Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022

Dvojica superstarova pokazala magiju.

Iako je košarka kolektivni sport, čitav ambijent u vezi spektakla u Ljubljani bio je sveden na dva imena. Meč Slovenije i Srbije u najavi je bio sudar dva NBA superstara Luke Dončića i Nikole Jokića.

PROČITAJTE JOŠ

Danima se u Srbiji i Sloveniji najavljivao okršaj kao sudar dva titana i ključna igrača u najvišim ambicijama, a ako je bilo nekog ko je sumnjao brzo je meč u prepunim „Stožicama“ razuverio „neverne Tome“.

Igra kao sa druge planete i obračun dvojice majstora učinio je da ostatak aktera izgleda kao kada juniori igraju protiv seniora.

Iako zbog razlike u pozicijama koje igraju nisu vodili direktne dvoboje u velikoj meri, to ih nije sprečilo da pokažu raskošan repertoar i ostave publiku bez daha.

Kada je Jokić u pitanju, postojale su dileme da li dvostruki MVP kao što je vođa Denvera može i da bude čovek oko kojeg se sve vrti u nacionalnom dresu.

Prethodni reprezentativni nastupi su što zbog uloge, što zbog sazrevanje ostavili mlak utisak, ali je najbolji centar planete ovoga puta došao spreman i naoštren da povede ovu novu Srbiju do evropskog trona.

Već od samog starta je igra Srbije postavljena oko osovine njega i Vasilija Micić gde je iz pikenrola proizilazilo sve ostalo.

Jokić je u napadačkom smislu najveći deo meča u Stožicama napadao sa niskog posta gde je sa lakoćom dominirao nad slovenačkim visokim igračima. Majk Tobi koji je odigrao sjajan šuterski meč izgledao je kao školarac, a ni Žiga Dimec nije delovao mnogo bolje i samo mu je pristrasni sudijski kriterijum dozvoljavao da na nedozvoljene načine zaustavlja Jokića iako ni to često nije davalo rezultata.

Foto: EPA-EFE/COSTFOTO CHINA

Kao fokalna tačka napada Jokić je terao rivale da ga udvajaju i skupljaju i onda sa neverovatno lakoćom razigravao igrače u šutu za tri poena i tražio igrače na prodoru kako bi im servirao zicere.

Da Srbija nije kriminalno šutirala jer se videlo da su tek izašli iz onog kondicionog dela priprema, srpski centar bi završio sa bar duplo više od šest asistencija koliko je imao.

Evidentno je da će trebati i još vremena da ga ostatak ekipe skonta njegovu sposobnost da asistira u svim situacijama što će još više igru u napadu učiniti efikasnom.

Deluje da je samo Dejan Davidovac u ovom trenutku do kraja kliknuo i sjajno se da puta ubacio za lake poene.

Nestvarno deluje podatak da je Nikola Jokić meč završio sa 26 poena, 12 skokova i šest asistencija, uz utisak da nije ni blizu maksimuma. Nekoliko promašenih lakih šuteva i dosta slobodnih bacanja pokazuju koliko još ima prostora u njegovoj igri i da će iz meča u meč to izgledati na MVP nivou na kom igra prethodne dve godine.

Njegove reakcije i potezi pokazuju da mu je stalo i da se nervira, a fizički deluje besprekorno.

Šta reći sa druge strane o nepodnošljioj lakoći postojanja Luke Dončića. Status božanstva koji uživa u Sloveniji malo je da opiše ono što radi na terenu.

Kada god se činilo da je Srbija našla način da ga odbrani i zaustavi, već u sledećim napadaima bi samo pokazao da je to moguće samo u teoriji.

Šutevi za tri poena prodori, igra na niskom postu, driblinzi -sve je kod Dončića bilo perfektno i pravovremeno i još jednom se pokazalo da je u stanju da ovaj tim sam vodi do pobede, što ostalima daje enormnu dozu samopouzdanja.

Jer, kako drugačije objasniti što na primer Klemen Prepelič postane Redži Miler kada igra sa Dončićem jer zna da će majstor uvek izmisliti magiju što svima skida teret i daje samopouzdanje.

Momenat kada Kalinić odigrva perfektnu odbranu, zaključava Dončića i čini se uradi sve što je potrebno da mu šut učini nemogućim a on ipak uspe da pogodi i iznudi faul mogu samo odabrani.

Svaki put kada bi Srbija zapretila da se odlepi, Dončić bi izvukao potez kojim bi zapalio dvoranui podigao atmosferu do usijanja. Brojao je Dončić do 34 , a mogao je kao i Jokić do mnogo već brojke.

Kada ste odmah pored parketa i gledae Jokića i Dončića, deluje neverovatno da se bave istim sportom kao ostatak igrača na terenu.

I to ne zato što su ostali loši, nego što su jednostavno Jokić i Dončić igrači sa druge planete.

BONUS VIDEO Jokićev brat urla na sudiju na meču Slovenija – Srbija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar