Foto: KSS / N. Paraušić

Nekadašnji košarkaš Proletera i Partizana, i jedan od utemeljivča zrenjaninske košarke, Lajoš Lala Engler, preminuo je u 92. godini, u rodnom Zrenjaninu.

Engler je bio član čuvene petorke Proletera koja je, pod trenerskom komandom Vojislava Stankova osvojila šampionsku titulu SFRJ, o čemu je svojevremeno snimljen i dokumentarni film “Šampioni iz pedeset i šeste”.

Osim njega, najuspešniju petorku zrenjaniskog kluba koji je 1956. godine prekinuo desetogodišnju dominaciju Crvene zvezde u prvenstvima SFRJ, činili su još Loci Vilmoš, Dušan Radojčić, Ljubomir Katić i Milutin Minja. Njih petorica su istovremeno bili članovi i reprezentacije Jugoslavije na Evrobasketu 1957. godine.

Osim njih petorice za šampionski tim Proletera igrali su još: Ferenc Kurc, Laslo Rošival, Aleksandar Tornjanski, Jovan Kifer, Đura Bjelis, Branimir Lipovčević, Ante Šeparević, Pavle Skobrin, Miroslav Milosavljević, Mitar Sušić i Lajoš Šifliš.

Engler koji je veći deo karijere, započete 1946. godine, proveo je u Proleru, od 1948. do 1953. nosio je dres Partizana. Bio je član reprezentacije Jugoslavije na svetskim šampionatima 1950. i 1954, kao i kontinentalnim samitima 1953. i 1957. godine, a ukupno je 80 puta nosio nacionalni dres.

Po završetku igračke karijere, 1963. godine, profesor po struci, posvetio se podučavajunju mladih. Predavao je nemački jezik u zrenjanskoj Gimnaziji, bio je direktor srednje škole “25. maj” i svojevremeno zamenik ministra za kulturu Vojvodine.

Sportski savez Zrenjanina je 2017. godine dodelio Engleru Nagradu za životno delo, dok je bivši juogoslovenski reprezentativac bio dobitnik Plakete Košarkaškog saveza Srbije 2016. godine .

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar