Foto: Starsport

Jesu Bogdanović i Milutinov glavni, ali...

Sve utakmice Mundobasketa pratite u direktnim prenosima uz SBB na kanalima Sport kluba.

Srbija je u polufinalu Svetskog prvenstva! Iako su mnogi sumnjali u ovo ekipu, oni su pokazali kakav su tim, baš sa velikim „T“. Pravi momci koje je dodatno ujedinila teška situacija sa Borišom Simanićem, a on je pokazao šta znače tim i drugarstvo, i to iz bolnice.

Najlepše vesti koje su u utorak stigle iz Manile su te da je Boriša dobro. Ujutru je ekipi poslao poruku da je dobro, da ne brinu i da pobede.

PROČITAJTE JOŠ

Veću motivaciju nisu mogli da dobiju i izašli su na teren da pokidaju za svog druga.

Bogdan Bogdanović je odigrao kapitenski, kao pravi lider, nije gubio glavu ovaj put. Naš najkonstantniji igrač na prvenstvu verovatno je Nikola Milutinov i još jednom je držao košarkašku kliniku u reketu. Možda se to ovaj put nije tako dominantno videlo kroz brojke, ali jeste pravim potezima u bitnim trenucima.

Foto: Starsport.rs ©

Ipak, deluje da su pored toga Litvancima presudila tri velika naleta „orlova“ na obe strane parketa.

Najbolji meč na prvenstvu odigrao je Filip Petrušev. Selektor Svetislav Pešić ga forsira kao peticu i to mu očito prija. Novi košarkaš Filadelfije postigao je čak 17 poena uz samo jedan promašaj iz igre (7/8), a trojke je šutirao 3/3 i upravo njima ubijao rivala u pojam.

Dodao je Petrušev još šest skokova i asistenciju za indeks 22 za svega 17 minuta. Takav centar, drugačiji od Milutinov, mnogo znači ovoj ekipi koja onda ima ubojito oružje više.

Foto: Starsport.rs ©

Drugi važan faktor bio je Stefan Jović. Više puta smo pisali koliko zdrav Stefan Jović treba „orlovima“, jer toliko toga u napadu zavisi od njega, a u odbrani će da izludi protivničke plejmejkere.

Plej Saragose je sada kaznio to što su mu dozvoljavali da šutira i u trećoj četvrtini je vezao tri trojke. Prvu za 55:47, drugu za 62:48 i treću za 65:51. Cepao je mrežicu i dodao još jednu „dvojku“ za ukupno 11 poena uz skok i pet asistencija.

Foto: Starsport.rs ©

Treće, ne i najmanje bitno, naprotiv, isto toliko važno – bez Alekse Avramovića i njegove odbrane ne bi bilo ni prostora za napadačku rapsodiju. „Grizli“ su parket „orlovi“ predvođeni momkom kog krasi neverovatno zarazna energija. Nešto više od četiri minuta držali su Litvance bez koša iz igre krajem prve i početkom druge deonice.

Što bi Darko Plavšić rekao u prenosu na Sport klubu – nije vadio ruke iz džepova litvanskih košarkaša. Čim se vratio u igru ukrao je loptu, odmah je dodatno pokrenuo saigrače, i na kraju završio meč sa četiri krađe.

Foto: Starsport

Za njim je Ognjen Dobrić preskakao igrače u nameri da odigra odbranu koja je bila iz udžbenika.

Neka bude milina gledati „orlove“ i u petak (10.45 po srpskom vremenu, 16.45 po lokalnom) u polufinalu Svetskog prvenstva.

BONUS VIDEO Poceko u epizodi „lopta je kod mene, čime ćete da igrate“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare