Nikola Jokić je uspeo da upiše tripl-dabl protiv svakog NBA tima protiv koga je igrao u pobedi Denvera nad Vašingtonom sa 130:110. Tom prilikom je uradio nešto što nije pošlo za rukom ni Majklu Džordanu, Viltu Čemberlejnu, Kobiju Brajantu, Timu Dankanu... Lista NBA superstarova bez toga je veoma, veoma dugačka.

Samo su trojica košarkaša u istoriji NBA upisala tripl-dabl protiv svakog tima u ligi, a zanimljivo je da su sva trojica i dalje aktivni igrači. Uz Nikolu Jokića to su još Lebron Džejms i Rasel Vestbruk, inače rekorder po ukupnom broju tripl-dablova sa 198.

Džejms i Vestbruk u svojoj knjizi imaju svih 30 klubova, jer su tokom karijere menjali ekipe, a u slučaju Jokića je teško to očekivati, barem u skorije vreme.

PROČITAJTE JOŠ

Jokić je odigrao savršenu partiju po treći put u karijeri i pritom upisao tripl-dabl, jer je pogodio svih 10 šuteva iz igre i tako stigao do 21 poena, uz 19 skokova i 15 asistencija za 31 minut na parketu. Nijedan drugi igrač u istoriji lige nikad nije upisao tripl-dabl bez promašenog šuta.

Srpski centar je zabeležio i 16. tripl-dabl u sezoni, i stigao ukupno do 137. u karijeri. To znači da mu nedostaje još samo jedan da se izjednači na četvrtom mestu svih vremena sa Medžikom Džonsonom. Zanimljivo da ni legendarni Medžik nije uspeo da ima tripl-dabl protiv svakog tima protiv kog je igrao.

Ukoliko vas zanima da vidite kako je Jokić raspoređivao tripl-dablove pogledajte fotografiju pred vama.

Tripl-dablovi Nikole Jokića protiv svih timova u NBA Foto; Nova.rs; Michael Reaves / Getty images / Profimedia

Jokić je najviše tripl-dablova imao protiv Nju Orleans Pelikansa, čak 10, zatim je po osam zabeležio protiv Finiks Sansa i Minesote Timbervulvsa, a po sedam protiv Los Anđeles Lejkersa i Klipersa, te San Antonio Sparsa.

Zanimljivo da je i Jokić počeo da shvata da će ga po tome pamtiti u SAD, ali i širom planete. Sada to već vidi kao deo nasleđa, pa nema dileme da je jedna od stvari na koje je posebno ponosan.

„Kada budem završio karijeru, to će biti moje nasleđe i dostignuće. Pogledaću to i reći ću: Prilično je kul ta stvar koju sam uradio“, poručio je Jokić nakon meča sa Vizardsima koji su mu jedini nedostajali u tripl-dabl kolekciji.

Ipak, ubrzo je momak iz Sombora počeo da govori u prvom licu množine. a ne jednine.

„Nisam siguran da sam imao dovoljno dugu pauzu, ali smo uložili veliki trud, bila nam je potrebna ova pobeda, treba nam i sledeća, nadam se da ćemo je ostvariti. Moramo samo da budemo bolji kako se bude bližio plej-of, da se mentalno spremimo za sve što nas čeka“, zaključio je srpski as.

Umalo je uspeo već u prvom poluvremenu da stigne do tripl-dabla, na pauzu je otišao sa 10 poena, 14 skokova i devet asistencija. Majkl Meloun, trener Denvera, poručio je nakon svega da „Jokić može da precrta Vašington sa liste“.

„Jedinstveno kada pričamo o njemu je da može da utiče na mnogo različitih polja. Neki momci su sjajni poenteri, ali Nikola može da pogodi, da skoči, da napravi igru. Jednostavno može da utiče na igru po celom terenu. Kada pričamo o tome on je prosto definicija veličine“, poručio je Meloun.

Srpski centar je imao i nekoliko atraktivnih poteza na meču, pa su se posebno istakle dve asistencije. Jednu koju je proturio iza leđa do Erona Gordona i drugu kada je loptu u maniru kvoterbeka bacio preko čitavog terena. Bio je inspirisan za igru i očigledno konačno dovoljno odmoran, publika ga je na kraju pozdravila ovacijama, a on je mahnuo ćerki Ognjeni.

Najviše tripl-dablova u istoriji NBA lige

1. Rasel Vestbruk 198

2. Oskar Robertson 181

3. Medžik Džonson 138

4. Nikola Jokić 137

5. Lebron Džejms 113


BONUS VIDEO Novi tripl-dabl Nikole Jokića protiv Milvokija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar