Obradović
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Željko Obradović od utorka uveče nije više trener Fenerbahčea, za čijim kormilom je ispisao klupsku istoriju. Da li ekipu sa Bosfora čeka sudbina svih prethodnih koje je vodio najtrofejniji evropski stručnjak?

Odavno je poznato da je legedarni srpski trener sinonim za uspeh. Pozovi Žoca, i trofeji su zagarantovani.

PROČITAJTE JOŠ

Obradović je na klupu Fenera stigao 2013. i vodio ga do „plafona“ – dalje nije moglo. Iako su nagoveštaji bili drugačiji, odlučio je da ne produži istanbulsku misiju i odmori od košarke godinu dana.

Turski klub je beležio rezultatske uspehe za pamćenje, kao i sve ekipe koje je vodila legenda igre pod obručima. Kraj jedne ere – na 507 utakmica zabeležio je 382 pobede!

Da li će Fenerbahče doživeti sudbinu njegovih prethodnih ekipa, koje posle njegovog odlaska nisu uspevale da ponove uspehe za pamćenje.

Partizan je istorijsko osvajanje evropske krune 1992. ostvario pod komandom Željka Obradovića, a od tada je još dvaput stizao do fajnal fora.

Sa druge strane, španski Huventud više nikad nije igrao na završnom turniru posle osvajanja titule šampiona Evrope 1994.

Obradović je sezonu kasnije vodio i Real do evropskog trona, da bi slavnom klubu iz Madrida posle trebalo 14 godina da se nađe na F4.

To se ne može reći za Panatinaikos, u kojem Žoc ima status ikone. Pet puta je sa „zelenima“ iz Atine osvajao Evroligu i pisao je istoriju grčkog velikana.

Uvek je u OAKA dvorani dočekivan ovacijama i kao trener protivničkog kluba, iako se PAO nikad više nije plasirao na F4 od odlaska Obradovića iz grčke prestonice.

Šta tek reći za Beneton koji više nije profesionalni klub – a imao je u svojim vitrinama Kup Italije iz 1997. i Saporta kup iz 1999.

Obradoviću je vodio Fener do neslućenih visina. Četiri puta su bili šampioni Turske i u po tri navrata osvajači Kupa Turske i Superkupa. Niko pre njega nije imao takav učinak.

Da li i četu sa Bosfora čeka sudbina Obradovićevih prethodnih klubova?

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar