Vlade Divac
Foto: EPA/MARK DADSWELL

Posle pet godina provedenih u Sakramentu, Vlade Divac, dao je ostavku na mesto generalnog menadžera.

Proslavnjeni srpski košarkaš u martu 2015. godine vratio se u klub u kojem je ostavio veoma zapažen trag tokom igračke karijere, međutim na poziciji funkcionera ostvario je znatno manje uspeha.

Nakon turbulentne sezone u kojoj je Sakramento završio daleko od plej-ofa, kao 13. klub u Zapadnoj konferenciji, vlasnik franšize Vivek Ranadive je u okviru promena odlučio da na mesto potpredsednika dovede upravo Divca.

PROČITAJTE JOŠ

Dolazak Srbina bio je samo jedna u nizu promena s obzirom na to da je u istom periodu umesto Majka Melouna na klupu seo Džordž Karl, a upravo od novog tandema očekivalo se da probudi Kingse koji su u tom momentu vezali devet sezona bez učešća u plej-ofu.

Uloga srpskog košarkaškog stručnjaka konkretizovana je krajem avgusta 2015. godine kad je preuzeo funkciju generalnog menadžera, pa je Divac morao već u debitantskoj sezoni da se uhvati u koštac sa problemima od kojih je najveći bio sukob košarkaša Demarkusa Kazinsa i trenera Džordža Karla.

Upravo na inicijativu Divca, Karl je po završetku sezone otpušten, a odgovorni zadatak zadatak da „osveži“ poljuljani tim Divac i njegovi saradnici prepustili su treneru Dejvu Jegeru.

Usledio je i draft 2016. godine i izbor Markiza Krisa koji je trejdovan sa Finiksom za Bogdana Bogdanovića, srpskog reprezentativca koji je potom izrastao u jednog od lidera „kraljeva“. Osim Bogdanovića, redove Sakramenta pojačali su Papajanis i Labisje. Ipak, ni 11. sezonu zaredom Sakramento nije izborio mesto među 16 najboljih klubova NBA lige.

Ništa se nije promenilo ni u narednim takmičarskim godinama, a osim što je klub do danas nanizao 14 sezona bez plej-ofa, jedna od loših procena Kingsa koja se stavlja na dušu Divca je i to što nije „osetio“ potencijal Luke Dončića na draftu 2018. godine kad je Sakramento ispred slovenačkog reprezentativca izabrao Marvina Beglija.

Pet godina bez konkretnog rezultata poljuljalo je poziciju Srbina u Sakramentu, a skroman učinak na funkciji generalnog menadžera prouzrokovao je moralni čin i podnošenje ostavke uprkos činjenici da je bio osiguran višegodišnjim ugovorom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare