Aleksej Pokuševski u ESPN Top 10 listi
Foto: Tanjug / AP Photo/Garett Fisbeck

Aleksej Pokuševski igra ruki godinu iz snova u Oklahomi, pa je sve primećeniji i u američkim medijima.

Tako je novinar ESPN-a Zek Lou napravio tekst o 10 najjačih utisaka u NBA ligi, pod naslovom „Deset NBA stvari koje mi se dopadaju ili ne dopadaju, uključujući beskrajno čarobnjaštvo Karija i… Pokua!“

PROČITAJTE JOŠ

On je u rekapitulaciji prethodne NBA nedelje govorio o magiji Stefa Karija, propasti Sakramenta i čudu zvanom Aleksej Pokuševski.

O Kariju je suvišno trošiti reči, šuterskom magijom vuče posrnuli Golden Stejt na svojim leđima, a deo o talentovanom Srbinu naslovljen je sa „POKU!!!!!!!“

Nije Lou štedeo uzvičnike, razlog je svestranost mladog košarkaša koji je praktično bez ozbiljnog seniorskog staža u Olimpijakosu ekspresno uskočio u NBA šine.

„Kakva divlja vožnja. Nemam pojma kakvu poziciju igra Aleksej Pokusevski, šta će uraditi, kako ne ‘pukne’ na pola u nekom trenutku svake utakmice i da li bi uopšte trebalo da pomaže Tanderima trenutno. Pokuševski je promašio svojih prvih 14 šuteva u NBA ligi. Neki od njegovih izbačaja su delovali kao da će razbiti tablu. Pokuševski je tako visok i mlitav, a bilo koji potez mogao bi da završi kao neka neobična košarkaška briljantnost koju nikada pre niste videli“, napisao je Lou, navodeći da mu pojedini potezi deluju neverovatno, kao da se Pokuševski sapliće o sopstvene noge.

Onda je Lou napravio poređenje sa Krisom Bušerom, zbog rada nogu, posebno ga je očarala partija protiv Toronta.

„Nije vam jasno da li Pokuševski želi da šutira, ili da doda sebi loptu od table. Ukupno šutira 33%, a 27% sa distance. Ti brojevi rastu u aprilu – ukupno 37%, ohrabrujućih 35% za tri poena – ali ti brojevi mogli bi samo da porastu. Ipak, vidite zašto je nekoliko timova imalo simpatije za njega. Tanderi su napravili trejd za Pokuševskog, jer su znali da bi u suprotnom mogli da izgube na njemu. Pokuševski je visok 213 centimetara, a dve veštine su se isticale čak i kroz te rane oscilacije – dodavanje i blokada šuta. Oba aspekta pokazivala su da ispod svega postoji napredan osećaj za igru. Pokuševski je konektor, može da primi loptu usred poseda, zadataka i rotacija u hodu, može da reši problem ‘leteći’. Pokuševski se probija pored defanzivaca koji jurišaju na njega, ume da mapira teren, manipuliše protivničkom odbranom, i to pogledom“, piše Lou.

Naveo je i da je Pokuševski voljan da se telom baci na koš i da njegove ruke umeju da predstavljaju problem, a upravo raspon ruku je nešto što ga posebno karakteriše u NBA ligi.

Nema sumnje da ovakve reči mogu samo da prijaju Pokuševskom, koji je došao u pravi tim za individualni razvoj bez mnogo pritiska i timskih očekivanja, koji se reizgrađuje i tek treba da pokaže pravi potencijal u nadolazećim godinama.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar