Foto: Tanjug/AP Photo/Jeff Chiu

Sva je prilika da je ovo poslednja sezona Nemanje Bjelice u Sakramento Kingsima, a ovakav epilog bi se nekako i očekivao.

Na osnovu svega onoga što gledamo ove sezone, reklo bi se da je „Beli“ već prežaljen kod Luka Voltona, iako je više puta pokazao da može da igra jako u najjačoj ligi na svetu.

PROČITAJTE JOŠ:

Nije najskočniji, nije najbrži, niti najbolji šuter, ali ima sve pomalo i finesu kakvu nema mnogo košarkaša na poziciji četvorke u NBA.

Beli je pokušao da se u Kingsima prilagodi i podredi timu, prihvatio je i slabiju minutažu ali baš ona najavljuje njegov odlazak.

I trebalo bi da napusti Sakramento, a u nedavnom razgovoru za Nova.rs, neke od razloga za to naveo je i Nenad Krstić, naš proslavljeni košarkaš.

„Iskreno, mislim da mora da ode iz Sakramenta, definitivno. To se vidi, toliko je dobar igrač koji tavori tamo. I mislim da će promeniti ekipu, kroz neki trejd. On mi je takođe dobar prijatelj i kum, i rekao sam mu da je idealan igrač za ekipu šampionskih ambicija, u kojoj će ulaziti sa klupe i davati doprinos šutem spolja“, rekao je Krstić.

Prošle godine je bilo glasina da će Bjelica pojačati Los Anđeles Lejkerse, jer su „kraljevi“ poslali Nemanju i pika u zamenu za Kajla Kuzmu.

Klub iz Los Anđelesa to nije prihvatio, a da jeste, Bjelica bi sada bio šampion i na njegovoj ruci bi stajao prsten.

Zanimljivo je da je baš protiv Lejkersa prošlog leta podelio 13 asistencija, ubacio 15 poena i uhvatio osam lopti u poslednjoj utakmici sezone.

„Da ima svoju ulogu, 15-20 minuta, da odradi svoje i kao veliki profesionalac može onda da traje još dugo u NBA. Iako ima 32 godine, može još četiri-pet sezona da bude tamo. Ovde mora da izmišlja poene i da igra nešto što nije njegovo, i to je najveći problem, a on je uvek bio timski igrač koji daje kvalitet više ekipi“, analizirao je Krstić.

Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Bjelica se snalazio i u ulozi momka koji „izmišlja“ poene u Fenerbahčeu. Svi znaju da je povremeno vukao napade od koša do koša, kao da je plejmejker, a ne krilni centar, dok se u NBA ta uloga svela na spot-ap situacije.

Neko drugi iskreira ili ostavi višak, Bjelica sačeka loptu, digne se na šut, pogodi i gotovo. Ali upravo to je ono što Krstiću smeta.

Zato veruje da je Bjelici potrebna minutaža. Međutim, pitanje je šta Bjelica želi. Ako hoće minutažu, zna da mora da bira slabiji tim, bilo u NBA, ili u Evropi, jer jedna karta svakako vodi i ka „Starom kontinentu“.

Od preostale tri, jedna i dalje možda mogu da budu Lejkersi jer Bjelica ne bi zauzeo mnogo seleri kepa, a doneo bi smirenost i iskustvo.

U poslednjoj godini ugovora sa Kingsima dobija 7,3 miliona dolara. Za nekoga ko nije odigrao poslednjih šest utakmica Sakramenta, to i nije loš novac, ali sigurno mu nije to cilj.

Bjelica je najstariji u Lejkersima, a ove sezone je sa 27,9 minuta spao na svega deset u proseku.

Teško je reći da bar deo udela u njegovoj minutaži nije imalo i prisustvo Vlada Divca, jer kada je Divac otišao, to se poklopilo sa smanjenom ulogom u rotaciji.

Ono što je poznato jeste da su Kingsi i u novembru ispitivali mogućnosti da ga trejduju, a to rade i sada.

Dakle, jasno je da hoće da se reše Bjelice i oslobode prostor za mlađe igrače, pre svih Marvina Beglija od koga još nisu odustali kao startno i kvalitetno rešenje na „četvorci“.

„On i ja smo pričali. Opet, svi smo na istoj strani i što se nas tiče, on nije izostao zbog manjka poverenja kod nas, ima tu nekih ličnih stvar, a ja neću da pričam o njima. Ali smo u komunikaciji i sigurni smo u igrača kakav je on još uvek“, rekao je Volton nedavno.

Ma važi. Kao da bi hteo da otvoreno kaže „E, druže, hoćemo da te trejdujemo. Super si lik, ali letiš“.

Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Druga opcija za srpskog košarkaša su Čikago Bulsi. Oni su se spominjali kao potencijalna destinacija da se Kalifornija zameni za vetroviti Ilinoj.

Bulsi se još uvek „traže“. Kod njih nema pravih uspeha već dugo, a priče o tituli su već posle prve povrede Derike Rouza ostale na nivou „šta bi bilo da nije bilo“.

Ovako, jedan od najgorih timova slabijeg istoka, sa sedam pobeda i deset poraza na 12. mestu ne očekuje rezultate i kao takav može da skuplja ili pikove ili da „šteka“ novac, pre nego bude ozbiljnijih slobodnih agenata.

Ekipe tog profila su one gde bi Nemanja mogao da igra konstantnije i sa većom minutažom. S obzirom na to da puni 33 godine, vreme za njegov najbolji ugovor je prošlo, ali što ne bi pokušao da pokaže isto što i prošle godine?

Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO SHUTTERSTOCK OUT

A tada je sa 11,5 poena, 6,4 skoka i 2,8 asistencija uz 48,1 posto šuta iz igre, bio veoma dobar. Štaviše, na početku sezone 2019/2020 bio je jedan od boljih i 19, 20 poena je od novembra 2019. do 2020. bila redovna pojava.

Trogodišnji ugovor koji je Beli potpisao 2018. i u kom je stajalo 20,5 miliona dolara Ameri su pre tri godine gledali kao preplaćivanje, a u tom periodu početkom 2020. kao strašno dobar posao Divca i Kingsa.

Baš prošlog januara je jahao na tom talasu forme kada je ubacio 34 poena Orlando Medžiku, rekord karijere u NBA.

Svojevremeno se spominjao i trejd u Boston Seltikse. To je sada malo verovatna destinacija, jer su i uloga i forma Bjelice u Kingsima promenjene u odnosu na period kad se pisalo o ovom trejdu.

Nemanja Bjelica
Foto: Tanjug/AP Photo/Rich Pedroncelli

Tada su Kingsi navodno očekivali Semija Odželeja i veterana Vinsenta Poarira. Do dogovora nije došlo. To se objašnjavalo činjenicom da je Boston tražio pojačanje u odbrani, pre nego u napadu.

Štošta se u međuvremenu promenilo, uključujući i ulogu Bjelice u Kingsima, pa je Nemanja još jednom došao u sličnu situaciju kao u Minesoti Timbervulvs.

Da Kingsi pre tri godine nisu uskočili kao rešenje, Bjelica bi se i tada vratio u Evropu. Zato je četvrto rešenje da to učini sada.

U Evropi bi problem bio verovatno suprotan. Pandemija koronavirusa više je uticala na finansijski labilniju evropsku košarku.

Zato je veliki znak pitanja nad time ko bi mogao da plati usluge igrača Bjeličinog kalibra u uslovima u kojima se klubovi dovijaju kako da saniraju troškove i zatvore finansije za godinu.

Tim pre što ovde nema ni toliko TV prava, niti navijača na tribinama. Međutim, našem košarkašu do sada novac već ne bi trebalo da predstavlja problem. Ostaje nam takmičarski motiv i nagon.

Ukoliko Kingsi ne uspeju da ga trejduju, povratak u Evropu nekako zvuči kao najverovatnija opcija.

Nemanja Bjelica
Foto: Tanjug/AP Photo/Rich Pedroncelli

Ovde bi Bjelica svakako drastično povećao šanse bilo kojoj jačoj ili iole bogatijoj ekipi da se takmiči za titulu, koja i njemu fali u košarkaškoj biografiji.

Kod Amerikanaca se slabo živi od neke stare slave, pa i kad je otišao u NBA, malo koga je zanimalo što je Nemanja stigao sa priznanjem najboljeg igrača Evrope.

Ali, iako je otišao kao najbolji, Fener je tek dve godine posle njegoovog odlaska osvojio titulu Evrolige.

Bogdan Bogdanović i Miloš Teodosić su prvo uzimali te titule, pa onda odlazili u NBA, pa ne postoji nijedan razlog zašto Nemanja to ne bi mogao da uradi nakon što se odande vrati.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare