Duško Ivanović i Željko Obradović Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Pripreme uveliko u jeku.

Završio se uzbudljiv Mundobasket na dalekim Filipinima gde je Srbija osvojila srebro, a već smo na pragu uzbudljive sezone.

Ona za srpske klubove počinje već 18. septembra kada se igra Supekup ABA lige, ali glavni deo kreće 29. septembra sa prvim kolom regionalnog takmičenja.

PROČITAJTE JOŠ

Posebnu pažnju privlače večiti rivali koji sa velikim ambicijama ulaze u novu sezonu. Obe ekipe žele sve domaće i regionalne trofeje, a ogromne ambicije su i u Evroligi gde obe ekipe žele na fajnal-for.

Zbog toga je rađeno na dovođenju pojačanja, naročito u Zvezdi koja je izvršila remont ekipe, a uveliko se igraju i prijateljski mečevi.

Veliko finale priprema očekuje se naredne dve nedelje, a imaćemo priliku da vidimo naše timove na delu u duelima sa najboljim evroligaškim ekipama.

Partizan je do sada odigrao četiri pripremne utakmice.

Nakon kondicionog dela na Kopaoniku, crno-beli su otišli na jak turnir u Republiku Srpsku. Tamo je prvo savladan Hapoel Tel Aviv sa 86:81, pa zatim i Turk Telekom 75:71. U velikom finalu turnira, pobeđen je CSKA sa 20 razlike rezultatom 74:54 u meču u kojem je publika mogla da vide naznake da će Partizan i ove sezone igrati ozbiljnu košarku, a da će u Frenku Kaminskom, Pi Džej Dozijeru i Mateušu Ponitki imati velika pojačanja.

Foto: Starsport

Usledio je spektakl za pamćenje kada su crno-beli u nesvakidašnjem ambijentu otvorenog terena na Tašmajdanu pobedili Fuenlabradu sa 93:63 u meču koji će se više pamtiti zbog ambijenta nego igre.

Sada je na redu drugi deo priprema, gde će biti udareni i temlji za start sezone.

Partizan u ponedeljak (15.00) u Podgorici protiv ekipe Mege počinje borbu za prvi trofej u sezoni, ABA Superkup koji se igra posle nekolilko godina i gde će biti apsolutni favoriti jer nema Crvene zvezde kao najvećeg rivala. Ukoliko pobede Megu, polufinale je dan kasnije, a finale u sredu.

Za kraj priprema, Partizan ide u Grčku na turnir sa nekoliko fenomenalnih timova. Crno-beli će odmeriti snage 23. septembra protiv Efesa, dan kasnije igraće sa Panatinaikosom ili Bajernom u zavisnosti od rezultata polufinalnih duela.

Partizan će sezonu u ABA ligi početi na svom terenu protiv Mornara.

Kada je Crvena zvezda u pitanju, utakmice se igraju sa mnogo manje pompe, jer je veći fokus bio na pojačanjima. Zvezda je napravila veliku rekonstrukciju ekipe. Stigli su Dejan Davidovac, Miloš Teodosić, Nemanja Bjelica od domačih vedeta, a tu su i Marko Simonović, Majk Tobi, Džoel Bolomboj, Jago dos Santos, Rokas Giedraitis, Adam Hanga i Šabaz Nejpir.

Foto: Crvena zvezda

Zbog toga će biti važno sve to dobro uigrati i pronaći svakom igraču mesto i ulogu u timu, a videlo se i tokom priprema da će biti potrebno vreme.

Zvezda je startovala pobedom protiv Spartaka sa 94:58, da bi na debiju Šabaza Nejpira razbila Dinamik sa 84:50. Nešto manja razlika je bila protiv Borca u meču koji je završen sa 90:73, dok su prve ozbiljnije provere usledila na turniru u Sardiniji.

Dinamo Sasari je u tvrdoj utakmici bio bolji od crveno-belih sa 76:71, a Zvezda je turnir završila trijumfom u drami protiv Asvela rezultatom 77:74.

Crveno-belima do kraja slede još dva izuzetno jaka turnira na kojima će Duško Ivanović imati priliku da dodatno uigra tim.

Prvo sledi put na turnir u Minehnu, 16. i 17. septembra, a plan je jasan – biće odigrana dva polufinala, dok će se u nedelju odigrati mečevi za prvo, odnosno treće mesto.

Beogradski velikan će imati čast da otvori turnir, pošto će se u prvom polufinalu, koje je na programu u subotu (17 časova) sastati sa Albom, a drugi par su Bajern i Virtus.

Za kraj slede i dueli u Nikoziji gde će igrati 22. i 23. septembra zajedno sa Olimpijakosom, Makabijem i Žalgirisom.

Evroligaške provere za kraj, a prvi zvanični meč igraće na gostovanju Igokei na startu sezone ABA lige 29. septembra.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar