Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Srpski centar iz večeri u veče pomera granice, na putu je da uradi ono što su svi mislili da je nemoguće, a to je da stigne rekord Rasela Vestbruka od 198 tripl-dablova, dok ih Somborac ima 99 i bar još šest godina kvalitetne košarke.

Gotovo da je postalo nezamislivo da se posle utakmica Denver Nagetsa ime Nikole Jokića ne pomene u kontekstu nekog rekorda ili istorijskog učinka. Dostignuća koja su do njegove pojave izgledala nedodirljivo, Jokić je sa lakoćom ostvarivao i pomerao granice košarkaške igre.

Pedantni statističari u SAD-u zbog njega imaju svako veče pune ruke posla da isprate šta je sve Jokić uspeo da uradi i koje rekorde da obori.

Ono što je najfascinantnije i nešto što bi u normalnim okolnostima trebalo da predstavlja raritet, Jokić je ove sezone podigao na najviši nivo. Tripl-dabl na jednoj utakmici u košarci je izuzetno dostignuće. Ostvariti dvocifren učinak u tri različite statističke kategorije mogu samo svestrani igrači, ali kada to neko kao Jokić radi u kontinuitetu, onda možemo govoriti o vanserijskom učinku.

PROČITAJTE JOŠ

U vrlo uzbudljivom meču koji je Denver dobio protiv Los Anđeles Klipersa rezultatom 134:124, Jokić je ostvario 23. tripl dabl u sezoni i ukupno 99. u karijeri.

Koliko je to fascinantan podatak možda najbolje govori to što je na primer jedan od najboljih igrača današnjice Kevin Durent u karijeri do sada ostvario 17 takvih učinaka, dok je Kobi Brajant karijeru završio sa brojkom od 21.

Jokić je odavno prešišao Vilta Čemberlejna na poziciji šest svih vremena i sada ima priliku da u narednom periodu nadmaši još dve veličine.

Prvi sledeći na listi je Lebron Džejms koji ima 106 tripl-dablova, dok jedan više ima bivši igrač, a sada trener Džejson Kid.

Iako se verovalo da Jokić može da ih prestigne tek naredne sezone, neverovatan učinak ove godine doveo ga je na korak da to uradi do početka plej-ofa.

Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Zbog toga deluje da bi Jokić mogao da uradi nešto što je pre samo godinu dana delovalo nemoguće. Kada se pričalo o konačnom dometu u karijeri po broju tripl-dablova, niko Jokiću nije davao šanse da može da dostigne neprikosnoveni dvojac Rasel Vestbruk i Oskar Robertson.

Legendarni Robertson je dugo bio rekorder sa 181 ostvarenim tripl-dablom koji je uspeo da nadmaši Rasel Vestbruk koji u ovom tenutku ima 198.

Iako je srpski centar tek na polovini brojke koju je Vestbruk ostvario, činjenica da je trenutno na vrhuncu forme i da je pred njim bar šest sezona vrhunske košarke, otvaraju mogućnost za takav podvig.

Čak i kada bi ove sezone ostao na brojci od 23 tripl-dabla, Jokić bi sa takvim prosekom za nešto više od četiri sezone sigurno prestigao Robertsona, a verovatno i Vestbruka koji je u velikom padu karijere i trenutno nije ni blizu da tako nešto ostvari.

Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Ako se na sve to doda da do kraja ove godine ima još 20 utakmica u ligaškom delu kao i plej-of u koji će Denver verovatno sa prve pozicije, jasno je da bi do kraja ove godine značajno trebalo da popravi svoj učinak.

Jokić ima veliku šansu da popravi i učinak na nivou jedne sezone i tu se upiše u istorijske knjige. Sa 23 tripl-dabla koliko ima trenutno bi imao devetu najbolju sezonu u istoriji. Ispred njega su četiri Vestbrukove sezone koji je i rekorder sa 42 koliko je imao 2016/2017, tri bolje sezone je imao Oskar Robertson i jednu Vilt Čemberlen.

Srpski centar je inače već nadmašio svoju najbolju sezonu, koju je ostvario prošle godine kada je završio sa 19 tripl-dablova i jasno je da je ova koju igra gde ima tripl-dabl u proseku sa 24,8 peona, 11,7 skokova i 10 asistencija jedna od onih o kojima će se dugo pričati.

BONUS VIDEO Denver na krilima Jokića posle produžetka savladao Kliperse

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar