Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Sastanak Predsedništva Košarkaške lige Srbije održan je u četvrtak, a jedno od pitanja o kojima se pričalo je i status Partizana u ligi.

Ovo pitanje je nedavno pokrenula Crvena zvezda, preteći da neće igrati na završnom turniru Kupa Radivoja Koraća, ukoliko se ne reši status Partizana u ligi.

PROČITAJTE JOŠ:

Partizan je prošle godine odlučio da ne igra završnicu sezone u domaćem prvenstvu, pa je FMP otišao direktno u finale gde je poražen od Crvene zvezde.

Taj status bi trebalo da bude rešen u narednih sedam dana, saznaje Nova.rs.

Klub iz Humske je iz lige istupio zbog, kako je naveo, dešavanja u finalnoj seriji ABA lige, s akcentom na incidente, prekide utakmica i ugrožavanja bezbednosti igrača i članova stručnih štabova.

„Ovim činom Partizan šalje poruku kako ne želi da bude više deo huliganskih pirova neodgovornih pojedinaca koji navijaju bilo za Partizan, bilo za Crvenu zvezdu“, pisali su iz Partizana.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Nedugo nakon toga KLS je saopštila kako je Partizan naneo veliku štetu srpskoj košarci.

„Klub koji istupi, odnosno odustane od već započetog takmičenja (posle žrebanja takmičarskih brojeva za sezonu) ili bude isključen iz takmičenja tokom sezone (pre završetka takmičenja) u sladu sa ovim Pravilnikom i propozicijama takmičenjau sledećoj takmičarskoj sezoni može učestvovati u dva stepena nižem takmičenju od onog iz kog je istupio, odnosno isključen“, naveli su iz KLS u saopštenju prošle godine.

Uprkos tome, pet meseci nije bilo nikakvih odluka, pošto kako nam kaže Aleksandar Grujin, direktor KLS-a, nije bilo reakcije Košarkaškog saveza Srbije. Napominje ipak da Partizan u četvrtak nije bio glavna tačka sastanka.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

„Najbitnija tačka koja je bila predmet Predsedništva je bio status kraljevačke Sloge i zbog toga je sazvano Predsedništvo. Razgovarali smo o dešavanjima i bio je tu i Marko Matović, pomoćnik gradonačelnika u Kraljevu i izneo je situaciju u Slogi. Situacija je ohrabrujuća i vreme koje je pred nama će rešavati sve te probleme kako bi Sloga do kraja odigrala celo prvenstvo i da će sve biti kako treba“, kazao nam je Grujin.

KLS je krovnom telu srpske košarke postao opširan zahtev još prošlog leta i od tada nije dobio nikakav odgovor.

Na sastanku Predsedništva KLS u četvrtak nije bilo predstavnika Košarkaškog saveza, pošto su se javili nešto pre podneva mejlom da ne mogu da dođu, ali direktor KLS tu ne traži ništa neobično, sumnjivo ili maliciozno.

Matijas Lesor, KK Partizan
Matijas Lesor, KK Partizan Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

„S obzirom na to da imamo dešavanja pred nama vezana i za Kup koji nije u našoj ingerenciji, već KSS, povela se priča i o Partizanu i o njihovom statusu i odlukama koje su donešene. S obzirom na to da Savez pet meseci nije doneo odluku i imao na dnevnom redu zahtev Predsedništva KLS, doneta je odluka da se sazove Predsedništvo u narednih sedam dana, biće poznat i datum. Biće izjašnjavanje članova Predsedništva o statusu Partizana, odnosno o njihovom istupanju iz takmičenja iz Superlige“, objasnio je Grujin.

Liga je Savezu poslala zahtev 23. avgusta, a pošto odgovora i dalje nema, sledeći put će konkretna tačka biti upravo Partizan.

KLS je i pre pet meseci očekivao da Savez iznese svoj stav kao krovna organizacija srpske košarke, smatrajući da zajedno sa KSS treba da rešava tako važna pitanja.

Grujin ističe da on nema pravo glasa na Predsedništvu, imaju ga članovi osam klubova i Darko Jovičić, predsednik Udruženja klubova KLS.

BONUS VIDEO Petrušev: Napokon znam šta se od mene očekuje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare