Nikola Jokić povreda
Foto: Printscreen/Tviter: HarrisonWind

Možda je u ranoj fazi karijere Nikole Jokića malo ljudi moglo da pretpostavi u kakvog će igrača da izraste, ali jedna priča o njemu pokazuje da je odavno bilo jasno kakav je dragulj centar iz Sombora.

O tome svedoči anegdota koju je vlasnik Denvera Džoš Kroenke ispričao o tome kao su morali da donesu odluku između Jokića i Nurkića jer je u jednom momentu postalo jasno da neće biti mesta za obojicu.

Za sve je kriva bila revolucija koju su pokrneuli Golden Stejt Voriorsi.

PROČITAJTE JOŠ

„Bilo je to vreme kada su Voriorsi dominirali i tada je trend u ligi bio da se igra ’smol-bol’, da svi šutiraju, čak i više nego što je to sada slučaj. Svi su želeli preko noći da postanu Voriorsi, i nismo mogli da stavimo u isto vreme na teren Jusufa i Nikolu. Dakle, imamo dvojicu momaka od 213 cm koji su veoma vešti i nesebični… Jeste imalo prednosti kada igraju skupa, ali bilo im je teško u odbrani kada su na drugoj strani četvorica bekova“.

Jokić je u svojoj prvoj sezoni bio u najboljoj petorci rukija, a već u drugoj bilo je jasno da će morati da se donese važna odluka jer su obojica igrali kao legitimni starteri. Nurkićev ugovor je isticao i morlai su da donesu odluku dok ima trejd težinu, pa su zaposlili analitičare da ih temeljno uporede.

Potom su analitičari doneli ključnu prezentaciju, posle koje je odlučeno da je Jokić taj, a Nurkić je u februaru 2017. godine trejdovan u Portland.

„Doneli su nam jedno poređenje, i sada imamo ’igrača A’ i ’igrača B’, jedina razlika je što je igrač A stariji dve godine u trenutku kada je sofmor u NBA. Jasno se videlo da su brojevi igrača B bolji u svakoj kategoriji. Pitao sam, tj. pretpostavio – OK, reći ću da je igrač B Nikola. Rekli su mi da jeste on, pa sam pitao: ’OK, ko je igrač A, je l’ to neko poređenje s Nurkom ili s nekim iz lige?’ Odgovorili su mi: ’Igrač A je Leri Bird’“, zaključuje Kroenke.

Ostalo je istorija, Jokić je (zasad) dvostruki MVP, a prošle sezone nosio je Nagetse do titule.

BONUS VIDEO Adam Hanga – najbolji potezi 2023/24

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare