Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Kolike su šanse da srpski centar odbrani MVP zvanje?

Nikola Jokić se i dalje nalazi po mnogim analizama na prvom mestu među favoritima za osvajanje MVP titule.

PROČITAJTE JOŠ

Srpski centar želi da osvoji dve MVP titule zaredom kao što su to ranije učinili Janis Adetokumbo i Stiv Neš od stranih igrača, a i na sajtu NBA lige i dalje zauzima prvo mesto ispred Džoela Embida, Janisa Adetokumba i Dža Moranta. Ipak, ne slažu se svi sa ovim izborom. Najglasniji je bio Kevin Durent nakon pobede nad Portlandom (128:123).

„Ako već moram da pogađam ko će osvojiti priznanje MVP, birao bih između Džoela Embida, Demara Derozana, Dža Moranta. To su moja top tri kandidata i verovatno bih tipovao na Embida. Da, mogao bih tu da ubacim i Jokića, ali bih opet dao prednost Džoelu. Ima tako mnogo igrača koji igraju na visokom nivou, ova liga je sjajno mesto“, rekao je Durent koji je očigledno brinuo samo o broju postignutih poena.

U ovom trenutku Embid prosečno postiže 29,9 poena, Derozan 27,9, dok Dža Morant ubacuje 27,5 po meču. Nikola Jokić prosečno postiže 26,1 poena (deveti u ligi), 13,7 skokova (drugi u NBA) i 8,1 asistencija (treći u ligi), po PER indeksu je i dalje prvi sa 32,69.

Istorija

Jokić iz nedelje u nedelju ispisuje istoriju NBA lige, pa je protiv Klivlenda upisao čak 24 uzastopni dabl-dabl učinak.

Na 51 meču ove sezone postigao je najmanje 20 poena i ostvario 10 uhvaćenih lopti, najviše još od Kevina Lava u sezoni 2013/2014.

Srpski centar je usput postao i najbrži košarkaš koji je u NBA ligi stigao do 10 hiljada poena, pet hiljada skokova i tri hiljade asistencija posle Lerija Birda.

Foto Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Čuveni Amerikanac je bio brži za samo jedan susret (516 naspram 515 susreta).

Srbin nastavlja da čini ono što do tada nije viđeno u NBA ligi, a samo ove sezone je četiri susreta rešio blokadom u poslednjim sekundama. Time ne može da se pohvali nijedan drugi igrač u ligi.

Odličan skor u odnosu na direktne rivale

Denver je slavio na 12 od poslednjih 16 susreta, a uvek je najzaslužniji za trijumfe bio upravo Jokić. Denver je nakon poraza od Klivlenda posle produžetka (119:116) prekinuo najduži niz pobeda u istoriji franšize na gostovanjima (sedam pobeda zaredom).

Ipak, kada se dodeljuje nagrada za MVP veliki udeo ima i stanje na tabeli. Pa zato treba pogledati broj pobeda koji imaju timovi u kojima se nalaze najveći rivali Jokića.

Filadelfija za koju igra Embid trenutno ima jedan trijumf više od Denvera (43 naspram 42), dok Čikago Derozana ima 41 trijumf. Jedini sa više pobeda je Memfis u kom nastupa Morant i koji ima 48 pobeda. Ipak, Morant je zbog individualnih partija tek četvrti favorit.

Foto: Tanjug/AP Photo/Matt Slocum

Sve ovo dobija na težini kada se zna da je Jokić uspeo da odvede Denver do 42 pobede bez pomoći Džamala Mareja i Majkl Portera Juniora (propustio veći deo sezone) koji slove za drugu i treću zvezdu Nagetsa. Doduše, treba biti iskren i reći da je i Embid bio lišen pomoći Bena Simonsa koji je uporno odbijao da igra dok ga tim ne trejduje.

Miljenik stručnjaka

O kvalitetima jednog igrača mnogo govori kako direktni rivali pričaju o njemu. Nakon što je Denver savladao Golden Stejt Stiv Ker, trener tima iz Kalifornije, jasno je istakao da bi Jokić ponovo trebalo da osvoji titulu.

„igrali smo protiv aktuelnog MVP, koji bi verovatno ponovo trebalo da osvoji nagradu“, rekao je Ker.

„Nemam pravo glasa, ali Jokić je neverovatan igrač i imao je spektakularno veče. Čini sve saigrače boljim. Čini odbranu toliko teško, šta god da uradite, on ima odgovor na to. Igra ovu igru u tako laganom ritmu i izgleda da je sve tako glatko za njega. Sa našom odbranom koja se mučila i na samom početku meča, on je težak rival sa kojim se susrećete ako niste dobro povezani na oba kraja parketa“, poručio je Ker.

Stiven A. Smit, jedan od najpoznatijih novinara ESPN, jasno i glasno je poručio da srpski centar ima njegov glas.

„Jokić je moj MVP sada. Brat može da skoči, ne mogu da zaustave. Ne možete da ga zaustavi, gledam sada ovako: O moj Bože. Veći, manji, brži, sporiji ne mogu da ga zaustave. Sa zdravim Džamalom Marejem Denver može da osvoji sve“, vikao je Smit iz petnih žila.

BONUS VIDEO Eron Gordon i Majkl Meloun o Jokićevoj igri

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar