Dušan Ivković Foto:Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Jedan od najuglednijih seminara za košarkaške trenere u Evropi i svetu "Beogradska klinika" ove godine obeležio je veliki jubilej - 20 godina postojanja, a uskoro bi mogao da promeni naziv.

U Udruženju košarkaških trenera Srbije, koje je organizator “Klinike”, ističu da je veliki uspeh što je ovaj emninentni trenerski seminar kojim se dičimo u svetu i koji služi na čast Srbiji kao zemlji košarke, pre svega zadržao kontinuitet održavanja u vreme pandemije virusa korone koja vlada skoro dve godine.

PROČITAJTE JOŠ

Strahinja Vasiljević, generalni sekrtar UKTS, pojasnio je kako je došlo do realizacije „Klinike“.

„Ovogodišnju Beogradsku košarkašku kliniku smo realizovali kako je to u ovim uslovima i jedino bilo moguće, u onlajn formatu. Među predavačima su bila dva selektora muške i ženske reprezentacije, Svetislav Pešić i Marina Maljković, kao i Duško Vujošević i Ernest Rađen, koji ima bogato internacionalno iskustvo, pre svega u Kini. Njihova predavanja su se pre svega odnosila na rad sa mladim igračima, ali i na analizu odbrambenih taktika po kojima je naša škola košarke prepoznatljiva“, rekao je Vasiljević.

Jubilarno 20. izdanje Beogradske košarkaške klinike imalo je i jedan novitet.

„Kao specijalno iznenađenje, priređeno je i predavanje namenjeno trenerima u radu sa mlađim kategorijama, koje je prezentovao Aleksandar Glišić, koordinator mlađih reprezentativnih selekcija, a u kome su kao demonstratori učestvovali i dvojica bivših istaknutih reprezentativaca – Nenad Krstić i Milenko Tepić. Oni su svoje dugogodišnje igračko iskustvo utkali u ovo predavanje i učinili ga još dragocenijim“, istakao je prvi operativac UKTS.

Najavio je potencijalne promene za sledeću godinu.

„Stigao je predlog da Beogradska košarkaška klinika ponese ime našeg istaknutog trenera Dušana Ivkovića. O svemu tome u najskorije vreme odličivaće Upravni odbor UKTS. Jedan od naših najvećih stručnaka svih vremena imao je ogroman uticaj na košarku, a dao je i nemerljiv doprinos unapređenju i modernizaciji rada Udruženja košarkaških trenera Srbije i svojim autoritetom pomagao da Klinika iz godine u godinu za predavače ima najpoznatije i najpriznatije trenere.“

Vasiljević je sa ponosom naglasio i da je UKTS u ovoj godini uspeo da objavi čak dve knjige koje su distribuirane svim trenerima.

„Veliku pažnju poklanjamo izdavaštvu kako bismo od zaborava otrgli ogromno znanje koje su naši treneri ostavljali za sobom. Posle knjige ‘Vežbe osnovnih elemenata tehnike u košarci’, ove godine objavili smo i knjigu pod nazivom ‘Vežbe odbrambene taktike’, i to je praksa sa kojom ćemo nastaviti i u budućnosti“, zaključio je Vasiljević.

BONUS VIDEO Ben Simons na treningu Filadelfije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar