Foto:DDR Sportarchiv / - / Profimedia

Odlazak velikana.

Džordž Vilson, član reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država koja je na Olimpijskim igrama u Tokiju 1964. godine bio jedan od najzaslužnijih za pobedu selekcije SAD nad Jugoslavijom (69:61), posle koje su se Amerikanci praktično prošetali do zlata.

PROČITAJTE JOŠ...

Iako su igrači tima iz SAD vodili većim delom meča, na dva minuta pre kraja Jugoslavija je prišla na samo četiri poena minusa, a kako su bili u ozbiljnom naletu, niz od 37 vezanih pobeda SAD bio je ozbiljno ugrožen.

A onda je Vilson dobio loptu na isteku napada i sa poludistance pogodio. Isto je učinio i u sledećem napadu, čime je postao heroj trijumfa „jenkija“. Interesantno, za njega pre toga nije bilo mesta ni na probama za tim, već je naknadno uvršten nakon sjajnih partija na koledžu.

Rođen 1952. godine u Sinsinatiju, u dresu lokalnog koledža i Berketsa postao je legenda, osvojio je titulu u NCAA šampionatu 1962. godine, i bio je uvršten u Kuću slavnih ovog univerziteta na ceremoniji 2010. godine.

Potom je 1964. godine došao u NBA, gde su ga draftovali Sinsinati Rojalsi, preteča sadašnjih Sakramento Kingsa, a još je igrao za Čikago Bulse, Sijetl Supersonikse, Finiks Sanse, Filadelfija Seventisikserse i na kraju Bafalo Brejvse, iz kojih su nastali sadašnji Los Anđeles Klipersi.

Preminuo je u 81. godini.

BONUS VIDEO Vlade Divac ekskluzivno za Nova.rs o Jokiću, medaljama, Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare