Foto: AP Photo/Nell Redmond

Godinama je tražio Vasilije Micić priliku da zaigra u NBA ligi i konačno je uspeo da ove sezone dođe u najjače košarkaško takmičenje na svetu.

Oklahoma koja ga je drafotvala je želela da dovede jednog od najboljih plejmejkera Evrolige prošle sezone, ali stvari nisu ispale kako je srpski as zamišljao.

Tanderi su ove sezone igrali iznad očekivanja i ušli su u bitku za vrh Zapada. To je značilo i manje vremena za igrače koji nisu deo uže jezgra ekipe, a kada se uzme u obzir da je igru nosila spoljna linija koja već neko vreme igra zajedno, teško je bilo naći minute za Micića.

PROČITAJTE JOŠ

Srpski as je dobijao u proseku tek 12 minuta po utakmici, a kada se uzme da je to često iscepkana minutaža, nije mogao da uradi mnogo toga. Prosek od 3,3 poena, 2,5 asistencija i 0,8 skokova sigurno nije nešto što bi zadovoljilo samog Micića niti pokazuje količinu njegovog talenta koji je demonstrirao na nivou Evrolige.

Kako je Oklahoma shvatila da ove sezone postoji šansa da se bore možda i za titulu, odlučili su da kroz trejd izbruse rotaciju i kockica je pala na prekaljenog veteran Gordona Hejvorda. Rizik nije preveliki jer su se oslobodili trojice igrača koji u plej-ofu verovatno neće videti parketa sa nadom da bi od čoveka koji je na vrhucnu bio elitni strelac mogli da dobiju opciju koja će im podići plafon.

Tako su Tre Man, David Bertans i Vasilije Micić krenuli put Šarlota.

Micića sa druge strane očekuje selidba u jednu od najgorih ekipa lige. To je ogromna promena iz mnogo razloga. Iz pobedničke ekipe koja godina pametno gradi tim i sjajno funkcioniše dolazi u gubitničku ekipu koja je nedavno promenila vlasnike i trenutno se ne zna ko pije, a ko plaća.

Ipak, to ima i neke dobre stvari. Ne postoji imperativ pobede i pritiska i šansa za veću minutažu prilično je izgledna što se videlo već na debiju.

Credit line: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Srpski as ju upisao 18 poena uz devet asistencija za nešto preko 26 minuta na terenu uz odlične procente šuta.

Primarni plejmejker ekipe i prva zvezda svakako je Lamelo Bol oko koga planiraju da i u budućnosti grade ekipu. Ipak, bivši „ol-star“ igrač je već neko vreme povređen, propustio je devet utakmica u nizu i s obzirom da ekipa nema nikakve šanse za plej-in, sigurno ga neće forsirati osim ako nije potpuno zdrav. Ako se uzme u obzir da je sklon povredama, onda bi lako mogli da vidimo još propuštenih mečeva do kraja sezone.

Bol je dominantni bolhendler i igrač od koga sve kreće i završava se kada je na parketu, ali je dobra stvar da voli da razigrava sve oko sebe i da nije sebičan, pa je tako koncipirana i igra ekipe što bi trebalo da odgovoara i našem plejmejkeru.

Čak i kada igra, Bol u proskeu na terenu provodi nešto preko 32 minuta, a prva izmena mu je bio veteran Iš Smit. U konkurenciji Smita, Micić bi trebalo da dobije prednost jer je Smit bliže penziji nego ozbiljnoj košarci.

Konkurencija će biti i doskorašnji saigrač iz Oklahome Tre Man koji je za sličnu minutažu ubacio devet poena uz devet asistencija na debiju u Šarlotu.

Ako se doda da Micić može da igra i na dvojci gde je prva opcija bio Teri Rozir koji igra 35 minuta u proseku, onda i tu ostaje dovoljno minuta u rotaciji.

Šarlot je tim sa previše krila u ekipi i još jedan pravi plejmejker bi mogao da donese preku potrebnu kreaciju. To se najbolje vidi kroz podatak da je ćak uz sjajnog organizatora kakav je Bol Šarlot četvrta najgora ekipa po broju asistencija.

Ekipa koja je u proseku imala nešto ispod 25 dodavanja po meču je na debiju Micića imala 30 asistencija, ap akada s ebude vratio Bol, to bi mogla da bude skroz druga priča.

Šansa za Micića bi mogla da leži i u činjenici da bi Šarlot mogao da ga uključi u planove za neki novi trejd na kraju ove godine kako bi dodatno ušli u rekontrukciju ekipe pa bi sa minutažom mogli da mu podignu cenu.

Ipak, ostaje da se vidi kakvi će planovi biti u Šarlotu i šta će Micić da dočeka u novoj sredini.

BONUS VIDEO Tripl-dabl Nikole Jokića protiv Milvokija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar