića, što je sprečilo pohod zagrebačkog kluba na treću uzastopnu evroligašku titulu.

„Igrali smo odličnu košarku najbolju u poslednih 5 godina, odlično smo šutirali i u drugom poluvremenu poopravili skokove i odbranu. Zaslužili smo pobedu,a ovo je velika pobeda jer je Srbija najbolji tim na svetu. Navikao sam da šutiram u poslednjim sekundama i drago mi je što sam sada uspeo da uradim isto“, rekao je Dušan Mlađan posle utakmice.

Dušan je rođen u Beogradu 1986. godine, „lutao“ je po italijanskim klubovima do selidbe u Lugano, gde je igrao od 2002. do 2005. godine, a imao je jednu epizodu u kragujevačkom Radničkom u sezoni 2013-14. Sada je član Friburga, dok je Marko rođen pre 27 godina u Luganu, a igrao je svojevremeno za Olimpiju iz Ljubljane, sada je u Lavovima iz Ženeve.

Inače, pored titule sa Zadrom, otac ovog tandema poznat je još po jednoj senzaciji. Sa IMT-om, popularnim „traktoristima“, došao jje do pehara Kupa Jugoslavije 1987. godine, kada je ekipu trenirao Dragan Šakota.

Nema sumnje, senzacija je u krvi u ovoj porodici…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar