Foto: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ

Crno-beli se okrenuli polufinalu.

Košarkaši Partizana uspešno su prošli prvu prepreku na Kupu Radivoja Koraća u Nišu. Crno-beli su u prvom četvrtfinalu savladali ekipu Spartaka iz Subotice rezultatom 93:69 i u laganom ritmu odradili ono što se od njih očekivalo i tako se okrenuli polufinalu gde bi čudo trebalo da se desi da ne igraju protiv Crvene zvezde koja u sredu od 18.00 igra protiv Borca iz Čačka.

Crno-beli su pokazali ogromnu razliku u klasi, pa je na kraju bilo prostora i za debi juniora Viktora Mikića i Sava Drezgića u prvom timu Partizana.

PROČITAJTE JOŠ

Crno-beli su ponovo solidno šutirali za tri poena, sjajno pogađali iz reketa i kontrolisali skok, a maksimalno su koristili i evidentnu prednost u snazi i atleticizmu.

Odrađivanje utakmice je prava reč kada je u pitanju Partizan, ali ne u preterano pohvalnom kontekstu za nekoliko igrača. Partizan je polovinu utakmice proveo u kontraritmu i uz puno grešaka dao dosta prostor Spartaku da se razmahne.

Aleksa Avramović je posle meča istakao da je ekipa ušla neozbiljno u meč i dozvolila mnogo kontranapada rivalu kao posledicu njihovog pristupa, a promašen je i veliki broj laganih šuteva.

I sam Željko Obradović se složio sa Avramovićem i pomalo rezignirano rekao da je meč bio odrađivanje. Koga je pratio, zna da takve izjave nikada nije davao u karijeri da omalovaži protivnika. Više je delovalo kao tiha kritika svojih igrača.

Kada je Partizan odlučio da doda gas, razlika je lako otišla u debeli plus, a ton takvoj igri davala je pre svega odbrana koja je u poslednje vreme sve bolja i bolja, što se najbolje videlo u Evroligi gde je ostvaren ogroman napredak.

Iako Spartak nije reper za takve zaključke, pristup na tom delu parketa je bio sve bolji kako je meč odmicao.

Foto: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ

Crno-beli su našli identitet na toj strani terena i maksimalno su iskoristili fizičku dominaciju i čak osam puta efektnim blokadam uspeli da zaustave rivale. Bilo je to žestoko smečovanje rivala, da se poslužimo odbojkaškim rečnikom, i nešto što se baš ne viđa često u evropskoj košarci.

Ono što bi moglo da bude za razlog za malu brigu Obradoviću jeste pristup igrača van uobičajene startne petorke.

Odlučio je trener crno-belih da meč otvori sa Avramovićem, Anđušićem, Trifunovićem, Smailagićem, Vukčevićem, igračima koji u jačim mečevima kreću sa klupe, a neki često čak ni ne uđu u igru.

Umesto da grizu na terenu i koriste priliku kako bi se dokazali, ono što su pokazali teško da može da učini srećnim trenera crno-belih. Previše nonšalancije, lakih grešaka, nedovoljnog zalaganja i previše soliranja.

Najveći problem bio je ipak u pristupu. Kao da su očekivali da će rival da se skloni i omogući im egzibiciju, pa je Obradović već posle pet minuta uveo „tešku konjicu“ i polako počeo sa starterima da gradi prednost.

Iako ni startna petorka nije odmah rezultatski napravila veliki iskorak, energija i pristup na terenu bili su na mnogo višem nivou, pre svega u odbrani.

Foto: Twitter/KK Partizan Mozzart Bet/@PartizanBC

Kada su počeli da ulaze šutevi i uz seriju dobrih odbrana, razlika je počela da raste do plus 19 na poluvremenu. Ni u nastavku, kada je istom petorkom Obradović pokušao da otvori drugo poluvreme, nije delovalo mnogo bolje jer je ista petorka sa starta pokazala probleme u pristupu.

Ipak, jasno je da je protiv Spartaka glavni cilj da se pobeda odradi sa što manje potrošnje i izbegnu povrede i ekipa sačuva za okršaj sa Zvezdom.

Neće ni Obradović igrati sa petorkama bez bar trojice ili četvorice startera, a videlo se i da Avamović izgleda mnogo bolje u petorci sa nosiocima.

Više je ovo bila prilika da trener crno-belih pokuša da razigra sve moguće opcije u skraćenoj rotaciji zbog nedostataka Janisa Paapaetru i Jama Madara, dok će o pristupu sigurno biti reči u svlačionici.

BONUS VIDEO Grobari pevaju himnu i atmosfera na početku meča

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar