Foto: Canadian Press / Shutterstock Editorial / Profimedia, EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

I dok se u Srbiji danima raspreda o odlukama Svetislava Pešića i potencijalu košarkaša na Evrobasketu, mnogi verovatno nisu zapravo ni sigurni sa kim su „orlovi“ u grupi. Pa, zavirimo malo „iznad ograde“ da vidimo šta se dešava u redovima naših rivala.

Srbija će na Evropskom prvenstvu (od 1. do 18. septembar) igrati u grupi D sa Češkom, Poljskom, Finskom, Izraelom i Holandijom. Nisu to velike košarkaške sile kroz istoriju, ali jesu neugodne reprezentacije sa mnogo nepoznatih.

PROČITAJTE JOŠ

Apsolutni hit kada su u pitanju sukobi pred prvenstvo je jedan porodični raskol. Mislili ste da se porodične svađe dešavaju samo u srpskoj reprezentaciji? Poljska je rešila da nas razuveri.

Marsel Ponitka je otkrio ko ga je sklonio iz reprezentacije, a malo je reći da je to šokiralo poljsku javnost.

„Dobio sam informaciju da selektor nije imao problema sa mnom, ali moj brat Mateuš nije želeo da me prihvati u timu“, rekao je Marsel Ponitka.

Zatim je pojasnio da brat nije imao obraza da mu izađe na oči.

„Ne osećam se krivim zbog ove situacije i ne razumem zašto me Mateuš po svaku cenu diskredituje i stoji na putu mojoj karijeri. Ako se Mateuš oseća ugroženo, bolje je da lepo sednemo za isti sto i raspravimo sve kao dva muškarca, a ne da se igramo“, dodao je mlađi Ponitka. Ipak, kontrodiktorno prethodnoj izjavi i dalje želi da igra sa bratom.

Marsel Ponitka, Košarkaška reprezentacija Poljske
Marsel Ponitka, Košarkaška reprezentacija Poljske; Foto: EPA-EFE/WOJTEK JARGILO

„Strpljivo čekam obećani sastanak, koji kapiten tako često izbegava. Voleo bih da se Mateuš ponaša kao profesionalac i po ovom pitanju i da razjasni situaciju“.

Na papiru bi najneugodniji rivali našoj selekciji mogli da budu Češka i Izrael. Čehe predvodi Jan Veseli, koji ne samo da dobro poznaje naš tim, nego i naš jezik, dok su ključevi tima u rukama plejmejkera Tomaša Satoranskog, jednog od najboljih evropskih bekova poslednjih godina.

Uz njih je tu i David Jelinek koji ima iskustvo igranja u Španiji i mogao bi da bude „x faktor“ na nekim susretima. Češka igra promenljivo u poslednje vreme, pa su 2017. bili 20. na EP, a onda stigli do šestog mesta na Mundobasketu, te devetog na Olimpijskim igrama (Srbija nije ni učestvovala) što dovoljno govori da je ova ekipa i te kako sposobna da pomrsi račune svakom timu.

Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Izrael je potpuno drugačija ekipa od one koju smo gledali poslednjih godina, a jedan od onih koji je preživeo sve smene generacije u poslednjih 15 godina je Gaj Pnini koji i sa punih 38 predvodi ovu zemlju. Velike nade će Izrael polagati u NBA asa Denija Avdiju (sin Zvezdine legende Zufera), ali i Jama Madara, plejmejkera Partizana, koji dobro poznaje naše igrače.

Ubedljivo najveća nepoznanica je Holandija, koja bi trebalo da bude lak zadatak za sve selekcije u grupi, jer su retki igrači koji su iole poznatiji poput Rolanda Šaftenara, koji je na EP pre sedam godina bio startni centar reprezentacije. To ujedno može da bude i mali problem za našu selekciju, jer upravo protiv Holanđana otvaramo prvenstvo.

Srbija je imala i dosta sreće prilikom žreba, po mnogima je najteža grupa B gde su Francuska, Nemačka, Litvanija, Slovenija, Mađaraska, Bosna i Hercegovina.

BONUS VIDEO Nestvarne trojke Micića i Prepeliča

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar