Foto: Christian Petersen / Getty images / Profimedia, EPA/JIM BRYANT, USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Crvena zvezda se može pohvaliti da u svojim redovima ima jedinog čoveka koji je osvajao i NBA titulu i onu u Evroligi.

Ognjen Kuzmić je 2018. godine ispisao istoriju srpske košarke, kada je Real Madrid 2018. postao prvak Evrope.

PROČITAJTE JOŠ:

Mnogima je bilo teško da svare činjenicu da je za veliki uspeh, nažalost, ponajmanje zaslužan upravo Kuzmić.

Možda ne ni svojom krivicom, možda jednostavno nije dobio pravo poverenje, minutažu. Jasno je da nije kalibar talenta kakav je Nikola Jokić, ali kad vam neko ukaže šansu, a samopouzdanje počne da raste, svašta može da se desi.

Poslednji u nizu srpskih igrača koji su se „preko bare“ otisnuli do NBA finala je Nemanja Bjelica. On je u četvrtak na petak izborio tamo svoje mesto i čeka Boston Seltikse ili Majami Hit.

U petom meču finala zapadne konferencije sa Dalas Maveriksima dao je pet poena, imao je šest skokova i tri asistencije za oko 22 minuta na parketu, ali mu je posle meča Stiv Ker, trener Voriorsa odao priznanje.

Nemanja Bjelica
Nemanja Bjelica Foto: Andrea Vilchez / Zuma Press / Profimedia

„Da, recimo Beli je bio briljantan večeras i da sam bio pametniji pustio bih ga ranije u ovoj seriji da igra. Toliko je dobar košarkaš, razume igru i kako se lopta kreće kad je tamo. Odradio je dobar posao u odbrani, a ti minuti su bili ogromni. Bez Ota, nedostajala nam je ta kombinacija koju on donosi i Bjelica je to nadomestio“, kazao je Ker.

Srpskih košarkaša koji su igrali za šampionski prsten u NBA ima možda za prste jedne ruke i uglavnom su bili epizodisti.

Isti je slučaj i sa Bjelicom, što ne znači da mu se uloga neće malo promeniti, a položaj poboljšati.

Ognjen Kuzmić produžio ugovor sa Zvezdom
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

To su pokušavali brojni srpski košarkaši od Žarka Paspalja i Vlada Divca naovamo.

Paspalj i Divac su došli u NBA kao jedni od pionira košarkaša sa evropskog kontinenta i Divac se tamo zadržao daleko duže.

Odigrao je više od 1110 utakmica za Los Anđeles Lejkerse, Sakramento Kingse i Šarlot Hornetse, ali ga sreća nije pratila.

Zaobišao je Lejkerse baš u vreme najveće dominacije Šakila O’Nila i Kobija Brajanta, pošto je bio zlatno-ljubičasti od 1989. do 1996. kada je trejdovan u Šarlot za Kobija, a onda i u sezoni 2004/2005. kada je San Antonio preuzeo primat.

Foto: EPA/JASON SZENES

Divac je sa Lejkersima igrao plej-of i stigao je do finala gde je 1991. izgubio od neprikosnovenih Čikago Bulsa sa Majklom Džordanom.

Nakon toga su usledile godine stagnacije sve dok Šek i Kobi nisu uzdigli slavnu franšizu.

Divac je stoga najveće uspehe beležio u Sakramentu, sa kojim je u sedam utakmica i posle čuvene trojke Roberta Orija u jednom od mečeva, ipak poražen u finalu konferencije baš od Lejkersa 2002. godine.

Predrag Danilović je igrao za Majami Hit od 1995. do 1997. i tim sa Floride je igrao finale istoka 1997, ali je u pet utakmica poražen od Džordanovih Bulsa.

Danilović je nekad igrao za Majami, Foto: Peđa Milosavljević/STARSPORT

Željko Rebrača je bio trejda početkom 2004. i napustio je tada Detroit Pistonse koji su igrali finale i osvojili prsten.

Deo ekipe je tada bio mlađani drugi pik prve runde Darko Miličić, koji se „ni kriv, ni dužan“ domogao šampionskog prstena.

Uvek je ostala žal što nije uradio više u karijeri, ali je sada kasno da nad time bilo ko lamentira.

Vladimir Radmanović je igrao za Lejkerse od 2006. do 2009. godine kada su „jezeraši“ pretrpeli bolan poraz u finalu od Boston Seltiksa.

Foto: EPA/David Maxwell

Tada 27-godišnji Radmanović je u regularnom delu sezone odigrao 65 mečeva na putu do finala, uz solidnih 8,4 poena po meču.

I u plej-ofu je odigrao 21 meč te sezone uz približno iste brojke, ali preko Garneta, Pirsa i Alena se nije moglo do titule.

Peđa Stojaković je jedan od onih koji nemaju za čime da žale. Jedan od najboljih „čistih“ šutera u NBA svog vremena bio je uz Divca u finalu zapada sa Kingsima, ali je veći uspeh postigao devet godina kasnije sa Dalas Maveriksima.

Peđa Stojaković je sa Dalasom postao šampion, Foto: EPA/RALPH LAUER

Dirk Novicki je 2011. igrao kao u transu, Peđa je ulazio po potrebi, a Maveriksi su, mimo svih očekivanja uspeli da nadigraju Majami Hit u velikom NBA finalu i uzmu prsten.

U godinama koje su usledile, on će izmaći Nemanji Nedoviću koji je otišao iz Voriorsa prerano, ali i Miroslavu Raduljici koji se nije nametnuo u Milvoki Baksima, neposredno pre nego je tamo počeo da caruje Janis Adetokumbo.

Kosta Perović je odigrao sezonu u Golden Stejtu koju sezonu pre nego su postali hit u NBA ligi, dok je Nenad Krstić otišao iz Oklahome Siti Tander sezonu pre nego će „Grmljavina“ igrati finale sa Majamijem.

Foto: Tanjug / AP Photo/Jed Jacobsohn

Nikola Jokić je poslednji u nizu srpskih igrača koji su igrali finale konferencije ili NBA lige.

Denver Nagetsi su bili u usponu nekoliko godina, sve do 2019/2020 kada su igrali finale zapada sa Lejkersima.

Ostali su kratki za ulaz u NBA finale, a Bjelica im je ove godine stao na putu u ranijoj fazi plej-ofa.

Stef Kari i Klej Tompson su uz dužu i kvalitetnu klupu i dalje kadri da „nanose štetu“ protivnicima, a Bjelici svakako neće smetati ako ga uz Miličića, Stojakovića i Kuzmića smeste u društvo NBA šampiona.

BONUS VIDEO: Nikola Jokić MVP – doček u Somboru

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare