Srbija u drugom šeširu na žrebu za Olimpijske igre
Svetislav Pešić, Foto: Starsport

Srbija je pobedom počela kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u košarci trijumfom nad Finskom u Beogradu rezultatom 77:61, a sada je čeka gostovanje Gruziji u Tbilisiju u ponedeljak od 18.00.

Pobedom u ovom duelu izabranici Svetislava Pešića bi napravili veliki korak ka plasmanu na završnom turniru.

A za težak ispit Pešić je dobio pojačanje u vidu Ognjena Dobrića. Jedan od najboljih igrača Srbije na Svetskom prvenstvu u Manili je propustio meč protiv Finske zbog povrede, ali če sada biti u sastavu umesto Alekse Radanova.

PROČITAJTE JOŠ

Ostatak tima biće identičan onome iz Beograda ičiniće ga Nikola Đurišić,, Ognjen Jaramaz, Marko Gudurić, Filip Petrušev, Dejan Davidovac, Balša Koprivica, Dušan Ristić, Aleksa Avramović, Vanja Marinković, Luka Mitrović i Dušan Beslać.

Kao i u prvom duelu u kombinaciji neće biti Uroša Trifunovića, a van 12 će ostati i Aleksa Uskoković.

Gruziju će sa klupe predvoditi dobro poznato lice, bivši strateg Partizana Aleksandar Džikić.

„Uvek je zanimljivo kada ljudi stavljaju etikete ’favorit’ i ’autsajder’. Priznaćete da nije ista situacija u utakmici između nas i Danske, kao što će biti protiv Srbije. Kvalitet timova koji su igrali sada, približniji je nego kvalitet nas i Srbije. Srbi su finalisti Svetskog prvenstva. Oni su favoriti, što ćemo mi koristiti. Prihvatićemo ulogu autsajdera i nastaviti da radimo ono što smo radili u prvom poluvremenu protiv Danske. Trudićemo se da igramo agresivnu odbranu, da kontrolišemo šta se dešava na terenu. To je jedini recept ako želiš da budeš uspešan protiv Srbije“.

Istakao je da je na duge staze optimista.

„Čvrsto verujem da će ovaj tim igrati bolje kako vreme bude odmicalo. Kada se bolje upoznamo, kada saznaju kako ja mogu da im pomognem da bi bili najbolji mogući. Ono što je dobro za nekoga individualno, ne znači da je dobro za tim. I obratno, ako je dobro za tim, ne znači da je dobro za njih individualno. Ali, verujem u timsku hemiju i spremnost da se sve žrtvuje“.

Jasno je da protiv Gruzije neće biti lako, s obzirom da imaju iskusne igrače poput Tornikea Šengelije, Giorgija Šermadinija, kao i naturalizovanog Amerikanca Džoa Tomasona.

„Kao i svaka sledeća, uvek je drugačija. A pogotovo utakmica sa Gruzijom će biti sasvim različita, jer Gruzija igra potpuno drugačiju košarku od Finske. To je ekipa sa dobrom organizacijom i u odbrani i u napadu. Oni su čitavu utakmicu vodili protiv Danske, a svojim nekim pogrešnim odlukama su došli u situaciju da su izgubili. Ali, to za nas ništa ne znači jer svaka sledeća utakmica je, kao što sam rekao, drugačija. Radi se o vrlo iskusnoj ekipi, koja je pogotovo iskusna u ovim kvalifikacijama. Oni imaju kontinuitet godinama, jedino što se sada tu desilo, promenio se stranac i došao je novi trener, naš Aleksandar Džikić. Sigurno da ćemo morati da na drugačiji način pripremimo utakmicu i da se na neki način prilagodimo. Ipak se igra u gostima, moramo da budemo hrabri i da, naravno uz sav respekt prema Gruziji, mislimo na način kako mi treba da igramo i u odbrani i u napadu“, rekao je uoči utakmice Svetislav Pešić.

BONUS VIDEO Svetislav Pešić o Nikoli Jokiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar