Foto: Lisa Lake / Getty images / Profimedia

Neslavan period u životu velikana.

Šon Kemp, čuveni centar Sijetl Supersoniksa i legenda NBA lige, našao se u centru pažnje prethodnih dana nakon hapšenja usled učešća u pucnjavi u američkom gradu Takoma u Vašingtonu.

PROČITAJTE JOŠ...

Kemp je snimljen kako na parkingu, nakon rasprave, iz pištolja puca na automobil u pokretu.

Nekadašnji NBA as je ubrzo priveden, ali je nedugo potom, nakon što nije podignuta nikakva optužnica, pušten da se brani sa slobode, dok istraga još uvek traje.

Kemp je u NBA ligu došao 1989. godine, kada su ga izabrali Sijetl Supersoniksi kao 17. pika. Za ovaj tim je igrao osam godina, i iako nije uspeo da osvoji titulu, stekao je status legende tima iz „smaragdnog grada“.

Po odlasku iz Sijetla 1997. godine na svom „kontu“ je imao 10.148 poena (peti najbolji strelac u istoriji Soniksa), 5.978 skokova (drugi iza Džeka Sikme, 7.729), ali i kao apsolutni rekorder tima po broju blokada što na jednoj utakmici (10), što u karijeri (959), i po broju ofanzivnih skokova (2.145).

Pored toga, u Klivlend Kavalirse je 1997. godine otišao i „bogatiji“ za jedan fantastičan nadimak – „Reign man“. Povod za njega bila je Kempova „vladavima“ pod obručima, pošto je nemilosrdno „kupio“ skokove, ali i svaku moguću priliku koristio da dominantno zakuca, pa je upravo ta „kiša“ zakucavanja bila povod za svojevrsnu igru reči, pošto je drugi najpoznatiji nadimak Sijetla – „kišni grad“.

Iza Kempa je ostala i legendarna priča o prvoj utakmici protiv Boston Seltiksa kada je došao u NBA pravo iz srednje škole Konkord u Indijani, gde je oborio rekorde po broju poena svih vremena, u jednoj sezoni, kao i na jednoj utakmici.

Sa druge strane našao se čuveni Lari Bird, čije rekorde je Kemp nadmašio.

Bird je njihov prvi međusobni duel okončao sa 40 postignutih poena.

No, uprkos tome što je već 1988. godine bilo jasno da ga očekuje bogata karijera, Kemp je u isto vreme pokazao da je veoma problematičan van terena.

Prvo je tokom poslednje godine u srednjoj školi propustio da postigne dovoljan broj bodova na SAT testu kako bi mogao da igra za univerzitet Kentaki. Iako je dobio podršku tima i trenirao sa njima, do razlaza je došlo u novembru 1988. godine, kada je optužen za krađu dva zlatna lanca.

Prešao je na Triniti Veli koledž u Teksasu odakle je 1989. odlučio da se prijavi za draft, bez dana koledž-košarke.

Potom je 2005. godine, dve nakon što je završio karijeru u dresu Orlando Medžika, uhapšen u Šorlajnu u Vašingtonu zbog posedovanja narkotika, kada je kod njega i jednog prijatelja pronađeno 60 grama marihuane, manja količina kokaina i poluatomatski pištolj. Godinu dana kasnije, uhapšen je zbog posedovanja marihuane.

BONUS VIDEO Ukradena lopta i asistencija Nikole Jokića