Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Poslednjeg dana jula vratiće se NBA liga, ali pod posebnim uslovima u sedištu Diznivorlda u Orlandu.

NBA liga je u tu svrhu izdala uputstvo za ponašanje na čak 108 strana, koje će igrači morati veoma dobro da prostudiraju i nauče jer će sva pravila biti striktno sprovođena.

PROČITAJTE JOŠ

Košarkašima će biti na raspolaganju širok asortiman različitih aktivnosti, a sve kako bi bili zaštićeni od zaraze koronavirusom i bili apsolutno spremni za aktivnosti na parketu.

Iako na prvi pogled vreme provedeno u Diznivorldu izgleda kao sasvim dobar izlet, to neće biti slučaj.

Igrači će morati da nose posebne narukvice koje će služiti kao ključevi od soba, ulaznica za testiranje na koronavirus i druge medicinske protokole.

Oni će morati da budu u kompleksu sve vreme, a ukoliko odu na svoju ruku, biće u obavezi da budu smešteni u karantin, ako se vrate, a takođe moraće u svojim sobama da se tuširaju pre i posle aktivnosti.

Foto: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA

NBA je donela odluku i da uvede anonimnu liniju kojom će biti omogućeno prijavljivanje slučajeva kršenja pravila. Biće zanimljivo videti da li će košarkaši „cinkariti“ svoje kolege.

U pravilniku je određeno da će svaki tim morati da ima 35 članova delegacije, kao i da će igrači na raspolaganju imati mogućnost korišćenja prostorija rezervisanih samo za njih, za druženje, igranje igrica, posete kozmetičara i berberina…

Košarkaši će moći da se bave i stonim tenisom, ali samo „jedan na jedan“, pošto će mere socijalnog distanciranja i dalje biti na snazi.

Liga je tačno navela i kako će izgledati dani igrača, od doručka, preko transporta u hale, treninga, vraćanja smeštaj, ručka, slobodnog vremena, za vreme pre utakmice.

Posle toga uslediće novi transport, zagrevanje, verovatno ne na terenu na kome će se igrati meč, kasnije sastanak, novo zagrevanje i početak meča.

Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Nakon utakmice će igrači moći da održe sastanak ne duži od deset minuta, biće dozvoljen kontakt sa medijima u limitiranim uslovima, a potom i prevoz do smeštaja.

Potpuno nestvarno deluje informacija da će igrači imati opciju da nose alarm, koji će obaveštavati da li su proveli više od pet sekundi na blizini manjoj od dva metra u odnosu na drugu osobu, koja takođe nosi takav alarm.

Liga je odredila i da će na klupama ekipa postojati dva reda, u prvom će se nalaziti igrači i treneri, bez maske, ali sa preporukom da to imaju igrači, dok u drugom redu svi igrači i treneri imaju obavezu da nose maske.

Sudije neće morati da poštuju tu odredbu. Jasno je i zašto.

NBA liga je odredila i nekoliko faza, prva startuje od 1. jula i znači dozvoljeni individualni treninzi, te da neće biti moguće da grupa veća od osmorice igrača bude na istom mestu.

U sledećoj fazi igrači i treneri će morati da budu izolovani u sobama dok ne dobiju dva negativna testa u 24 sata, dok delovima osoblja kompanije Dizni neće biti dozvoljeno prisustvo u kampusu NBA.

Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Nošenje maski, za razliku od terena, biće obavezno za sve, osim, sasvim logično – tokom obroka, u sobama, tokom treninga i fizičke aktivnosti na otvorenom, uz obaveznu socijalnu distancu.

Već je bilo najavljeno, a sada je i potvrđeno, da igrači neće biti testirani na „rekreativne droge“, u šta spada i marihuana, ali će zato konstantno biti testirani na koronavirus.

Igrači će od 21. jula moći da se bave grupnim aktivnostima, stonim tenisom, video-igricama, a za kompletan ugođaj će im faliti dostava hrane jer će moći da jedu samo hranu koja je spremljena u kampusu.

Od 22. jula timovi će moći da igraju pripremne mečeve protiv ekipa koje se nalaze u istom hotelu, jednom od četiri koja su dostupna u okviru Diznivorlda.

U hotelima će moći da borave i „gosti igrača“, ali će oni morati da plate za to, uz napomenu da agentima neće biti dozvoljen pristup, ukoliko nisu članovi porodice.

Sve u svemu, pred NBA ligom je najozbiljniji organizacioni zadatak u njenoj istoriji, a detaljnost pravilnika upućuje na to da je tim na čelu sa Adamom Silverom spreman da uradi sve kako bi se sezona privela kraju.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar