Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski)

Koliko stvari možete da zamerite najboljem košarkašu sveta? Evo nekoliko primera pre podatka o kom se malo govori.

Nikola Jokić je, navodno, prve godine dobio MVP nagradu zbog narativa – najniže birani MVP lige u istoriji, onda je dobio to sa najboljom statistikom u NBA, a onda su mu zamerali što Denver nije bio u Top 3.

I na kraju, u trećoj sezoni kada je statistički MVP i kada je Denver broj jedan u Zapadnoj konferenciji, došli smo do rasizma.

PROČITAJTE JOŠ

Uostalom, pročitajte delić objašnjenja koje je ponudio Kendrik Perkins, bivši NBA šampion, danas NBA analitičar.

„Kada se pogleda ko je osvajao MVP nagradu od 1990. godine, samo tri momka nisu bila u Top 10 po broju poena. To su Stiv Neš, Jokić i Dirk Novicki. Šta ti momci imaju zajedničko? Ostaviću to ovde, pa sami razmišljate o tome“, upitao je Perkins i očigledno prešao svaku granicu.

Foto: EPA/RHONA WISE CORBIS

A šta kaže ta statistika? Jokić prosečno beleži 24,6 poena, 11,7 skokova i 10 asistencija po susretu. Dakle, tripl-dabl u proseku uz procenat šuta od 63,3 odsto. Ako vam to deluje neverovatno, onda pogledajte sledeći podatak.

Jokić ima više tripl-dabl učinaka ove sezone (24) nego čitava Istočna konferencija. Od ukupno 87 tripl-dablova ove sezone, Jokić je upisao više od četvrtine, a Istok ukupno ima svega 22!

Dakle, srpski centar je apsolutno dominantan u ovom segmentu, a posle njega najviše ove sezone ima Luka Dončić (10), zatim slede Domantas Sabonis (Sakramento) sa sedam, te Rasel Vestbruk (LA Klipers) i Džejms Harden (Filadelfija) sa četiri. Jedino je Harden od svih pomenutih igrača na Istoku.

Najbitnije od svega? Kada Jokić upiše tripl-dabl Denver ne gubi mečeve, što dovoljno govori da nije u pitanju „bildovanje“ statistike kako je to okarakterisao Perkins, nego više nego očigledna pomoć timu.

Na pitanje koliko mu znači to što je stigao do 100. tripl-dabla u karijeri, Jokić je istakao: „Kada samo popunjavate kolone, onda je to lako“, rekao je i nasmejao novinara.

Usledilo je potom još jedno pitanje: „Znači, čuli ste za tu izjavu“?

„Da i sve je istina“, duhovito je uzvratio srpski NBA as.

Kako je igrao tokom februara najbolje svedoči da je Denver imao 10-3, a Somborac je definitivno bio najbolji igrač lige u tom periodu.

Nikola Jokić
Nikola Jokić; Foto: Tanjug/AP Photo/Matthew Hinton

U 11 najbitnijih kategorija, Jokić je dominantan u pet. Upisao je najviše skokova (156), deli prvo mesto po asistencija sa Trejom Jangom (112), dominantan je u +/- rejtingu (+166), a zabeležio je njaviše dabl-dablova (11) i tripl-dablova (8).

Na pitanje koga smatraju za trenutno najboljeg košarkaša, 28,1 odsto bivših NBA igrača je reklo Lebron Džejms. Iza njega nalazi se Nikola Jokić sa 21,2% glasova, dok je na trećem mestu Janis Adetokumbo sa 21 odsto.

„Nikola Jokić, jer dominira na oba kraja i čini svoje saigrače boljim“, objasnio je Li Nejlon, nekadašnji igrač Šarlota.

Među najbolji se redom nalaze još i Kevin Durent, Stef Kari, Luka Dončić i Kajri Irving, dok je primento da među sedam najboljih nema Džoela Embida, koji je važio za glavnog konkurenta Jokiću za MVP nagradu uz naravno Džejsona Tejtuma iz Bostona.

Zanimljivo je da je Jokić u prošlogodišnjem glasanju osvojio manje od dva odsto glasova i tada je bio na petoj poziciji. Srpski centar je našao svoje mesto i na listi igrača koje oni bivši smatraju „najzabavnijim“ za gledanje.

Prvi je Stef Kari (28,5%), zatim Dža Morent (15,2), dok je treći upravo Jokić (10). To je za mnoge još jedan pokazatelj da ga više niko ne osporava, iako se sada nalazi na udaru zbog drugih stvari.

BONUS VIDEO Ukradena lopta i asistencija Nikole Jokića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar