Foto: Starsport

Željko Obradović će morati da pronađe način da ekipu vrati na pobednički kolosek.

Evroliga je u punom jeku, na redu je duplo kolo u kojem će timovi u nekoliko dana odigrati po dva teška meča, a Partizan i Crvena zvezda u različitom ambijentu dočekuju izazove.

Partizan je zabeležio i drugi poraz u nizu u neizvesnoj završnici, a ukupno šesti put je položio oružje u poslednjih sedam mečeva za manje od mesec dana.

PROČITAJTE JOŠ

Crno-beli su u lošoj formi, deluje da je ekipa izgubila samopouzdanje u potpunosti, a kao da ni Željko Obradović više nije siguran šta da radi.

Nakon bolnog poraza od Crvene zvezde u Evroligi trojkom Nemanje Nedovića (76:73), Partizan je u završnici za infarkt sa tri razlike izgubio i abaligaški susret od Cedevite u Ljubljani (77:74).

Imao je Partizan priliku da meč prelomi na ulasku u samu završnicu, ali su kao i protiv večitog rivala napravili seriju grešaka. Ponovo su igrači izgledali stegnuto u ključnim trenucima i opet nisu pogodili šut za produžetak.

Mučio se Partizan i tokom čitavog susreta gde je veći deo vremena proveo u zaostaku i jurio prednost ekipe iz Ljubljane koja nijednom nije bila dvocifrena, ali je crpela energiju četi Željka Obradovića.

Partizan se ponovo mučio defanzivno, a iako je bilo kao i protiv Crvene zvezde solidnih momenata na tom delu parketa, deluje da igrači ne uspevaju da pohvataju koncept koji je Žoc pred njih postavio.

Naročito u situacijama kada treba svi da preuzimaju, a na terenu nema Janisa Papapetrua koa jedinog pravog korektora u igri.

To dodatno utiče na samopouzdanje u napadu koji je u jednom trenutku bio fantastičan, ali je bilo pitanje trenutka kada će malo da „zašteka“. Sada su igrači pod pritiskom poraza stegnuti, a nema odbrane da iz nje crpe pozitivnu energiju, već se zbog toga stavlja dodatni pritisak na svaki šut.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Zek Ledej je počeo da promašuje sa pozicija sa kojih inače pogađa, dok je pokušaj da se Kevin Panter pretvori u ultimativno rešenje za guste završnice otišao u kontrasmeru. Ekipe lako čitaju akcije Partizana u završnici, a čini se i da ostatak tima to koristi kao alibi, dok i Panter počinje da deluje kao igrač koji gubi sigurnost, a to je delovalo nemoguće do pre mesec dana.

Poraz od Cedevite je Partizanu bila peta neizvesna završnica koju je izgubio od početka sezone, dok su samo jednom slavili u dramatičnom finišu.

Prvi poraz su doživeli od Baskonije u drugom kolu Evrolige kada su prokockali dobijen meč (103:96), a potom i od Armanija u Beogradu (80:75). Usledila su i tri poraza u poslednja četiri meča u neizvesnim završnicama kao potvrda nedostatka samopouzdanja.

Prvo je Valensija nakon produžetaka slavila u Beogradu (100:96), pa su usledili pominjani porazi od Zvezde i Cedevite.

Simptomatično je i to što su u sva tri navrata crno-beli imali priliku da reše meč pre poslednjih nekoliko sekundi, ali je ekipa mentalno pucala.

Željko Obradović deluje zabrinuto, čini se da ni sam više nije siguran u svoje poteze. Džejmsa Nanelija jedan meč nema nigde, pa posle zaigra u startnoj petorci, dok je u obrnutom smeru to bio slučaj sa Jamom Madarom.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Iako sa pedagoške strane takve rokade ne moraju da budu loše, jer se šalje poruka i najvećim zvezdama da moraju uvek da budu na visini zadatka i da niko nema garantovane minute, u ovom trenutku takav sistem unosi dodatnu konfuziju.

Tako smo u Ljubljani videli da je Alen Smailagić, koji je počeo kao starter, izveden iz igre posle samo 36 sekundi jer je ispao u prvoj odbrani.

Iako ga je Obradović kasnije vratio, a tom izmenom mu poslao poruku da su takvi potezi nedopustivi, deluje da u ovom trenutku to utiče na samopouzdanje kompletne ekipe i da igraju sa strahom od greške.

Jedino je uloga Matijasa Lesora jasna, francuski centar je jedina konstanta u ovom timu. Problem je što Partizan nema vremena za oporavak i relaksaciju, već ga očekuje period u kojem će ekipa biti pod još većim pritiskom.

Iako je tu nekoliko prekaljenih i iskusnih igrača, veličina Željka Obradovića i način na koji igračima šalje poruke i menja minutažu lako može da postane balast kompletnom timu.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Duplo kolo u Evroligi donosi gostovanje Asvelu (19.00) koji igra promenljivo, ali u meč ulazi nakon pobede u Barseloni, kao i duel sa šampionom Evrope Efesom u Areni (petak 20.30) koji je u seriji od pet trijumfa u najjačm takmičenju., a posle toga sledi i gostovanje lideru Fenerbahčeu sledeće nedelje.

„S obzirom na sve okolnosti, sigurno je da je Asvel favorit. Očekuje nas teška utakmica, pogotovo posle utakmice kakva je bila u Ljubljani. Probaćemo opet da reagujemo. Nije lako kad izgubiš u veoma kratkom periodu par utakmica u kojima odlučuje jedna lopta. Naravno da je moj posao kao trenera da probam da dignem ekipu, koliko ćemo uspeti, videćemo“, istakao je Obradović.

Partizan bi lako mogao do tri poraza i već sada bi priča o Top 8 bila skoro završena, a ni u ABA ligi nema pravo na kiks ukoliko želi da ostane u trci za prvo mesto koje je prošle sezone bilo ključno u borbi za titulu.

BONUS VIDEO  Trojka Nedovića za pobedu u derbiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare