Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Prilika za talente da uče od najboljih.

NBA liga, FIBA i Košarkaški savez Italije (FIP) održavaju kamp „Košarka bez granica“ u „Sport Village Assago i Bocconi Sport Centru“ u Milanu, Italija, od srede, 1. juna do subote, 4. juna.

Devetnaesti kamp „BWB Europe“, zajednički program NBA i FIBA za globalni razvoj i dostupnost košarke je prvi u Evropi od 2019, kada je kamp organizovan u Letoniji, i prvi u Italiji posle BWB kampa održanog 2014. u Rimu.

BWB Evropa 2022 okupiće šezdeset dvoje dečaka i devojčica srednjoškolskog uzrasta iz 24 evropske zemlje, koji će učiti direktno od sadašnjih i bivših NBA, WNBA i FIBA igrača, legendi i trenera, i takmičitće se zajedno sa svojim vršnjacima iz celog evropskog regiona. Polaznici kampa i treneri takođe će učestvovati u programima za razvoj životnih veština, liderstva i društveno korisnih usluga.

Polaznike kampa treniraće NBA igrači Danilo Galinari (Atlanta Houks; Italija; BWB Evropa 2003), Terens Man (LA Klipersi; SAD) i Kemba Voker (Njujork Niksi). Glavni trener Memfis Grizlisa Tejlor Dženkins (SAD), pomoćni treneri iz NBA lige Dejvid Adelman (Nagetsi; SAD), Džoni Brajant (Njujork Niksi; SAD) i Edniša Kari (Portland Trejl Blejzers; SAD), bivša WNBA košarkašica Rafaela Mašardi (Italija) i kapiten ženske reprezentacije Italije, krilo Virtusa Bolonja Sabrina Ćinili (Italija) biće treneri na BWB Europe.

Patrik Hant (predsednik Svetske asocijacije košarkaških trenera; Australija) i Marin Sedlaček (nekadašnji međunarodni skaut; Srbija) biće direktori kampa, dok će Džejson Bajls (Hjuston Rokets; SAD) biti atletski trener kampa.

Igrači i treneri će voditi kampere kroz različite aktivnosti, uključujući vežbe efikasnosti kretanja, ofanzivne i defanzivne veštine, takmičenja za tri poena, utakmice 5 na 5 i sesije razvoja životnih veština i liderstva. Na ceremoniji poslednjeg dana kampa biće dodeljena priznanja MVP BWB Evrope 2022, MVP u odbrani, šampion u šutiranju za tri poena, kao i nagrada Patrik Bauman za sportsko ponašanje dečacima i devojčicama koji se ističu na terenu i kao lideri.

Rekordan broj od 41 učesnika BWB kampova našao se među rekordnih 121 internacionalaca na rosteru prve NBA večeri sezone 2021-22. Bivši kamperi BWB Europe koji trenutno nastupaju u NBA i WNBA su Galinari, Deni Avdija (Vizards; Izrael; BWB Europe 2018 i BWB Global 2019), Kilian Hejs (Detroit Pistons, Francuska; BWB Europe 2018 i BWB Global 2019), Avak Kuier (Dalas Vings; Finska; BWB Europe 2016 i 2018 i BWB Global 2017), Dario Šarić (Sans; Hrvatska; BWB Evropa 2010) i Jonas Valančiunas (Nju Orleans Pelikans; Litvanija; BWB Europe 2008).

„Košarka bez granica će uvek imati poseban značaj za mene. Kao mladi kamper 2003. godine, sanjao sam da igram u NBA ligi, a iskustvo iz BWB mi je omogućilo da se još više fokusiram na svoj cilj. Biće sjajno pričati polaznicima o sopstvenim iskustvima u nadi da će jednog dana oni biti na mom mestu“, rekao je Galinari.

NBA i FIBA bile su domaćin za 63 BWB kampova u 30 zemalja od pokretanja programa 2001. BWB je stigao do više od 3.700 učesnika iz 133 zemlje i teritorije, sa 96 bivših kampera draftovanih u NBA i WNBA ili potpisanih kao slobodni agenti. Prvi kamp Košarka bez granica održan je u Evropi u julu 2001. Vlade Divac (Srbija) i Toni Kukoč (Hrvatska), zajedno sa bivšim saigračima iz košarkaške reprezentacije Jugoslavije, ponovo su se okupili da rade sa pedesetoro dece iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Slovenije, Srbije i Crne Gore u La Giradi u Trevizu, Italija.

BONUS VIDEO Žocova lekcija navijačima: Velika sramota, nemojte nikad više ovo da radite

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar