Foto: Image of Sport / Newscom / Profimedia, USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Vukao prave poteze.

Svetla pozornice uperena su u ovom trenutku u Nikolu Jokića i drugare. I to sa punim pravom. Denver ima istorijsku šansu da osvoji prvu titulu u istoriji kluba. Vode u finalu protiv Majamija sa 1:0 u pobedama i u ovom trenutku deluju kao mnogo bolji tim.

A, nije bilo mnogo onih koji su verovali u ovu ekipu ni kada su ligaški deo završili kao lideri Zapada. Iako je Nikola Jokić briljirao, a ekipa uglavnom dobro izgledala, svi su očekivali da padne na prvoj ozbiljnijoj prepreci.

PROČITAJTE JOŠ

O, kako su samo pogrešili.

Ovaj tim je godinama kovan kroz najteže situacije i pritiske i konačno je spreman da ode do kraja. Osnovu koja je građena kroz draft i negovana godinama od Nikole Jokić, preko Džamala Mareja i Majkla Portera i kasnije Erona Gordona bilo je potrebno nadograditi pravim komadima slagalice kako veliki potencijal ne bi bio protraćen.

A taj deo nije smeo da bude odrađen tek tako.

Velike zasluge za to zapravo pripadaju Kalvinu Butu, koji je i sam morao da popuni mesto čoveka koji je ostavio dubok trag u Koloradu. But je pre godinu dana preuzeo mesto generalnog menadžera Denvera i tako sa pozicije pomočnika na kojoj je godinama bio, morao da preuzme glavnu ulogu.

Krajem maja 2022. Nagetsi su tražili čoveka da zameni Tima Konelija. Trener Nagetsa Majkl Meloun nije video razlog da se traži izvan kluba, kada je But bio tu. Vlasnik kluba Džoš Kroenke je uradio upravo to, imenovao je Buta za predsednika košarkaških operacija pre skoro godinu dana. I Butovi impresivni potezi ove sezone pomogli su franšizi da dobije dodatni talenat koji joj je bio potreban da pređe put do svog prvog NBA finala.

„Za mene je bilo veoma važno da zadržim Kalvina. Rekao sam to Džošu kada je Tim otišao. Zaista sam osećao da je Kalvin više nego spreman da preuzme i vodi ovu franšizu. A odnos koji on i ja imamo, poverenje i prijateljstvo, mislim da nam omogućavaju da vodimo iskrene razgovore, da izazivamo jedni druge i da pomažemo jedni drugima“, rekao je Majk Meloun.

I upravo je But odradio ključne poslove prošlog leta da sklopi kockice do kraja.

Foto: CRAIG LASSIG / AFP / Profimedia

Iskusno krilo Džef Grin, produžio je svoj ugovor na osnovu veteranske opcije za 4,5 miliona po sezoni. Grin je bio iskra kada je bio potreban za Nagetse sa klupe u plej-ofu. Nagetsi su 1. jula potpisali dvogodišnji ugovor sa svestranim defanzivcem Bruklina Brusom Braunom na 13 miliona dolara. Braun u plej-ofu u proseku beleži 12,2 poena i 3,9 skokova. Nekoliko dana kasnije, But je napravio svoju prvu veliki trejd kao generalni menadžer Nagetsa tako što je doveo iskusnog Kentevijusa Kaldvel-Poupa i Iša Smita u zamenu za Vila Bartona i Monte Morisa. Koldvel-Poup je osvojio je NBA šampionat sa Lejkersima 2020.

U ovom plej-ofu, on je u proseku postizao 11,7 poena i 41,1 odsto šutirao za tri poena. I dok veterani Deandre Džordan i bek Redži Džekson ne igraju mnogo, oni nude pouzdanu dubinu na klupi Nagetsa, profesionalizam modela i mentorstvo mlađim igračima.

Majkl Porter je zbog toga iskazao poštovanje Butu.

„Sada je prilično poznato da su momci koje je doveo veliki deo razloga zašto smo u finalu. Očigledno, Kentavijus i Brus su dvojica od tih momaka. Ali zaista i veterani, koliko i momci na parketu, doprinose našim pobedama. Stav tih momaka i njihovo liderstvo su deo razloga zašto nam ide tako dobro“.

But je znao da je važno dodati veteransku dubinu i liderstvo zvezdama Nagetsa, jer je imao veteransku ulogu tokom svoje desetogodišnje NBA karijere.

Foto: Getty images / Profimedia

But je 1999. godine draftovan sa 35. mesta od strane Vašington Vizardsa. U proseku je postizao 3,3 poena, 2,8 skokova i jednu blokadu za Vizardse, Dalas Maverikse, Sijetl Supersonikse, Milvoki Bakse, Filadelfiju Seventisikserse, Minesotu Timbervulvse i Sakramento Kingse, dok je startovao u 83 od 366 utakmica regularne sezone.

Igrao je kao centar i jednom je blokirao rekordnih 10 šuteva na utakmici. Vrhunac nekadašnje Butove NBA karijere bio je pobedničko polaganje sa 9,8 sekundi preostalo za Maverikse u petoj utakmici nad Jutom Džezom u plej-ofu NBA lige 2001.

Posle igračke karijere, radio je kao skaut u NBA za nezavisne agencije, pre nego što je postao pomoćnik asistenta u Nju Orleansu na nagovor Tima Konelija

„Kalvin je jedan od najpametnijih košarkaških umova koje sam ikada sreo. Od naših prvih razgovora u Vašingtonu, njegova strast prema igri je zaista iskočila. Ima divnu sposobnost da analizira igru iz toliko uglova“, rekao je Koneli.

But se takođe ponosi time što je Afroamerikanac koji je jedan od retkih predsednika košarkaških operacija u NBA ligi sa 30 timova. Sledeći korak za Buta jeste da pokuša da sa Denverom izgradi imperiju i dinastiju čime bi postao značajan deo istorije.

BONUS VIDEO Denver – Majami prva utakmica finala