Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Uradio je Pešić veliki i težak posao, ali ono glavno tek sledi

Košarkaši Srbije će nastaviti niz nastupa na svetskim prvenstvima koji je neprekidan od 1998.

Ovaj put prolaz na planetarnu smotru bio je teži nego što se očekivalo, a sve se odlučivalo u poslednjem kolu kvalifikacija i to protiv Velike Britanije, koja je bila više nego dostojan rival, ali je na kraju ispraćena sa 101:83 iz Pionira.

Ne računajući 1994. godinu, kada smo se kvalifikovali, ali nam je zabranjeno da nastupamo, niz prisustva na mundobasketima je neprekidan od 1963.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, u poslednjih nekoliko godina svedoci smo velikim promenama u svetu košarke, kako u samoj igri, tako i u sistemu takmičenjima, pa je sukob FIBA i Evrolige, ali i manjak komunikacije sa NBA, doveo je do toga da su selektori nacionalnih timova na velikim izazovima iz „prozora“ u „prozor“.

Mučno je za selektore što nekada i do dana utakmica ne znaju s kojim će igračima moći da napadnu protivnika, a sastavi se menjaju iz meseca u mesec, ma iz dana u dan. Klubovi iz Evrolige često ne puštaju svoje igrače da igraju za reprezentacije, kod nekolicine igrača ne postoji velika želja kao pre da se predstavlja zemlja, a od NBA asova smo se već odavno oprostili u ovakvim kvalifikacijama.

Zapravo, NBA igrači odigrali su samo onaj letnji prozor, pred Evrobasket, kada su svakako bili sa svojim reprezentacijama. To je možda i izvuklo Srbiju, koja je na krilima Nikole Jokića izvukla pobede protiv Grčke i Turske, bez kojih gotovo sigurno ne bismo bili na Mundobasketu ove godine.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Bilo je pomalo mučno, naporno i napeto u nekim trenucima gledati Srbiju, ali je Pešić uspeo da sa svojim izabranicima obezbedi ono najvažnije uprkos svim izazovima. Nije to bio blistav put posut cvećem, više je izgledao kao staza sa ružama i trnjem, ali je posao ipak obavljen, pa sada možemo da se nadamo napadu na neko od tri odličja.

Ono što je Pešić uspeo da uradi i što stvarno jeste za divljenje, jeste da je kroz kvalifikacije proverio gotove sve kandidate za nacionalni dres. U moru nedoumica, otkaza i povreda, Pešić je uradio ono što je do njega, pa je zvao svakoga koga je mogao, pripremao različite ekipe, taktike i petorke i dao šansu mnogima, kojima je dres reprezentacije verovatno bio u snovima.

Kroz sam proces utakmica prošlo je više od 30 igrača (33), dok je na treninge pozivano više od 40 igrača. Iskustvo koje su stekli Nikola Topić, njegov imenjak Šaranović, Marko Pecarski, Dušan Beslać i ostali mladi talenti, može biti presudno za neke od narednih godina, u kojima će možda baš neko od njih biti vodeća snaga reprezentacije.

Od NBA igrača čak je i Nikola Jović imao priliku da oseti prvi krug kvalifikacija, ali je tada još uvek bio član Mege. Bogdan Bogdanović je preksočio kompletan proces zbog povrede, dok Aleksej Pokuševski nije dobio dozvolu kluba na leto da se priključi Srbiji.

Foto: AP Photo/Lynne Sladky
Foto: AP Photo/Lynne Sladky

Svi ostali kandidati za reprezentaciju, dakle 40-50 najboljih košarkaša koje Srbija ima, dobili su priliku od Pešića i svako je bio makar mali deo ovog uspeha.

Jeste, desili su se Srbiji porazi od Belgije i Letonije, kao i drugog sastava Grčke, ali bilo je i pozitivnih stvari u našoj igri i iskreno se nadamo da Pešić zna šta radi.

Sve naše sile su isprobane, Pešić pomno prati razvoj mladih momaka, ali se svi u Srbiji nadaju da ćemo na Svetsko prvenstvo konačno otići u najjačem sastavu – odnosno sa Jokićem i Bogdanovićem.

E, upravo odgovor na pitanje da li će njih dvojica biti deo reprezentacije na leto, još uvek nismo dobili i pitanje je kada ćemo.

Foto: Starsport/Xinhua/Xiao Yijiu

„Igrači iz NBA mogu da budu u reprezentaciji 28 dana pre Svetskog prvenstva. U trećoj nedelji juna najbolji timovi završavaju, a tada bi trebalo već da se okupljamo“, rekao je Pešić.

Pitanje je dokle će Bogdanović i Jokić dogurati u NBA i da li će u fizičkom smislu moći da pomognu Srbiji, pošto se nadamo da drugih nedoumica nemaju.

Kvalifikacije za Mundobasket prošao je čak i Miloš Teodosić, ali nakon svega što se dešavalo prošlog leta, teško je da možemo očekivati da će iskusni plejmejker ponovo biti deo reprezentacije.

Takođe, dovodi se u pitanje i stanje Vasilija Micića, koji je povređen i moguće je da će propustiti ostatak sezone. Suvišno je pričati koliko je Srbija slabija bez njega, ali daleko od toga da rešenja na toj poziciji nema (još šest plejmejkera igralo u kvalifikacijama), pitanje je samo koliko adekvatnog.

NE PROPUSTITE:

U magli je i nastup Jovića i Pokušveskog, koji će verovatno i ovog leta ostati u NBA kako bi se oporavili i dodatno razvijali za godine koje dolaze. Njih dvojica su do sada bila izuzetno malo uključena u dešavanja u i oko reprezentacije, pa će teško biti brzo ih uvesti u sistem i uigrati sa znatno iskusnijim momcima.

Imamo tu i slučajeve Anđušića i Bobija Marjanovića, koji nisu bili u sastavu za Evrobasket i pitanje je koliko Pešić na njih računa, iako prema njegovim rečima niko nije otpisan.

Nemanja Bjelica se još uvek muči sa povredom, nije bio deo ekipe u poslednjih šest mečeva u kvalifikacijama, pa je pitanje da li će i za njega biti mesta na leto, iako je mnogo zadužio nacionalni tim sa svim što je radio u prošlosti.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Kada pogledamo objektivno, ne može se reći da u Srbiji nema kvaliteta ili igrača za najveće domete. Skoro 50 igrača stoji Pešiću na raspolaganju, a većina od njih su ili u NBA ili u Evroligi ili bar u evropskom klubu drugog ranga.

Pešić će imati zadatak da do leta sastavi najbolji mogući spisak sa jasnim planom koga želi da vidi na Mundobasketu i kako želi da njegov tim igra. Kvalifikacije i poraz od Italije na Evrobasketu neka nam budu znak opreza i pokazatelj da nešto treba da promenimo, bilo da je to pristup, taktika, mentalna priprema ili nešto četvrto. Igrački kadar je tu, ostaje da se kockice poslože, a Pešićeva uloga u svemu ovome biće izuzetno velika.

Pitanje je samo kolike ambicije ima naš selektor, koji zna kako se osvajaju medalje i zlato, ali ako ćemo kao krajnji cilj postaviti plasman na Olimpijske igre, onda tu nešto debelo ne štima.

Ipak, procene i prognoze ostavićemo za neku drugu priliku, a do tada se nadamo da ćemo na terenu videti ono najbolje što Pešić može da izvuče iz svojih momaka.


IGRAČI KOJI SU IGRALI U KVALIFIKACIJAMA:

Micić, Jaramaz, Stefan Jović, Avramović, Uskoković, Teodosić, Jovan Novak

Marinković, Radanov, Anđusić, Jeremić

Kalinić, Lučić, Gudurić, Trifunović, Dobrić, Dangubić, Zagorac, Đurišić, Nikola Jović

Petrušev, Kuridža, Davidovac, Simanić, Smailagić, Todorović, Bjelica

Jokić, Milutinov, Ristić, Mitrović, Marjanović, Koprivica

IGRAČI KOJI SU POZIVANI NA TRENINGE:

Topić, Šaranović, Beslać, Koprivica, Pecarski, Miletić, Apić

IGRAČI KOJI SU FALILI:

Pokuševski, Bogdanović, Nedović

IGRAČI KOJI SU TAKOĐE NA RAPSOLAGANJU:

Lazić, Kuzmić, Lazarević, Rebić, Peno, Dalibor Ilić, Cerovina…

BONUS VIDEO Pešić počeo da se krsti posle konfuzije u napadu Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar