Foto: Miroslav Todorovic/Starsport

Kada je trener Partizana Sašo Filipovski nakon pobede nad Megom u 10. kolu ABA lige rekao da "timovi koji stalno pobeđuju ne osvajaju prvenstva", verovatno nije očekivao da će njegovi puleni nakon 14 odigranih mečeva imati podjednak broj pobeda i poraza, po sedam.

Crno-beli su porazom od Borca u Čačku rezultatom 75:71 napravili veliki korak unazad u borbi za plasman među prve četiri ekipe regionalnog takmičenja, i uprkos tome što 11 kola pre kraja (bez Primorske) i zauzimaju peto mesto na tabeli ABA lige, borba za prsten namenjen šampionu Jadrana je već sada spala na domen teorije, i to iz više razloga.

PROČITAJTE JOŠ...

Prvi je raspored.

U naredna četiri kola igrače tima iz Humske očekuje u najmanju ruku težak zadatak – prvo idu Podgoricu , gde će odmeriti snage sa ekipom Budućnosti (16. januar), nakon toga sledi meč sa FMP-om u Beogradu (23. januar), potom megdan sa Cedevita Olimpijom u Sloveniji (30. januar), i naposletku, 6. februara u Beograd dolazi zahuktala Igokea, u ovom momentu trećeplasirani tim na tabeli. To znači da će do kraja januara igrači Partizana odigrati tri meča protiv direktnih rivala za jedno od prva četiri mesta, dok će utakmica protiv FMP Železnika biti, kao i uvek do sada, neizvesna.

Gledajući prethodne utakmice, teško da će Partizan moći do sve četiri pobede, a upravo to je jedini ishod koji timu iz Humske garantuje povratak u borbu za plej-of.

U slučaju jednog poraza, najbezbolnije bi za crno-bele bilo da taj poraz bude od FMP-a, jer svaki ostali znači da će glavni rivali u direktnom okršaju uvećati razliku na tabeli.

Sve ostalo, od 2-2 do 0-4, znači da crno-bele u igri drži još samo matematika i puka vera u čudo.

Foto: Dragana Stjepanovic/Starsport

Drugi problem, i to ozbiljan, je povreda Ognjena Jaramaza.

Iako je dobra vest to što reprezentativac Srbije neće duže odsustvovati, čak i dve nedelje van parketa bi mogle da budu veoma nezgodne po crno-bele. Sve zavisi od toga koliko će biti potrebno Jaramazu ne samo da se oporavi, već i da se vrati u ritam, s obzirom na to da je u pitanju igrač koji je tokom sezone bio jedan od nosilaca igre crno-belih, i bez kog bi broj poraza Partizana bio gotovo sigurno još veći.

Za sada je izvesno da će biti van tima protiv Trenta u okviru prvog meča Top 16 faze Evrokupa, dok je njegov nastup na utakmicama protiv Budućnosti 16. januara i FMP-a sedam dana kasnije još uvek neizvestan. Pored njega, od bekova Filipovski ima dostupne Kodija Miler Mekintajera, Markusa Pejdža, novopridošlog Džošuu Perkinsa, kao i mladog Uroša Trifunovića. Od njih četvorice, i Miler Mekintajer i Pejdž imaju običaj da upadnu u kontra-ritam, Perkins je tek pristigao, a Trifunović nema ozbiljnu ulogu.

To znači da će crno-beli najverovatnije bar na jednom meču koji bi mogao da odluči sezonu biti lišeni pomoći verovatno najboljeg igrača ekipe, ili će on, ukoliko se nađe na parketu, nastupiti rovit.

Foto: Miroslav Todorovic/Starsport

Kada na to dodamo i nedostatak još jedne kvalitetne opcije na poziciji krilnog centra, jasno je da je pred Filipovskim izuzetno teška situacija.

Treći problem, koji je u suštini najvažniji, je pogled na tabelu.

Kao što smo spomenuli, Partizan u ovom momentu zauzima peto mesto na tabeli ABA lige sa skorom 7-7. Ispred njih su trenutno Mornar (11-2, jedan meč manje), Mega (9-5), Igokea (10-3, jedan meč manje) i Crvena zvezda (10-2, dve utakmice manje). To znači da sve četiri ekipe koje se nalaze ispred Partizana imaju više pobeda, od čega tri imaju i manji broj odigranih utakmica od crno-belih.

A ako pogledamo timove koji su iza Partizana, situacija postaje još gora. Šesto mesto zauzima Budućnost, koja ima čak tri utakmice manje od Partizana, ali i dve pobede više, dok osmoplasirana Cedevita ima skor od osam pobeda, tri poraza i tri meča manje u odnosu na Partizan.

Gledano samo po broju pobeda, stanje na tabeli je sledeće:

1. Mornar 11-2 (-1)

2. Crvena zvezda 10-2 (-2)

3. Igokea 10-3 (-1)

4. Budućnost 9-2 (-3)

5. Mega 9-3 (-2)

6. Cedevita Olimpija 8-3 (-3)

7. Partizan 7-7

I sada dolazimo do pravog značaja gorespomenutog rasporeda crno-belih do meča sa Igokeom 6. februara. Kako bi ostali u trci za jedno od prva četiri mesta, igrači Partizana moraju da zabeleže najmanje tri pobede. U suprotnom. u poslednjih sedam kola (bez meča sa Primorskom) će ući sa skorom 9-9, što neće biti dovoljno za mesto među četiri najbolja, a razlika u odnosu na pratioce bi mogla da ode i na više od trenutne četiri utakmice.

Foto: Dragana Stjepanovic/Starsport

Dodatan problem su i spomenute odložene utakmice. Naime, u pitanju su mečevi direktnih rivala, a gotovo nijedna solucija nije dobra po Partizan. Pobede Zvezde i Budućnosti nad Cedevitom izbacuju ovu ekipu iz trke, ali ujedno crveno-beli i Podgoričani dodatno uvećavaju razliku u odnosu na crno-bele…

Nakon svega, i više je nego jasno da se Partizanova sezona lomi u januaru, kao i da su crno-belima neophodne najmanje tri pobede. Ukoliko, pak, drugu polovinu februara i meč sa Zadrom dočekaju sa skorom 9-9, Filipovski i uprava će već moći da se okrenu uigravanju za domaću ligu, jer je teško očekivati da niko od direktnih rivala na te četiri utakmice neće zabeležiti makar jedan trijumf, pa bi veoma lako moglo da se dogodi da crno-beli, ukoliko dva meča završe kao poraženi, na megdan sa Zadrom odu sa zaostatkom od preko četiri utakmice za vodećom četvorkom, što je za poslednjih sedam kola ipak previše.

Raspored Partizanovih utakmica protiv glavnih konkurenata, kao i međusobnih utakmica direktnih rivala do kraja sezone:

5. kolo

Cedevita Olimpija – Budućnost

6. kolo

Budućnost – Igokea

11. kolo

Crvena zvezda – Cedevita Olimpija

15. kolo

Budućnost – Partizan

16. kolo

Mornar – Crvena zvezda

17. kolo

Cedevita – Partizan

Crvena zvezda – Mega

18. kolo

Partizan – Igokea

Mega – Mornar

Budućnost – Cedevita Olimpija

19. kolo

Igokea – Budućnost

21. kolo

Crvena zvezda – Partizan

Igokea – Cedevita Olimpija

22. kolo

Budućnost – Crvena zvezda

Partizan – Mornar

23. kolo

Mega – Partizan

Mornar – Budućnost

24. kolo

Cedevita Olimpija – Crvena zvezda

Budućnost – Mega

25. kolo

Mornar – Cedevita Olimpija

Crvena zvezda – Igokea

26. kolo

Igokea – Mornar

Cedevita Olimpija – Mega

Foto: Sofascore/Printscreen

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare