Foto: STARSPORT

Težak period za Zvezdu i veoma napet mesec

Posle prvog dela sezone u Evroligi, odnosno na kraju 2023. godine, skoro da niko nije video Crvenu zvezdu kao ozbiljnog kandidata za plej-of, čak i plej-in, ali početkom januara situacija se drastično promenila.

Crveno-beli su u 2024. godinu ušli sa dva vezana trijumfa u Evroligi, pred njima su „stradali“ Fenerbahče u gostima (prvi poraz turskog tima kod kuće) i Partizan u krcatoj Areni. Zbog toga je situacija na tabeli Evrolige znatno bolja za Zvezdu, koja je sada na 13. poziciji sa skorom 8-11, te za 10. mestom, odnosno Valensijom, zaostaje tek dve pobede.

PROČITAJTE JOŠ:

Dakle, plej-of, odnosno plej-in, i te kako je dostižan za klub sa Malog Kalemgdana ove sezone, jer do kraja regularnog dela elitnog takmičenja ima još 15 kola, a i Zvezdin raspored se može označiti kao povoljan.

Uspon forme crveno-belih potrefio se sa dolaskom ili bolje rečeno povratkom Nikole Topića, koji je odmah dobio mesto u startnoj petorci protiv Fenerbahčea, a onda i protiv večitog rivala. Odmah je 18-godišnji plejmejker prihvatio sve zadatke i izazove koji su pred njim, hrabrosti mu ne manjka, pa je na dva meča Evrolige igrao nešto više od 30 minuta ukupno. Pre toga odličan meč imao je i protiv Igokee u ABA ligi, pa je odmah bilo jasno da njegov povratak sa pozajmice nije uopšte loš potez i da takav igrač treba Zvezdi.

Međutim, protiv Partizana se dogodilo nešto, što se čak u neku ruku i moglo naslutiti, iako smo se svi nadali da se tako nešto neće desiti. Topić je doživeo povredu kolena, njegovo telo koliko god bilo spremno, ipak je doživelo veliki napor i promenu, pošto je mladi plejmejker u šest dana odigrao tri utakmice. U Megi jednostavno nije imao takav ritam, pa je i njegovom telu potrebno vreme da se prilagodi.

Foto: STARSPORT

Iako su se navijači Zvezde nadali da je reč o blažoj povredi, dan posle utakmice sa Partizanom, stigle su potvrde sa pregleda, a one kažu da će Topić propustiti 4-6 nedelja, što praktično znači da ga ceo januar nećemo gledati na terenu.

Januar je inače jedan od, ako ne i najnapetiji mesec u kalendaru, pošto će Zvezda u njemu odigrati čak 11 mečeva (tri već gotova), a rezultati bi mogli da odrede da li će se tim boriti za gornji deo tabele u Evroligi ili je taj uspeh za ovu sezonu nemoguća misija.

Topić je od prvog koraka na parketu u dresu Zvezde ove sezone pokazao da je zaista pojačanje, a ne kao neki drugi, pa njegov izostanak mnogo toga remeti. Pre svega, Miloš Teodosić opet mora da provodi mnogo vremena na parketu, a kada se zna da je protiv Cedevite doživeo povredu zgloba, onda je jasno da njegovo telo nije u stanju da iz dana u dan bude pod ozbiljnim naporima, iako je i on i te kako fizički spreman i voljan da se bori, pogotovo za svoje godine.

Nemanja Nedović i Miloš Teodosić
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Čak je i Jago dos Santos, kao rezervni plejmejker imao određenih fizičkih problema, ali izgleda da će biti spreman za mečeve koji dolaze.

Kad bismo se bavili pričama šta bi bilo kad bi bilo, mogli bismo da se zapitamo i da li bi Teodosić uopšte igrao protiv Cedevite da je Topić bio spreman, odnosno da li bi se izlagao riziku, da li bi Cedevita skoristila Zvezdin umor i manjak raspoloživih igrača…

Da je samo u povredi Topića problem, možda situacija u Zvezdi ne bi bila alarmantna, ali nije tako.

Džoel Bolomboj je imao povredu prsta na ruci protiv Partizana, ali je dva dana kasnije već bio na terenu. Svakako da je njegova želja za pohvalu, ali ne bi morao toliko da se žrtvuje da su na vreme dovedeni igrači koji sada fale timu.

PROČITAJTE JOŠ:

Meč sa Cedevitom propustio je i Luka Mitrović, koji je i dalje rovit, ali bi trebalo da nastupi u duplom kolu Evrolige, pitanje s kakvom minutažom.

Na sve probleme, Zvezda je pred drugi deo sezone odlučila da pošalje Marka Simonovića na pozajmicu, dok su ranije tim napustili Šabaz Nejpir i Ognjen Kuzmić. Za ta tri odlaska možemo da kažemo da bi bila opravdana, pod uslovom da je Zvezda već imala spremne zamene, a ne ostala bez dovoljno raspoloživih igrača za najnapetiji deo sezone.

Krilni centar je preko potreban Zvezdi, već odavno. Međutim, uprava izgleda da malo sporije radi nego što bi trebalo, pogotovo zato što Zvezda želi sebe da smatra ozbiljnom evroligaškom ekipom. Slična je situacija i sa pravim bekom šuterom, a nakon povrede Topića bi i dolazak plejmejkera ili nekog kombo beka bio logičan potez.

Trener Janis Sferopulos je odlično koristio Rokasa Giedraitisa na četvorci na nekim utakmicama, ali jasno je da Litvanac ne može doveka igrati na toj poziciji i to sa velikim brojem minuta, jer je isto tako on prva opcija na krilu. Takođe, loša forma Dejana Davidovca skoro cele sezone pravi probleme crveno-belima.

KK Crvena zvezda, Dejan Davidovac, Rokas Gidratis i Miloš Teodosić
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Zvezda jedino ne treba da brine o centrima, Fredi Gilespi se dobro uklopio, Bolomboj igra košarku karijere, Mitrovića samo da zaobiđu povrede, dok je Majk Tobi i dalje upitan, pa bi njegov potencijalni odlazak mogao da znači i dovođenje još jednog igrača.

Dakle, u ovom momentu Zvezdi su potrebna makar dva pojačanja, možda čak i 3-4, a naći odgovarajuće igrače u ovom delu sezone nije uopšte lako. Međutim, klub je sam kriv što je došao u ovakvu situaciju, a navijači i dalje imaju visoka očekivanja.

Igra Zvezde u poslednja dva evroligaška meča slutila je na daleko bolje dane u odnosu na prvi deo sezone, ali sada treba razmišljati i o plej-ofu, kao i očuvanju prvog mesta u ABA ligi.

Jasno je da povrede ne možete predvideti, ali ozbiljan klub mora biti spreman na različite situacije i brzo tražiti odgovarajuća rešenja. Zvezdi su odavno potrebna pojačanja, to je jasno već mesecima, a povrede su samo to potvrdile.

Crveno-beli u utorak gostuju Asvelu, onda putuju u Milano na megdan Olimpiji, a do kraja januara rivali će im redom biti Borac, Baskonija, FMP, Alba, Partizan i Valensija. Raspored jeste povoljan, igra je bolja nego u prvom delu sezone, ali sada je potrebno iskoristiti momentum u Evroligi i napravi januarski korak ka borbi za najboljih 10, možda i osam.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare