Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

Andrej Kiriljenko, legendarni košarkaš i poslednjih godina predsednik Košarkaške federacije Rusije (RFB), u razgovoru za dnevnik iz Sankt Peterburga izneo je glavni problem ruske košarke.

PROČITAJTE JOŠ

„Nedostatak podsticaja za rad dečijih trenera. Male plate, koje najčešće zavise od rezultata, ne dozvoljavaju vam da mnogo vremena posvetite negovanju novih talenata. Sportske škole u ​​Rusiji, po pravilu, finansira država. Ko danas ne pokaže rezultate, sutra rizikuje da dobije manja sredstava. Stoga će trener radije da koristi dokazanih pet igrača i nekoliko zamena, umesto da u igru uključi što više igrača, dajući svima istu priliku da se razvijaju. Ovo je globalni problem svih ruskih sportova, ne samo košarke“, rekao je Kiriljenko.

Na pitanje kako da se to reši, on je odgovorio:

„RFB nije direktno povezan sa sistemom sportskih škola, ali učestvuje u rešavanju problema. Redovno sprovodimo trenerske seminare, objavljujemo literaturu i pozivamo dečje specijaliste na treninge seniorske ruske reprezentacije radi razmene iskustva. Takođe vidimo odluku u uvođenju bonusa RBF za dečije trenere ne za timske rezultate, već za obrazovanje osoblja u juniorskim i nacionalnim timove“, objasnio je Kiriljenko.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar