Serija protiv Finiksa je sve otkrila.

Košarkaši Denver Nagetsa savladali su ekipu Finiks Sansa u šestoj utakmici polufinala Zapadne konferencije sa 125:100.

Tako su obezbedili finale iste u kome će igrati protiv Los Anđeles Lejkersa, a ponovo će glavna uzdanica tima iz Kolorada biti srpski centar Nikola Jokić.

PROČITAJTE JOŠ

Dvostruki MVP lige je u tom meču zabeležio 11. tripl-dabl u plej-of karijeri i treći u ovoj seriji sa 32 poena, 10 skokova i 12 asistencija.

I kako to već obično ide, kao da je cela Amerika već zažaliza zbog toga što srpski centar nije proglašen po treći put za MVP-a lige.

Nikola Jokić
Foto: Tanjug/AP Photo/Matt York)

Kritičari su zaćutali, a Jokić je nastavio da ruši sve pred sobom. Ali, sve je bilo drugačije na kraju ligaške sezone.

Brojni američki novinari tvrdili su da srpski košarkaš ne može da prenese formu u plej-of i da je Džoel Embid zaslužio da dobije dugo čekano priznanje.

Sve je to dovelo do toga, da je nakon završetka polufinalne plej-of serije Jokić postao najbolji, ali i najpotcenjeniji košarkaš u NBA ligi.

To deluje zaista kontradiktordno, ali kada shvatimo da su neki od poznatih analitičara tvrdili da će Jokić i Denver svoj put ka tituli završiti već na drugom koraku, sve postaje kristalno jasno.

Nikola Jokić
Foto: Tanjug/AP Photo/Matt York)

Najbolji primer za to jeste bivši košarkaš, sada trener i košarkaški analitičar Mark Džekson.

Samo on nije smatrao da je Nikola Jokić jedan od pet najboljih igrača u NBA ligi (doduše, i sama liga ga je stavila u drugu petorku, ali smo saznali to tek kasnije).

„Greška. Jedna stvar sa kojom moraš da živiš. Grešiš, živiš sa tim. Nisam tip koji to radi zbog klikova ili da bih bio u trendu. Apsolutna greška koju sam napravio. Razmišljam: Kako sam napravio tu grešku?“, poručio je Džekson što deluje potpuno neverovatno i više kao sramno pravdanje. Naime, glasao je redom za Džoela Embida, Janisa Adetokumba,  Džejson Tejtuma i pazite sad, Šej Gildžus-Aleksandera i Donovana Mičela.

Bolje je da je rekao da Jokić po njemu to priznanje ne zaslužuje i da ga je nekako opravdao nego što tvrdi da je greška.

Foto: AP Photo/David Zalubowski

Ipak, da bi uverio sve da je u pitanju zaista greška odlučio je da sam predloži da mu se oduzme pravo glasa i to nakon što se izvinio Denveru.

To nije bilo dosta, pa se zbog omalovažanja Jokića oglasio i na Tviteru.

„Napravio sam iskrenu grešku sa MVP glasanjem. Izvinjavam se Denver Nagetsima i Nikoli Jokiću. On je ne samo legitimni MVP koji je zaslužio moj glas, nego i jedan od najboljih ikada. Opet se izvinjavam“, napisao je Džekson.

Foto: AP Photo/David Zalubowski

Jokić je završio seriju sa Finiksom sa neverovatnim prosekom od 34,5 poena, 13,2 skoka i 10,3 asistencije po susretu.

Jedini je igrač koji je beležio ovakve brojke (30/10/10), a da je njegova ekipa slavila u plej-of seriji u poslednjih 60 godina. Tek treći put u istoriji se desilo da neko beleži ovakve proseke, pre njega su u tome uspeli samo Lebron Džejms i Rasel Vestbruk.

NE PROPUSTITE

Kada se saberu proseci poena, skokova i asistencija dolazi do brojke od 58. U istoriji NBA lige je u drugoj plej-of seriji više imao samo legendarni Karim Abdul Džabar sa 60,1 te 1977. godine, dok je Majkl Džordan 1990. godine stao na 57.

Srpski centar je stigao i do rekorda karijere kada je ubacio čak 53 poena, što je bio još jedan pokazatelj da je spreman da uradi sve što je potrebno kako bi doneo Denveru prvi istorijski NBA prsten (nikada nije stigao ni do velikog NBA finala).

BONUS VIDEO Pobeda Denvera u Finiksu za prolaz u finale zapadne konferencije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar