Preminuo čuveni košarkaški trener Bora Cenić

Košarka 13. jan. 202114:52 > 14:55
Podeli:
Foto: Udruženje košarkaških sudija

Čuveni trener Borivoje Bora Cenić preminuo je u Beogradu, u 91. godini, saopšteno je iz Udruženja košarkaških trenera Srbije.

Cenić je igračku karijeru počeo u Železničaru 1947. godine, zatim je igrao u Radničkom dve godine i ujedno trenirao mlađe kategorije, da bi se posle sezone u BASK 1951. godine vratio na Crveni krst.

Sa juniorima je osvojio državno srebro 1959. godine, zatim prelazi u podmladak Crvene zvezde, a 1962. godine preuzima kormilo seniorki Radničkog, sa kojima četiri puta osvaja prvenstvo Jugoslavije (1964, 1965, 1966. i 1968).

PROČITAJTE JOŠ

Uporedo sa tim, kao prvi trener ženske seniorske reprezentacije SFRJ, osvaja istorijsko prvo odličje, srebro na EP na Siciliji (1968) i beleži zapažene rezultate na ostalim EP i Balkanijadama.

Vodio je muški tim OKK Beograd i u isto vreme najbolje juniorke Jugoslavije, a potom slede sezone u kraljevačkoj Slogi, grčkoj Patri, Kuvajtu, Jagodini, angažman u školi košarke Zvezdara i u OKK Beograd.

Od 1995. do 2000. godine u Košarkaškom savezu Jugoslavije imao je funkciju direktora mlađih selekcija, a od 2000. bio je stručni saradnik brojnih košarkaških kampova.

Dobitnik je nagrade za životno delo Udruženja košarkaških trenera Srbije, nagrade Sportskog saveza Beograda i „Srebrne lopte“ KSS.

Njegovo ime nosi i košarkaški seminar UKTS „Trenerski dani“ namenjem trenerima mlađih kategorija.

„Za sobom je ostavio mnogo prijatelja iz košarkaškog sveta i tužni smo što se opraštamo od njega, ali mu dugujemo jedno veliko hvala za sve što je napravio i ostavio u košarkaško nasleđe Srbije“, navodi se na sajtu Košarkaškog saveza Srbije.

Vreme i mesto sahrane Borivoja Bore Cenića biće objavljeni naknadno.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar