Foto: EPA-EFE/NUCCIO DINUZZO

NBA sezona je u prekidu od 11. marta, a sada je ne dnevnom redu odlučivanje o eventualnoj obustavi primanja igrača ako sezone ne bude nastavljena.

ESPN prenosi da NBA i Asocijacija igrača NBA razmatraju scenario po kom bi bilo obustevljeno 25 odsto od preostalih primanja igrača u slučaju da sve utakmice do kraja sezone budu otkazane.

I dok se iz NBA nadaju da će u nekom kapacitetu sezona i plej-of biti nastavljeni, iopak je na dnevnom redu i ovakva mogućnost po kojoj bi troškove snosili kako vlasnici klubova, tako i igrači.

U slučaju više sile, u šta svakako spada i pandemija koronavirusa, kolektivni ugovor predviđa da bi igrač izgubio jedan procenat od primanja po otkazanoj utakmici.

Komesar NBA Adam Silver, izvršni direktor Asocijacije igrača NBA Majkl Roberts i grupa advokata, razmatrali su brojna rešenja i načine kako bi se reagovalo u slučaju otkazivanja svih utakmica do kraja sezone, kao i to kakav bi to uticaj imalo na ugovore i primanja.

PROČITAJTE JOŠ:

Ukoliko do 15. aprila ne bude bilo dogovora o procentu obustave plata, igrači bi nastavili da primaju zarade po normalnom rasporedu.

Što se tiče igrača koji igraju u Kini, od njih bi se zahtevalo da eventualne odbitke otplaćuju kasnije i to na osnovu formule koja zavisi od broja otkazanih utakmica tima koji je u pitanju i zarade igrača.

Kako stvari stoje, u NBA ne planiraju da u skorije vreme objave otkazivanje sezone. I dalje se planira kao da se sezona biti nastavljena, ali sve će zavisiti od daljeg razvoja situacije sa pandemijom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram