Foto: Nikola Krstic / Alamy / Alamy / Frédéric Chambert / Panoramic / Bestimage / Profimedia

Zvezda i Partizan polako kroje timove za Evroligu i borbu na četiri fronta, srpski reprezentativci prva su pojačanja večitih, očekuje se da budu udarne igle i donose poene.

Košarkaški klubovi Crvena zvezda i Partizan okupljaju timove za narednu sezonu, koja će biti izazovna i zbog međusobnih duela u Evroligi. Zvezda je plasman u Evroligu izborila titulom u ABA ligi, dok je Partizan nešto kasnije dobio specijalnu pozivnicu, zajedno sa Valensijom, te će Srbija imati dva predstavnika u elitnom takmičenju.

PROČITAJTE JOŠ...

Činjenica da će se večiti zajedno takmičiti čak na četiri fronta (Evroliga, ABA liga, Kup Radivoja Koraća i KLS) nam ukazuje na to da je moguće da se odigra čak 18 derbija u sezoni, uključujući i minimum dva evropska po prvi put.

Sezona će biti više nego iscrpljujuća, a oba beogradska tima polako slažu kockice mozaika.

Po Zvezdu leto nije krenulo baš najbolje, a kao na traci ređali su se odlasci sa Malog Kalemegdana. Najpre je Nejt Volters otišao put Amerike, a još uvek nije poznato gde će nastaviti karijeru.

Posle njega usledio je odlazak Maika Cirbesa, koji je imao ulogu epizodiste prošle sezone, a navijače je više „zaboleo“ odlazak Ostina Holinsa i Dejana Davidovca. Američki bek je potpisao za Makabi iz Tel Aviva, koji je doveo gotovo ceo novi tim. Davidovac je odlučio da ne igra Evroligu, pošto je otišao u CSKA iz Moskve, koji je zbog rata suspendovan iz evropskih takmičenja. Nakon toga je proslavljeni trener Dejan Radonjić odlučio da se zaputi u Grčku i krene u nove izazove sa Panatinaikosom.

U međuvremenu, kao novi trener crveno-belih promovisan je Vlada Jovanović, nekadašnji trener FMP Železnika i Cibone.

Na izlaznim vratima kluba je i Nikola Kalinić oko koga se „biju“ Valensija i Barselona, ali je moguć i preokret. Ipak, da nije sve tako loše u crveno-belom taboru pokazao je dolazak Nemanje Nedovića, koji je zvanično prvo pojačanje kluba za novu sezonu. Nedović se tako vratio nakon deset godina i sezona u Lijetuvos Ritasu, Golden Stejtu, Valensiji, Unikahi, Olimpiji Milano i na kraju Panatinaikosu.

Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

Srpski bek je prošle sezone u Evroligi bio jedan od najboljih igrača zeleno-belih, te je prosešno beležio 14,3 poena uz 3,2 asistencije i 2,2 skoka po meču.

U prvom mandatu na Malom Kalemegdanu možda nije imao ulogu lidera i zvezde, ali bi u narednoj sezoni trebalo da bude „prva violina“ tima. Sada dolazi kao prekaljeni igrač sa odličnim šutem i atletskim sposobnostima, te se očekuje da ima nešto veću odgovornost nego u periodu od 2008. do 2012. godine. Problem u vezi sa njim može biti osetljivost na povrede, a znajući u kakvom ritmu se igraju utakmice tokom sezone, ostaje neizvesnost oko toga da li će Nedović moći da izdrži sve napore i odgovori na sve zahteve.

Ono što je sigurno je da Zvezda neće stati kada je reč o dovođenju igrača. Intenzivno se pominje Hasan Martin, kome je nedavno istekao ugovor sa Olimpijakosom. Amerikanac igra na poziciji centra, a jedan od najvećih kvaliteta mu je defanzivni učinak uz odličnu skok igru.

Neizvesna je sudbina i Filipa Petruševa, koji se pominjao kao pojačanje i Zvezde i Partizana, ali je mladi centar trenutno u Americi gde za Filadelfiju igra u Letnjoj ligi.
Što se crno-belih tiče, oni su se oprostili od Rodionsa Kuruca, Dalasa Mura i Nemanje Dangubića, dok su pod znakom pitanja ugovori za Radeta Zagorca i Matijasa Lesora.

Međutim, „grobari“ su mogli da se raduju povratku Danila Anđušića, koji je već bio u Partizanu u dva navrata. Sada će imati nešto veću ulogu, pošto dolazi sa dugododišnjim iskustvom iz Evrolige i Evrokupa, a najveća opasnost po protivničke odbrane biće njegov šut za tri poena. U Evroligi imao je u proseku 7,7 poena, 1,3 skoka i jednu asistenciju po meču, mada je dobijao svega 16 minuta na parketu u dresu Monaka.

Danilo Anđušić Foto: Nikola Krstic / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kao naredno pojačanje očekuje se neki plejmejker, a španski mediji pišu da je Partizan zainteresovan čak i za Nika Kalatesa, koji je jedan od najboljih asistenata u evropskoj eliti.
Iako je ekipa još uvek daleko od formirane, trener Željko Obradović je sigurno svestan šta mu je potrebno kako bi bio konkurentan u svim takmičenjima. Crno-beli bi trebalo da razmišljaju i o dovođenju krila s obzirom na odlazak Dangubića i Kuruca, a izvestan je i dolazak nekog centra.

Ono što je bitno za crno-bele je ostanak Kevina Pantera, Zeka Ledeja i Alekse Avramovića, koji bi uz Anđušića i pouzdanog plejmejkera trebalo da čine osnovu tima.

BONUS VIDEO Jokić iznad svih – ko je u top 10 najplaćenijih u NBA istoriji?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram