Foto: Reuters / Isaiah J. Downing-USA TODAY Sports

Za pet godina provedenih u Denveru Nikola Jokić je postao više od košarkaša i samo privremenog stanovnika tog grada.

Američka država Kolorado ima 17 profesionalnih klubova u različitim ligama, ali u nju od 2015. nije stigla nijedna titula iz najprestižnijih liga.

Poslednje veliko slavlje Koloradu doneli su igrači američkog fudbala, odnosno ekipa Denver Bronkosa, osvajanjem Superboula 2015. godine.

Od tada, ništa, ali ta godina ima ogroman značaj za budućnost Kolorada jer je stanovnik Denvera postao Nikola Jokić.

Somborac isprva nije delovao tamošnjoj javnosti kao igrač sposoban da Nagetse odvede daleko, što je negde i logično jer Amerikanci nemaju preveliko znanje o sportu van granica svog kontinenta.

Foto: Reuters / Ken Blaze-USA TODAY Sports

Ipak, generalni menadžer Arturas Karnišovas je dobro znao o kakvom talentu se radi pa se nije previše dvoumio kada je morao da bira između Jokića i Jusufa Nurkića, koji je u prvom momentu imao blagu prednost u timu.

Iz godine u godinu Jokić je podizao svoj nivo igre, samim tim su rasli i Nagetsi koji su uspeli da stvore sjajnu timsku hemiju, te da se na paklenom Zapadu izbore za svoje mesto.

Imali su Nagetsi brojne velike košarkaše kroz istoriju, mogli su da se dive potezima članova Kuće slavnih poput Aleksa Ingliša, Šarunasa Marčuljonisa, Dikembea Mutomba, Alena Ajversona, pa i Karmela Entonija, ali…

Niko od njih nije uspeo da ostvari toliki uticaj na igru tima, da potpuno promeni način razmišljanja i da, svojim vanserijskim veštinama, navede da se čitava filosofija podredi njegovom talentu i urođenom košarkaškom instinktu.

Jokić je kroz sezone dobijao sve više i više protagonizma u igri, a trener Majk Meloun je postajao svestan kakvog bisera ima u sastavu, pa nije imao problem da tokom letnje pauze sedne na avion i dođe u Srbiju, ne bi li iz prvog lica stekao pravi uvid u Nikolin napredak.

Foto: Reuters / Isaiah J. Downing-USA TODAY Sports

Za sve to vreme Jokić je pored uticaja na terenu uspeo da zadobije veliku pažnju javnosti u Koloradu, te da postane jedan od najvoljenijih sportskih likova u istoriji te američke države.

Za samo pet godina.

O nivou popularnosti i značaja Jokića za sport u Koloradu svedoči i činjenica da se našao u izboru za najboljeg sportistu u istoriji te države.

Jokić je uspeo da „preskoči“ prvu rundu izbora, u kojoj su ostale ličnosti poput Mutomba, Entonija…

U narednom periodu će se glasanje nastaviti na internet prezentaciji lista Denver post, a prema reakcijama na društvenim mrežama očekuje se da Jokić zauzme neko od vodećih mesta, iako su mu u konkurenciji ozbiljne „glave“, poput legendarnog kvoterbeka Pejtona Meninga.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram