Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Fenomenalni Srbin.

Nikola Jokić i ove sezone pomera granice u NBA ligi i ponovo je glavni favorit za osvajanje MVP nagrade, što bi mu bilo treći put uzastopno. O tome koliko je srpski centar dominantan govori i podatak da je prestigao Lebrona Džejmsa po PER statistici, i sada je ispred njega samo Majkl Džordan na večnoj listi.

PROČITAJTE JOŠ

U pitanju je napredna statistika koja prikazuje detaljan uvid u doprinos igrača na terenu. Podseća na indeks krisnosti u evropskoj košarci, ali računica je daleko komplikovanija.

Ovo je sveobuhvatna košarkaška ocena Džona Holingera koja prikuplja sve doprinose igrača i svodi ih na broj. PER nastoji da meri performanse igrača u minutu. Uzima u obzir pozitivne poene koji uključuju koševe iz igre, slobodna bacanja, asistencije, skokove, blokade i ukradene lopte i negativne poene za promašene šuteve, izgubljene lopte i lične greške.

Jokić je trenutno na cifri od 27,49. Lebron, kog je Somborac pretekao, ima 27,29, a Majkl Džordan koji je i dalje najbolji svih vremena je na indeksu od 27,91.

Na četvrtom mestu je aktuelni košarkaš Los Anđeles Lejkersa Entoni Dejvis, potom slede Šakil O’Nil i Dejvid Robinson. Od sadašnjih igrača, u društvu 10 najboljih ikada po PER statistici je i Kevin Durent, košarkaš Bruklin Netsa.

BONUS VIDEO Ludačka trojka Pantera uz faul

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar