Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Ono što se dešava Bruklin Netsima, to je stvarno da čovek ne može da se načudi.

Kakve amplitude ima taj klub je za rubriku „verovali ili ne“, jer se od ekipe koja se „sigurno bori za prsten“, začas pretvaraju u ekipu koja možda ne može ni do plej-ofa.

PROČITAJTE JOŠ:

Ok, preterivanje je reći da ekipa koja ima Kevina Durenta ne može do plej-ofa, ali pitanje je može li tamo da uradi nešto više nego što već jeste.

A šta je to Bruklin uradio prethodnih sezona u kojima je imao Kajrija Irvinga, Durenta i Džejmsa Hardena?

Raspao se. Nije ni trepnuo. Kad su njih trojica na terenu, ne znate kome pre da bacite loptu da reši napad.

Na papiru deluje kao iz snova, na parketu je izgledalo skroz drugačije. A van parketa, po hodnicima dvorane i svlačionici… ko zna kako je sve izgledalo tek tamo.

Jer nije slučajno da je prvo Harden tražio trejd i otišao prošle godine u Filadelfiju, a da je Irving uradio istu stvar sada kada se ukazala prilika.

Kajri je otišao u Dalas Maverikse u zamenu za Spensera Dinvidija, Dorijana Fini-Smita, jednog pika prve runde i dva pika druge runde.

Bruklin nije hteo da pošalje Irvinga u Los Anđeles Lejkerse, gde je Kajri hteo da ide, pa je ovakav trejd ispao kao neka vrsta nužnosti.

To je i pretposlednji korak ka potpunom raspadu ekipe u kojoj je ostao samo Durent od tri megazvezde. A sećamo se da je i on lani umalo otišao.

Durent je stigao sa povredom Ahilove tetive 2019, Irving iste godine za maksimalni ugovor i 141 milion dolara stigao u Netse iz Bostona.

Još kada je Harden stigao januara 2021. iz Hjuston Roketsa u zamenu za paket od tri pika prve runde drafta 2022, 2024. i 2026, kao i četiri prava na zamenu pikova 2021, 2023, 2025. i 2027, ekipa je delovalo maksimalno „nabudženo“.

Razloga zašto su Bruklin Netsi opet kljoknuli ima više. Najpre, svako od pobrojane tri zvezde voli da ima loptu u rukama.

Svi znaju da vuku napad, navikli su da rešavaju akcije i budu zvezde u svojim ekipama. Kada je ego zasmetao Irvingu prvi put, on je napustio Klivlend Kavalirse i otišao je u Boston Seltikse.

Odande je produžio u Bruklin Netse, gde je boravak bio bremenit kontroverzama. Poznato je da Kajri misli da je Zemlja ravna, da nije hteo da se vakciniše protiv koronavirusa.

Zbog prvog stava nije ispaštao kada je reč o statusu u klubu, zbog drugog jeste. Nije mogao da igra dobar deo utakmica prošle sezone jer je nevakcinisan, pa pravila nisu dozvoljavala da igra mnogo mečeva.

Još kada se na to nadovezala suspenzija jer je okačio link ka filmu koji promoviše antisemitizam, to je bila crvena zastavica.

Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Nije ništa vredelo ni što je oktobra prošle godine rekao da nije pogrešio što je ostao u Bruklinu, sve to se promenilo za tri, četiri meseca.

Netsi su u prethodne četiri godine potrošili brdo para da bi sklopili šampionski tim i najbliže su velikom uspehu bili 2021.

Tada su u plej-ofu pobedili Boston Seltikse, a onda su praktično na jednu loptu izgubili sa 4-3 od kasnijih šampiona Milvoki Baksa.

Kajri Irving i Kevin Durent
Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Dotle su jednom počišćeni od Toronto Reptorsa, dok je i ekipa pre dolaska tri zvezde, sa Dianđelom Raselom, Džananom Musom, Rodionsom Kurucsom i ostalima, uspela da dogura do plej-ofa i poraza u prvom kolu od Sikersa.

Suštinski, mnogo stotina miliona uloženo je u projekat koji je, svojim kvalitetom ili iskustvom na parketu trebalo da podrže i Lamarkus Oldridž, Blejk Grifin, Deandre Džordan, Endrju Roberson, Iman Šampert, Majk Džejms, Džamal Kroford, spomenuti Dinvidi, Goran Dragić, Peti Mils, Pol Milsap, Demare Kerol, Kenet Farid.

Taj spisak se ne prekida tu, ali nema ni svrhe da se dalje nabraja. Harden je rekao da je glavni razlog što je otišao u Filadelfiju potpuni izostanak organizacione strukture.

Foto: Tanjug/AP

Ostaje pitanje kako je klub mogao da sastavi takav tim, ako nema baš nikakvu organizaciju.

„Čak i superstarovima je ona potrebna, to nam omogućava da budemo lideri i najbolji igrači na terenu za svoju ekipu. Stvari nisu bile onakve kakve sam očekivao kad sam trejdovan u Bruklin. Mislim da svi to znaju“, rekao je Harden tokom 2022.

Ako je neko mislio da novcem može da reši svaki problem, prevario se. Samo pogledajte problem koji je sebi napravio baš Bruklin pre deset godina.

Foto: David Butler II-USA TODAY Sports

Tada je doveo Džejsona Terija, Kevina Garneta i Pola Pirsa iz Seltiksa, a dao je tri pika prve runde drafta i pet igrača.

Svi su znali da je Bruklin preplatio tri vremešne zvezde, pre svega zbog pikova. Rezultat je mogao da se vidi vrlo brzo, pošto su Netsi zaustavljeni u drugoj rundi plej-ofa od moćnog Majami Hita.

Jesu u ekipi tada bili Deron Vilijams, Džo Džonson i Bruk Lopez, pa bi sve to u igrici izgledalo mnogo dominantnije nego što je bilo na NBA parketu.

Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE SHUTTERSTOCK OUT

Za to vreme su Seltiksi iskoristili dva pika da draftuju Džejlena Brauna i Džejsona Tejtuma, a trećeg u trejdu za Kajrija Irvinga.

I danas je Boston jedan od favorita na istojčnoj strani NBA lige, dok Bruklin nikako da nauči iz grešaka koje ponavlja kao loš đak u školi.

Dobra vest po Netse je što i dalje imaju Durenta, ali znaju da je i KD prošle godine tražio da ide, pa je pitanje hoće li ovog puta ispuniti zahtev koji je postavio juna 2022, pa da onda Bruklin opet ostane „na nuli“.

BONUS VIDEO: Treneri hvale Nikolu Jokića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar