Foto: fiba.basketball

Košarkaši Nemačke osvojili su bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu za igrače do 18 godina u Nišu.

Savladali su Francusku sa 67:59 u meču za treće mesto, dan posle poraza od Srbije u polufinalu (65:54).

PROČITAJTE JOŠ:

Uzbudljiv susret dva tima rešen je tri minuta pre kraja kada je Ivan Harčenkov, koji nije bio šuterski raspoložen, najpre asistirao svom centru Johanu Grunlohu za zakucavanje, a onda dao trojku za 61:53.

Francuzima se još jednom osvetilo što svoju dobru energiju nisu nagradili taktičkom potkovanošću, dok u nekim situacijama nisu bili ni dovoljno precizni kada su imali šansu da „ubiju“ momentum rivala.

Najefikasniji kod pobednika bio je Grunloh sa 15 poena i osam skokova uz tri blokade. Pratili su ga Kristijan Anderson i Džek Kajil sa po 14 poena, dok je Harčenkov imao 11 (1/9 za tri). Kod Francuza je samo Tiđan Solon bio dvocifren sa deset poena.

Mohamed Diavara, Nolan Traore i Ilan Pietrus su imali po osam poena, svi ostali manje od toga.

Foto: fiba.basketball

Nemci su daleko bolje otvorili meč, spremni da se do kraja bore makar za bronzanu medalju pošto im je zlato ili srebro uskratila Srbija u subotu uveče.

Džek Kajil i Kristijan Anderson su vukli svoj tim u prvoj deonici u kojoj su mladi „panceri“ imali dvocifrenu prednost posle trojke Eslija Edigina – 20:9.

Zakucavanjem Johana Grunloha su na minut i 18 sekundi pre kraja prvog perioda čuvali +11, ali su Francuzi uspeli da smanje na osam poena minusa posle deset minuta.

Foto: fiba.basketball

Nolan Traore, Teo Pričard i Roman Domon su svojim poenima tu razliku sveli na pet poena do sredine drugog perioda, da bi do kraja poluvremena Nemačka ostala u prednosti, ali je Francuska imala nekoliko šansi za izjednačenje, pa i više od toga.

Amael L’Etang i Tiđan Salon su promašili po trojku nakon što je Salon jednom trojkom već primakao svoj tim na minus tri.

A kada je i Domon promašio trojku i polaganje, pa Salon slobodno bacanje, činilo se da će Nemci to kazniti.

Nisu to uradili kako su želeli, pa je posle 20 minuta bilo 35:31, a Francuska je, iako je gubila, imala priključak.

Uz energiju kojom su njeni košarkaši igrali odbranu, mogla je da se nada da će uz nešto smireniji napad moći da napravi razliku i preokret.

I uspeli su, serijom od šest poena do sredine trećeg perioda i poenima Matisa Kurbona i Nolana Traorea do 37:35.

Foto: fiba.basketball

Do kraja tog perioda Ilanu Pietrusu je u nekoliko navrata falilo kreacije i hrabrosti, pa su Nemci uspeli da preokrenu, ali je na ulazu u četvrtu četvrtinu trajala rezultatska klackalica gde su se ekipe smenjivale u vođstvu.

Tek u završnici je Nemačka zahvaljujući Harčenkovu i njegovim potezima, najpre asistencijom za Grunloha, a onda i trojkom, uspela da prelomi.

Harčenkov, koji je dotle bacio i jedan „er bol“, pogodio je još jedan težak šut za 63:55 i time praktično rešio veoma tesan meč koji je poslužio kao uvertira za borbu za ttiulu i utakmicu između Srbije i Španije (nedelja, 20.30).

BONUS VIDEO: Publika vikala Nemcima „doviđenja“, „orlići“ slave finale

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar