Foto: Tanjug / AP Photo/John Minchillo

"Srpski" Denver u startu je kraći za jedno ime, Nikolu Jovića, pa ćemo sada da vidimo hoće li možda Vasa Micić otići kod MVP-ja NBA lige.

Denver Nagetsi su u noći između četvrtka i petka izbegli Nikolu Jovića i splasnula su očekivanja gde je sve delovalo već gotovo, a ruka ruci pružena.

PROČITAJTE JOŠ:

Klub Nikole Jokića obećao je da će uraditi sve da svojoj prvoj zvezdi dovede ozbiljna pojačanja koja će Nagetse učiniti konkurentnim u borbi za titulu.

Vreme je. Draft je bio jedna od prvih prilika da to i pokažu i kod nas u Srbiji se već notiralo – Nikola Jović.

Zato je možda začudilo što je Adam Silver izgovorio ime „Kristijan Braun“.

Zbog čega su Kalvin But i njegovi saradnici iz Denvera odlučili da preskoče Jovića, već odranije poučeni iskustvom znatno nižeg pika Jokića, današnjeg MVP-ja NBA lige, nije jasno poznato.

Zato može da se zaviri u ono što Braun poseduje kao svoje kvalitete i da se to prenese na postojeći sastav Nagetsa.

Pre svega Braun je nisko krilo i visok je oko 204 centimetra. Samim tim, naspram njega bi u teoriji trebalo da budu ozbiljne „zveri“ na istoj poziciji.

Atletski gledano, biće mu vrlo izazovno, jer je tek četiri, pet centimetara niži Klej Tompson na poziciji niže, ali je strašan šuter.

Foto: Tanjug/AP Photo/John Minchillo

Dva, tri centimetra viši Lebron Džejms je strašan atleta, Pol Džordž takođe, a slične je visine kao i novi pik Denvera.

Dakle, ako nije izvrstan atleta ili još bolji šuter, onda bi Braunu moglo da bude prilično teško to privikavanje na NBA ligu.

Jović je, opet, poziciju iznad Brauna, ali na četvorci je Aron Gordon, sa kojim je pre manje od godinu dana potpisan četvorogodišnji ugovor vredan 92 miliona dolara.

Foto: Printscreen AP/video

Dakle, Gordon nije potpisan da bi bio rezervista talentovanom rukiju, ma kako se on zvao.

Ili da se nauštrb njegovih minuta, oni daju Joviću, drugačijem igraču. Doduše, ako ih je dobijao Zik Nadži (oko 17 u proseku) na istoj poziciji, onda ostaje malo nejasno zašto šansu ne bi dobio i Jović.

S druge strne, Denver na „trojci“ trenutno ima Vila Bartona, tu je negde i Vlatko Čančar iz senke, a odavno je na klupi Majkl Porter Džunior, koji će biti „zakucan“ starter kad se oporavi od povrede.

Foto: EPA-EFE/JASON SZENES SHUTTERSTOCK OUT

S obzirom na to da Barton ima 31 godinu i nije konstantan, da se od Čančara ne očekuje bogzna šta, utoliko bi Braun više trebalo da popuni tu rupu rezerviste.

Student Kanzasa i igrač Džejhoksa je već osetio slast pobede i titule u NCAA, uz veoma dobar prosek.

Imao je 14,1 poen, šest i po skokova i 2,8 asistencija uz šut od 38,6 posto šuta za tri poena.

Adut mu je što uz solidan šut ima i čvrstinu, kojom nadomesti što nema zavidan raspon ruku. Svejedno se očekuje dobra odbrana. To je verovatno i ključna stvar zbog koje je privukao pažnju Denveru.

Pre drafta je objavljena analiza u kojoj se navodi da većinu svog posla u napadu završava bez lopte u rukama, kretanjem, što je potrebno ekipi u kojoj jedan čovek kreira praktično svaki napad ekipe.

Ono što se Porter Džunioru spočitava, odbrana i čvrsta igra, to je ono što Braun ima.

Tokom borbe za šampionat pokazao je i pobednički mentalitet, hvatao je lopte u napadu, više pametnim pozicioniranjem, nego atomskim skokom, ali je jasno da na oba kraja parketa izgara maksimalno.

Pošto je Denveru potrebno da utegne odbranu ako misli da bilo šta uradi, sva je prilika da će upravo tu biti fokusna tačka i kod Brauna, tim pre što može da pokrije više pozicija u odbrani.

Ne treba zaboraviti da je Braun i u finalu protiv Severne Karoline (72:69) imao dabl-dabl od po 12 poena i skokova.

Naravno, sve to treba zaboraviti kada se pređe u NBA ligu gde se neko bolje, a neko lošije snađe.

Braun je na parketu nesebičan, a da je strpljiv, pokazao je kad je u „sofomor“ sezoni postao starter i nije odmah pojurio ka NBA.

To mu se vratilo kroz drugi tim „All-Big 12“, a Braun bi u NBA trebalo da igra pik end rol, da nešto slično Geriju Herisu onomad, prepoznaje kada da utrči u reket i kombinacijom čvrstine, brzine i borbenog karaktera uspe da se uklopi u tim bolje nego što su u Denveru mislili da to može Jović.

Samo vreme zna hoće li se to i obistiniti, kao što ćemo vrlo brzo saznati od čega je satkan i Jović, ovogodišnji 27. pik koji je umesto kod zemljaka Jokića, završio u Majami Hitu.

BONUS VIDEO: Golden Stejt – Novi šampioni NBA lige

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar