Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Najbolji pokreti u košarci su oni koji stvaraju najviše prostora za zvezde da šutiraju, bez obzira na to koliko čudno izgledali.

Kako navodi autor Volstrit džornala Ben Koen za to treba pitati Nikolu Jokića.

PROČITAJTE JOŠ

„Bilo je lako komentatoru Denvera Krisu Marlou da ostane bez reči prvi put kada je video to što je video. Da, to je bio problem. Morao je da opiše najsmešniji šut koji je ikada video od Jokića“, navodi Koen.

Autor dalje eksplicira „slučaj“.

„Jedina lepa stvar u vezi sa tim šutem je to koliko je on zapravo ružan. Razlog zašto to izgleda tako je činjenica da Jokić skakuće dok dribla i održava se sa svoje desne noge. Da, tako je, sa pogrešne noge pre nego što podigne loptu iza glave i čudno izbaci skok-šut iz pada. To je pokret koji ima baletsku gracioznost poput ‘pilećeg plesa'“, piše Koen.

U momentu kada je Jokić predstavio svoj čudan manevar, u finalnom minutu utakmice odigrane u februaru, Marlou je video već toliko toga da više nije mogao da bude šokiran.

„On je znao kako da opise spektakularnu ekscentričnost koja se dogodila ispred njega“, navodi Koen.

I opisuje…

„Jokić… Somborsko geganje… Dobro je!“, izgovorio je Marlou.

Koen piše da takav šut „nije samo dobar“.

„To je šut koji izgleda smešno koliko i zvuči, ali najbolje opisuje prosvećenost aktuelne košarkaške ere. Najbolji igrači nisu samo oni koji su najtalentovaniji. Oni moraju da budu i najkreativniji. Oni dozvoljavaju svojoj mašti da divlja dok eksperimentišu sa revolucionarnim načinima da ubace loptu u koš. Harden je doktorirao šut iz koraka unazad, Janis ukršteni korak, Tejtum produženi korak… Što čudnije, to bolje. Somborsko geganje je savršen primer inovacije zamaksirane neelegancijom“, piše Koen.

On navodi da Jokić predvodi NBA ligu u kategoriji – geganja na terenu.

„Njegov pregled terena dolazi iz njegovog strpljenja i njegovo strpljenje je posledica činjenice da ne može da trči brzo. Jokić ima ubrzanje kao kruzer, a dodatno je prizemljen i posle povrede zgloba iz 2017. godine. Ta povreda je jednaka padu jabuke na Jokićevu glavu. Pronašao je način da skine pritisak sa levog zgloba, tako što će se odraziti sa desnog… Jokić zna da može da uradi stvar koju niko na svetu ne radi“, zaključio je Koen.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar