Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Bolan rastanak po Jokića i veliki znak pitanja za Nagetse.

Dolazak Nikole Jokića u Denver Nagetse jedan je od najboljih poteza ljudi zaduženih za draft u 75 godina dugoj istoriji NBA lige.

PROČITAJTE JOŠ...

Dvostruki uzastopni MVP NBA lige postao je jedan od tek 15 igrača koji su osvojili MVP nagradu dva puta, a 11. kom je pošlo za rukom da to učini dve godine zaredom.

No, veliko je pitanje da li bi toga bilo da se na mestu čoveka zaduženog za izbor igrača ispred Denver Nagetsa nije nalazio Tim Koneli.

Za Jokićevih sedam sezona, nije samo momak iz Sombora prokrčio put ka vrhu NBA lige, već je i sam Denver postao redovan učesnik plej-ofa.

Nisu za to vreme doduše uspeli da dođu do finala, ali su od sezone 2018/2019 redovni učesnici plej-ofa, 2020. su igrali u finalu konferencije, dok je opšti utisak da su ih u ozbiljnijem napadu na titulu u sezoni koja se bliži kraju sprečile povrede Majkla Portera Mlađeg i Džamala Mareja.

No, umesto nadogradnje, ekipa iz Kolorada se susrela sa pomalo neočekivanim izazovom, pošto će morati da pronađe adekvatnu zamenu za čoveka koji je, uz trenera Majkla Malouna, i najzaslužniji za sve – Konelija.

Kako porodica Kronke, u čijem vlasništvu se Nagetsi nalaze, nije učinila previše napora kako bi zadržala Konelija, on je prihvatio poziv Minesota Timbervulvsa, i u Mineapolisu postao jedan od najplaćenijih rukovodilaca lige.

No, iako će biti komplikovano, čini se da bi ova promena iz više razloga mogla da bude dobra i za Denver, ali i za samog Jokića.

Pre svega, s obzirom na to da su prethodnu sezonu okončali u drugom kolu plej-ofa, a ove ispali na samom početku, novi predsednik zadužen za košarkaške operacije će doneti ono što bi veoma lako moglo da Denver lansira u sam vrh kandidata za titulu – svežu krv i novu perspektivu na tim.

Foto: EPA-EFE/D. ROSS CAMERON

Glavni utisak ljubitelja košarke jeste da Jokić sam već neko vreme nosi Nagetse, i da bi rezultati tima bili drastično bolji kada bi uz sebe imao bar jednog igrača sa kojim bi mogao da podeli odgovornost, i koji bi garantovao da igra Denvera neće pasti kad MVP lige nije na terenu. Koneli u tome nije uspeo, ostaje nada da bi njegov naslednik imao nešto drugačiji pristup kako bi postojeći kadar nadogradio dovoljno dobro.

Druga opcija jeste nešto manje popularna, ali ne i nezamisliva. Naime, dok je Koneli bio tu, odlazak Jokića iz Denvera bio je gotovo nemoguć zbog izuzetno bliskog odnosa koji su dve strane gradile i gajile, ali sa dolaskom novog predsednika košarkaških operacija počinje i nova era Nagetsa u kojoj stare zasluge ne postoje.

Foto: EPA-EFE/D. ROSS CAMERON

Kako je NBA poznat kao jedan od najsurovijih biznisa na svetu, a Jokić već dve godine dominira, bilo bi iznenađenje, da, ali ne i čudo ukoliko bi Nagetsi odlučili da je vreme za totalni rebild, a upravo centra Denvera iskoriste kao glavnu „polugu“ za dobijanje draft kapitala ili dve-tri superzvezde, dok bi Jokić karijeru nastavio u nekom timu kom nedostaje vrhunski centar, a za cilj ima titulu, i to što pre.

Pitanja je mnogo, nedoumica mnogo, problema čini se na pretek – dileme nema da je pred Jokićem i čitavim timom iz Kolorada leto puno neizvesnosti i drame – a ukoliko se sve kockice poklope, cilj je jasan – konačan iskorak i napad na dugo željeno finale NBA lige, u kom nikad dosad nisu nastupili.

BONUS VIDEO Stara kuća Nikole Jokića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare