KK Partizan, KK Efes
Foto: Starsport

Tuča, vređanje predsednika, uznemirujući snimak... Ove delove naslova ste videli barem jednom dok ste "skrolovali" društvenim mrežama. Utakmica je trebalo da ostane upamćena kao najemotivniji trenutak karijere velikog kapitena Partizana Novice Veličkovića, a još jednom su navijači uspeli da skrenu reflektore na sebe.

PROČITAJTE JOŠ

Dešavanja sa mečeva Partizana po već ustaljenom obrascu postaju jedna od glavnih vesti u Srbiji. Ono što se dešava oko terena često potpuno zamagli sjajne poteze, vrhunske pobede ili ponekad i bolne poraze.

Partizan je odlučio da u novu sezonu uđe kao ni u jednu u ovom veku. Potpuna rekonstrukcija igračkog kadra do te mere da neko ne bi mogao da poveruje da su prošle sezone dres „parnog valjka“ nosili Jaramaz, Janković, Pejdž, pa i pomenuti Veličković. Za manje od tri meseca, klub je za 180 stepeni promenio politiku.

I upravo je to ključna reč – politika. Navijači Partizana vole da govore o sebi kao o zdravoj opoziciji, pa i avangardi. Upravo zbog toga ne mogu da oproste grehe Uprave (čitaj Ostoje Mijailovića).

Šta misle o čoveku koji je za nekoliko godina političke karijere zaradio brojne podrugljive nadimke pokazali su i na oprošaju Veličkovića.

Mijailoviću se zamera mnogo toga, a višegodišnji rat saopštenjima sa Crvenom zvezdom nije učinio da ga navijači vole barem malo više.

U trenutku kada je izašao na teren na poluvremenu meča Efesa i Partizana sačekala ga je salva zvižduka. Navijači su jasno pokazali koga vide kao kukolja u žitu, a nije pomoglo ni to što je doveo Željka Obradovića za trenera, od kog se kasnije praktično nije odvajao u javnosti.

Nezadovoljni su navijači mnogim stvarima, pa su pronašli vremenski prozor da i na priredbi koja je trebalo da ostane upamćena po emotivnom govoru i suzama Novice Veličkovića – „zablistaju“.

Manja grupa navijača je otvoreno bojkotovala čitavu priredbu, što su pokazali na dva načina. Najpre su jedini u hali odlučili da nose crne majice, a ne bele koje su deljene na ulazu u čast Veličkovića. Pokazali su da su na utakmicu došli svojim poslom, a ne da se poklone klupskoj legendi.

U drugom poluvremenu su demonstrirali i scenario koji su pripremili. Odigrali su tačku savršeno, a u nju je bilo uključeno sijaset pesnica, udaraca i opšteg haosa u toku susreta.

Nije se ovo dopalo ostalim navijačima koji su bili u većini i koji su ih počastili povicima „Cigani“, a onda krivicu svalili na predsednika Srbije Aleksandra Vučića pogrdnim skandiranjem.

Upravo predsednik SNS slovi za čoveka koji je omogućio Partizanu veliki budžet (po nekim ocenama i najveći u istoriji kluba) i tako pomogao da se sastavi impresivna ekipa.

Ipak, navijači tu pomoć nisu tražili, pa iz meča u meč uvredama pokazuju nezadovoljstvo. Često i fizičkim obračunima na fudbalskim i košarkaškim mečevima.

Autoritet i znanje legendarnog Željka Obradovića su neupitni, isto kao i ljubav prema klubu i posvećenost poslu, ali čak ni veliko ime najboljeg evropskog trenera svih vremena ne uspeva da u potpunosti sakrije sve ružne stvari koje se dešavaju oko terena.

I da, upravo zbog svega ovoga je u senku palo ono što nikako nije smelo. Partizan je pobedio aktuelnog šampiona Evrope sa 92:85. Efes je pokušavao, ali nikako nije uspeo da stigne prednost Partizana koji je na kraju sa dve trojke i zakucavanjem pokazao da ima najviše ambicije i da ih sa pravom gaji.

Prijateljski meč je odigran u ne baš prijateljskoj atmosferi, ali je možda ovo samo jedan od onih „mačića koji se bacaju u vodu“. Neka se i na greškama, konačno, u ovoj zemlji nešto nauči.

BONUS VIDEO Emotivni Novica Veličković šest puta prekidao govor zbog suza

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare