Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia, Nikola Krstic / Shutterstock Editorial / Profimedia, USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Evroliga je sve bliže, a Partizan slaže poslednje delove mozaika

Košarkaši Partizana počeli su pripreme za novu sezonu, a na prozivci Željka Obradovića našli su se domaći igrači, dok je najveće iznenađenje bio Tristan Vukčević.

Partizanovi stranci nešto kasnije će se priključiti timu, a do ponedeljka planirani su individualni treninzi i pregledi.

Nakon jedne od najuzbudljivijih sezona u istoriji Partizana, u kojoj je klub umalo stigao do Fajnal-fora Evrolige, ali je zato osvojio titulu u ABA ligi nakon 10 godina, dogodile su se i velike promene u sastavu.

PROČITAJTE JOŠ:

Matijas Lesor i Dante Egzum napustili su tim, a njihovim stopama pošli su i Janis Papapetru i Jam Madar.

Neko vreme se čekalo sa pojačanjima, pošto je Partizan najpre odradio posao oko produžetka ugovora nosećim igračima. Kevin Panter, Zek Ledej i Aleksa Avramović ostali su u Humskoj na oduševljenje „grobara“, a nakon nekoliko nedelja čekanja lepe vesti potvrdio je i Džejms Naneli, koji je produžio ugovor na godinu dana.

Neko vreme se čekalo sa pojačanjima, a onda su potvrđeni dolasci Ognjena Jaramaza i Mateuša Ponitke.

Srpski bek već zna kako je igrati u Partizanu, a verovatno će u Obradovićevoj mašineriji imati ulogu sličnu onoj koju je imao Madar prošle sezone.

Ognjen Jaramaz/Foto: Matias Horak/STARSPORT/2022

Ponitka nije do sada igrao u regionu, ali je istakao da je u Partizan došao najviše zbog Obradovića, pa se od njega može očekivati i više od onoga što je pružio Papapetru, iako nisu isti profil igrača.

Prave transfer bombe u Humskoj odjeknule su kada je Partizan objavio da je novi igrač kluba Pi Džej Dozir, a ubrzo za njim ozvaničen je i potpis Frenka Kaminskog.

Oba pomenuta igrača stižu iz NBA lige i to sa zavidnim iskustvom, pa nema sumnje da će imati uloge slične onima koje su imali Egzum i Lesor, koji su postavili visoke standarde.

„Ovo je moj prvi put da zapravo napuštam SAD i zbog toga sam u početku bio malo nervozan. Ipak, kako sam o gradu čuo samo lepe stvari, nervoza je veoma brzo prerasla u uzbuđenja. O klubu sam čuo da je najbolje mesto za igru sa najboljim trenerom, zbog čega se veoma radujem da ću igrati za takav klub i takvog trenera“, rekao je Dozir nakon potpisa.

Dozirova prednost je što može da pokrije tri pozicije – plejmejkera, beka i krilo. Najveće pitanje jeste kako će ga Obradović uklopiti u sistem u svoje zamisli, pošto mu je to odlično pošlo za rukom sa Egzumom.

Ovog Amerikanca sa 199cm visine i 93kg težine izdvaja raspon ruku od čak 212cm. Bez obzira na zadivljujući raspon ruku, nema problema sa kontrolom istih, dok je i rad nogu na više nego solidnom nivou.

S obzirom da pokriva sve tri spoljne pozicije, poseduje i različite sposobnosti kako dolazi do poena, ali teško se može reći da mu se neki segment u igri posebno izdvaja.

U pik-en-rolu je solidan, ume da podeli pas, visinu koristi za dobar pregled igre, ali nije „mađioničar“. Često voli da napadne poludistancu, iz prodora uglavnom gleda prvo sebe, a šut za tri mu je poslednja opcija, odnosno za njega se odlučuje ako mu idu ispod bloka, kao što su umeli Egzumu.

Postavlja se pitanje i kako će se Dozir i koliko brzo naviknuti na evropsku košarku, pošto je trojka bliža, a drugačija su i pravila.

Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Tu će veliku ulogu igrati i mentalni/psihološki faktor, a u Partizanu se uzdaju da će kod Dozira naći „žicu“ kao što je to učinjeno sa Panterom, Ledejom, Lesorom…

Ono što se od Dozira može očekivati jeste hladnokrvnost i dobra reakcija na „paklenu“ atmosferu, kakva se reodvno viđa na košarkaškim utakmicama na našem području.

Novinar Denver Harison Vind dobro poznaje Dozira, koji je za Nagetse igrao nekoliko sezona, pa je tako na društvenim mrežama podelio snimak atmosfere sa večitog derbija uz komentar da je američki bek stvoren da zadrži pribranost u ovakvim situacijama, aludirajući da na njega ne može da utiče vatrena atmosfera.

Dozir je kvalitetan u igri jedan na jedan, kao i Egzum, a prednost pravi brzim prvim korakom i dobrim promenama ritma.

Ostavlja veoma čudan utisak kada je prodor u pitanju, pošto isti često realizuje ili veoma atraktivno ili zastane u neposrednoj blizini obruča gde dalje pokušava da poentira pivotom, češće zadnjim.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako poseduje zavidne atletske sposobnosti nije poznat kao neko ko voli da igra u kontaktu, pa je pitanje koliko problema će mu praviti čvrsti defanzivci na evroligaškom nivou.

Kako je u NBA ligi više vremena provodio od lopte, za poziciju plejmejkera se kreće odlično bez iste. Sada će sigurno imati nešto drugačiju ulogu od one iz NBA, zbog toga je tu presudan njegov rad sa Obradovićem, koji je i od Egzuma napravio mnogo boljeg igrača nego što je bio pre dolaska u Partizan.

Za tri poena uglavnom šutira iz spot-ap situacija, tako da ga nećemo gledati često kako iz kretnji izlazi i diže se u šut van linije 6,75 metara.

Veliki minus za igrača tih gabarita je gotovo pa potpun izostanak igre na niskom postu, čak i protiv daleko nižih i slabijih defanzivaca. To je nešto gde je Egzum bio odličan prošle sezone, a videćemo da li će Dozir unaprediti taj segment igre.

Foto: Tanjug / AP Photo/Tony Gutierrez

Tranziciju trči veoma dobro, odluke mu nisu loše kada je u kontri, a u defanzivi može da sačuva igrače na poziciji od jedan do tri. Nije poznat kao specijalista za defanzivu, ali mu fizičke sposobnosti omogućavaju da sačuva i hitrije bekove, ali i nešto snažnija krila.

Ono što je takođe bitno u vezi sa Dozirom jeste koliko će moći da se uklopi sa Panterom, koji je već profilisan kao kapiten i vođa Partizana. Deluje da će u toj priči ego morati da se ostavi po strani, kako bi obojica pružili maksimum i Partizan poveli ka novim trofejima.

Kada je reč o Kaminskom, on je atipičan visoki igrač, koji nije baš sličan Lesoru. Amerikanac srpskih korena sa visinom od 213 cm i težinom od 109kg pokriva obe unutrašnje pozicije, a na kojoj ćemo ga više gledati zavisi od toga da li će Partizan dovoditi još nekog centra do kraja prelaznog roka.

Foto: Tanjug/AP Photo/Matt York

Izuzetna pokretljivost uz spejsing koji nosi sa sobom biće važan faktor za Partizan, koji deluje da će mu „leći“ po stilu igre.

Sposobnost da širi igru uz veoma dobre procente za tri poena mogu biti nešto po čemu će biti daleko korisniji od Lesora, koji je isključivo bio opasan pod košem.

U piku raspolaže sa veoma širokim asortimanom opcija, te podjednako koristi i rol i pop. Čini se da je otvaranje na liniju za tri poena njegov zaštitni znak, nema mnogo centara visokih preko 210cm koji su u stanju da se u kontinuitetu odmotavaju na takav način.

Otvara se široko, po prijemu lopte je opasan i u šutu i prodoru, ali je šut uvek prva opcija. Ukoliko ga odbrana dobro zatvori zna i licem da napadne koš, dok iz rola može kvalitetno i pravovremeno da podeli pas, nije neko ko pati od što više poena.

Na obruču završava uglavnom desnom rukom, što može da bude predvidivo, ali zato može da bude koristan i od pika, odnosno kao igrač koji prepoznaje „katove“ ili čeka da dobije loptu na šutu.

PROČITAJTE JOŠ:

Segment na kome će morati da radi jeste igra na niskom postu, jer u NBA nije pokazivao kvalitete kada je o njoj reč. Lesor je u tom segmentu bio odličan, znao je i kako da se pozicionira pod košem, a videćemo kakav će plan imati Obradović za Kaminskog.

Gledano po NBA standardnima Kaminski je imao pojedine defanzivne probleme, ali bi to u Evropi moglo da se promeni, jer neće morati da razmišlja o tri sekunde u reketu, a imaće posla i sa nešto sporijim i manje fizički dominantnim igračima. U odbrani može imati problema sa fizički jačim centrima, dok bi mu možda više odgovaralo da čuva klasične četvorke.

Partizan je prošle godine u mnogo situacija branio sa preuzimanjem, a Kaminski zbog pokretljivosti može da bude koristan u tom delu.

Deluje da crno-beli još uvek nisu završili sa formiranjem tima za narednu sezonu. Ostoja Mijailović najavio je povećan budžet, a deluje da bi još jedan ili dva igrača bila od koristi Obradoviću.

Ako neko bude dolazio, to će verovatno biti centar, ali nije nemoguće da se krene u trku i za nekog plejmejkera.

Pričalo se i o Terensu Rosu, NBA asu, koji je potvrdio povezivanje sa Partizanom, ali od tog transfera još uvek nema ništa.

Izvesno je da će Partizan na papiru biti još moćniji tim nego prošle godine, ambicije su trofej ABA lige i Fajnal-for Evrolige, a Obradović će imati zadatak da sklopi mozaik sličan onom pobedničkom od prošle sezone.

Poruka Kaminskog za „grobare“ i veze sa Srbijom

Nesuđeni reprezentativac Srbije otkrio je svoje oduševljenje nakon potpisa ugovora.

„Uzbuđen sam zbog prilike koja mi se ukazala. Znam da dolazim u klub bogate istorije koji ima misiju da osvaja trofeje. Veoma sam srećan zbog prilike da igram velike mečeve. Podšrka navijača koju ovaj klub ima je luda i jedva čekam da zaigram pred njima“, rekao je Kaminski koji sa majčine strane ima i srpske korene.

Ni u Americi nije zaboravio svoje korene.

„Moja porodica je još uvek bliska sa srpskom zajednicom u Ilanoju i Srpskom nacionalnom federacijom u Sjedinjenim Državama koja svake godine organizuje veliki košarkaški turnir. I ja sam nekada bio uključen u to“, naglasio je Kaminski i osvrnuo se na igranje u Atlanti sa Bogdanom Bogdanovićem.

„Bilo je sjajno igrati sa njim. On je fantastičan košarkaš i još bolji prijatelj. Njega sam prvog pozvao kada se pojavila mogućnost da pređem u Partizan. On je rekao mnogo lepih stvari o klubu i gradu, što mi je pomoglo da donesem odluku o potpisivanju ugovora“.

Imao je „zapaljivu“ poruku za „grobare“.

„Želim da navijači znaju da dolazim da se takmičim i pobeđujem. Svi mi govore da Partizan ima najbolje navijače na svetu i da su ludi za košarkom. Ne mogu da dočekam da zaigram pred njima“, zaključio je Kaminski.


STATISTIKA DOZIRA U NBA KARIJERI

Poeni: 5,7

Asistencije: 1,6

Skokovi: 2,7

Ukradene lopte: 0,4

Odigrane utakmice: 121

STATISTIKA KAMINSKOG U NBA KARIJERI

Poeni: 8,8

Asistencije: 1,6

Skokovi: 3,8

Ukradene lopte: 0,4

Odigrane utakmice: 413

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar