Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

"Pre dve nedelje u Milanu niko nije mogao da sagleda veličinu opasnosti od koronavirusa. Ali sada je sve izmaklo kontroli. Alarmantno je. Situacija se bukvalno menja iz sata u sat", kaže Nemanja Nedović.

Prvotimac milanske Olimpije i srpski reprezentativac, bez obzira što je epidemija zvanično prerasla u pandemiju, čuva mir u glasu.

„Nije ni malo prijatno kada često prolaze ambulantna kola pod rotacijom, u kojima svi imaju zaštitne maske, ili kada vidite koliko je grad pust, čujete da su kapaciteti bolnica odavno premašeni. Ali, najmanje se plašim za sebe“, nastavlja Nedović, „Kažu virus se ne odražava na mlađe osobe. Međutim, mi možemo da budemo prenosioci na starije. Svako od nas ima starije članove porodice, prijatelje… Hajde da pokušamo, što je u našoj moći, da se smanji rizik. Upravo zbog toga se i trudimo da se što manje krećemo, tačnije jedina relacija je od stana do dvorane i nazad.“

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, njegov tim će morati put Berlina gde ga očekuje meč sa Olimpojakosom, čija se lokacija menjala nekoliko puta, zbog čega se Nedović i javno oglasio na tviteru koju neki nisu shvatili na pravi način.

„Jutros smo obavešteni da će meč biti odigran u Litvaniji. Posle treninga nam je stigla poruka da se ipak igra u Berlinu. Pa, nismo na dugme. Ali i to je mali problem naspram straha igrača Olimpijakosa jer igraju s nama koji dolazimo iz najvećeg žarišta. Zvali su nas, pitali kako je… Supruge njih trojice su trudne, brinu se, s pravom.“

Nedović kaže da su na konstantnoj vezi sa Unijom igrača, od koje očekuje tvrđi stav nego do sada.

„Trudimo se da objasnimo situaciju. Uzmite primer da nas u ekipi ima 30-35, računajući igrače, stručni štab… Ma koliko se čuvali u Milanu, ne možete svakoga da kontrolišete. Prilikom putovanja, hteli ili ne, dolazimo u kontakt s drugim osobama na aerodromu, hotelu, igračima rivalskih timova. Ljudi, u ovom trenutku ima nešto daleko važnije od košarke, a to je zdravlje ljudi. Mislim da svi treba da zauzmemo jednistven stav, jer danas je moj tim u problemu, ali „sutra“ ovo može da se desi svakome. Kud ćemo onda?“

Čak i da se izuzeno teška situacija gleda samo iz sportske prizme, što je praktično nemoguće dok se brojevi broj zaraženih geometrijskom progresijom uvećava, igranje utakmica bez prisustva publike nema nikakvog smisla.

„Ne znam kuda vodi ovo ispunjavanje forme igranjem utakmica pošto-poto, pred pred praznim tribinama, u drugim gradovima… Ko voli to da gleda?“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram